...
Dobrze kombinujesz - albo góra do Mahometa, albo na odwrót ;). Nie wiem dokładnie jakiego softu używasz, ale generalnie jest coś takiego jak mapa kontrolerów itd - tam do danego parametru można wpisać konkretny komunikat CC - lub poprzez midi learn pokręcić żądaną gałką/przeciągnąć fader i DAW sam załapie. Parametry wypisane w instrukcji są dla pewnych komunikatów stałe (jak pisałem wyżej), zaś dla reszty wolna amerykanka.
Osobiście radzę podejść do sprawy przez MIDI Learn - edytor do CME jest koszmarny (przynajmniej ja jak z nim pracowałem to dałem sobie spokó - nie pamiętał ustawień, coś tam przełączał...), a podany wyżej sposób sprawdza się w 100%.
Jak już załapiesz o co chodzi, można sobie zapisać wszystko do pliku (dane o kontrolerze dla danego softu) i potem w przypadku reinstalacji systemu czy migracji na inny - masz już gotową "mapę". Wiesz - nikt za rączkę za Ciebie tego nie zrobi... Niestety trzeba nauczyć się na doświadczeniu - polecam jakieś tutoriale w necie (na YT ostatnio takich sporo) - być może porady nie będą dokładnie do Twojego sprzętu/softu, ale zobaczysz całą mechanikę jak to działa - na pewno lepiej to rozjaśni sprawę, niż te parę słów, które dziergamy na tym forum
....
Idę do przodu i pojawiają się dylematy:)
Najpierw odniosę się do Twojego poprzedniego postu.
Oczywiście wybieram midi Learn, mój soft to na razie starszy Cubase, SampleTank Free (tu już wiem, że założę osobny temat:) ale to kiedyś) i Synth1.
Zapisałem pierwszą mapę mając uruchomiony projekt. Kiedy otwieram ponownie wszystko działa jak należy tzn ustawiłem sobie sterowanie w Synth1 Amplifier’em i Chorus’em. (Acha wszystko ustawiam w Generic Remote a na górze w MIDI Input i Output mam wybraną kartę muzyczną po prostu.)
Robiłem to tak:
W kolumnach wyższych (Control Name, MIDI status, MIDI channel, Addres, Max. Value , Flags) poprzez learn ustawiłem reagowanie na suwaki, które mnie interesują. Nie wiem dlaczego, ale w kolumnie MIDI Chanel automatycznie ustawia się kanał pierwszy.
Następnie zszedłem do dolnych kolumn.
W kolumnie device mam ustawione Mixer (choć nie wiem dlaczego...), w Channel/Category ustawiłem instrument Synth1 Vst 01. W kolumnie Value/action ustawiłem właśnie parametry Ampliffier i Chorus.
Pytanie: gdzie tu jest miejsce na te komunikaty CC, o których pisałeś?
Problem. Niestety nie obyło się bez niego. Odpaliłem nowiutki projekt i wgrałem tylko instrument Synth1. Zaimportowałem mapę i: w górnych kolumnach wszystko gra jest tak jak to wcześniej wyeksportowałem, natomiast na dolnych kolumnach w kolumnie Channel/Category nie ma już Synth1 VST 01 tylko Stereo In. Co się stało?
Pozdrawiam bzyczę spokojnego weekendu!