Cubase 5 - problem z miksem take

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
cisrudlow
Cubase 5 - problem z miksem take

Post autor: cisrudlow » wtorek 19 mar 2013, 18:01

Hej,

Mam pewnie dość banalny problem. Ostatnio przegrywałem swoje stare projekty na nową stację roboczą. Niestety pojawił się dość dokuczliwy problem.

W czasie nagrań, np. wokalu nagrywam wiele podejść do tej samej partii na jednej ścieżce (tj. wiele "take'ów"). Na starej maszynie było wszystko ok. Cubase odtwarzał tylko tego take'a, który był na wierzchu. Niestety na nowej maszynie zaczął on także odtwarzać take'i, które są przykryte przez wybrane (kiedy pierwotnie miksowałem materiał) przeze mnie próbki. Jedyne co pomogło, to wywalenie wszystkich starych podejść, ale przecież nie o to chodzi. Jak zmusić tego niewdzięcznego ;) DAW-a, żeby przestał mi miksować wszystkie take'i, a odtwarzał tylko to co jest aktualnie "na wierzchu"?

Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
dex112

Re: Cubase 5 - problem z miksem take

Post autor: dex112 » wtorek 19 mar 2013, 18:22

...
Hej,

Mam pewnie dość banalny problem. Ostatnio przegrywałem swoje stare projekty na nową stację roboczą. Niestety pojawił się dość dokuczliwy problem.

W czasie nagrań, np. wokalu nagrywam wiele podejść do tej samej partii na jednej ścieżce (tj. wiele "take'ów"). Na starej maszynie było wszystko ok. Cubase odtwarzał tylko tego take'a, który był na wierzchu. Niestety na nowej maszynie zaczął on także odtwarzać take'i, które są przykryte przez wybrane (kiedy pierwotnie miksowałem materiał) przeze mnie próbki. Jedyne co pomogło, to wywalenie wszystkich starych podejść, ale przecież nie o to chodzi. Jak zmusić tego niewdzięcznego ;) DAW-a, żeby przestał mi miksować wszystkie take'i, a odtwarzał tylko to co jest aktualnie "na wierzchu"?

Z góry dzięki za pomoc....

W Sonarze jest taki przycisk, który pozwala mutować poszczególne podejścia lub włączać tryb solo dla każdego z podejść w ramach jednej ścieżki. Wczesniej trzeba włączyć podgląd wszystkich take'ów przyciskiem w widoku wielośladu. W Sonarze znajduje się on po lewej stronie przy ustawieniach ścieżki.

cisrudlow

Re: Cubase 5 - problem z miksem take

Post autor: cisrudlow » środa 10 kwie 2013, 14:51

Sonar, sonarem, ale w Kiłbasie już tego nie mogę namierzyć :/. Mogę sobie wybrać które podejście ma być na wierzchu, ale on ciągle mi miksuje z tym co jest pod. Nie mam pojęcia jak ten bajer wyłączyć.
Dzięki jednak za odpowiedź.

ODPOWIEDZ