Jak poprawić jakość wokalu?
-
Robimy adaptacje pomieszczenia ale czy koniecznie np. musi być to kabina ? jakie są opinie na temat tych parawanów na statyw ?
Następnie piszecie o mikrofonie, ale czy mikrofon zrobi więcej roboty niż np karta dźwiękowa z interfejsem ?
Co do RME BABYFACE , ten interfejs ma w zestawie kartę dźwiękową ? jak sie go podpina do PC ?
Monitory posiadamy ALESIS MK2
- Marc.The.Drummer
- Kontakt:
Re: Jak poprawić jakość wokalu?
RME BABYFACE to interfejs czyli urzadzenie znacznie przewyszajace karte dzwiekowa. Podpinasz ja przez USB. Adaptacja pomieszczenia da ci wiecej niz wymiana mikrofonu.
...Czyli podsumujmy.
Robimy adaptacje pomieszczenia ale czy koniecznie np. musi być to kabina ? jakie są opinie na temat tych parawanów na statyw ?
Następnie piszecie o mikrofonie, ale czy mikrofon zrobi więcej roboty niż np karta dźwiękowa z interfejsem ?
1. To NIE MOŻE być kabina. W kabinie w prosty sposób nie opanujesz rezonasów, które będądość wysoko i mocno słyszalne.
2. Mikrofon zrobi przynajmniej 10x większą robotę niż karta.
[addsig]
............................................
ciekawa definicja

Czy naprawdę uważacie,że nagranie wokalu, w identycznych warunkach akustycznych i tym samym mikrofonem używając babyface , zdecydowanie poprawi jakość ,w porównaniu do soundcrafta +emu0404 ?
Oczywiście, bezpośrednio nie wynika to z pytania zadanego przez autora topic'a ale wnioskuję,że problemem " jakości" jest nieznajomość procesu późniejszej obróbki i stąd moja rada powyżej.
Tadeo: (od miesiąca mam kompa w super wyciszonej obudowie-wreszcie)
...
Jakiej, jeśli można spytać?
...
Tadeo: (od miesiąca mam kompa w super wyciszonej obudowie-wreszcie)
...
Jakiej, jeśli można spytać?
...
obudowa corsair (dziurawka) ale wazniejsze jest tutaj chlodzenie, duzy cooler na procesorze, grafika pasywna i zasilacz bequiet
.. Docelowo skupiam się tylko na poprawie jakości wokali. Nagrywam kawałki hip-hopowe. Doradzcie, w jakie sprzęty można zaniwestowac, żeby polepszyc jakośc wokalu. Budżet, ok 3 tysięcy złotych.
...
Prawda jest taka, że najważniejsze jest Wykonanie i skoro to hh to potem tekst.
Kosmiczna kabina i drogi preamp nic nie pomogą, jak wykonawca wydaje z siebie bełkot. Jak masz dobrego gościa na wokalu, to można go dobrze nagrać tym co masz.
-
tu możecie posłuchać naszej ostatniej płyty nagranej własnie na tym sprzęcie co mamy, oczywiście wokale są tu po zastosowaniu kilku wtyczek w abletonie i głównie to wtyczki robią dużo roboty.
Nie mogę sie zgodzić ze karta nie ma znaczenie. Mieliśmy skok z SB na Emu i niebo a ziemia.
Tak samo z shura sm58 na joemeeka jakość ewidentnie wzrosła.
Chodzi o to że zamiast bawić się z każdym wokalem na wtyczkach łatwiej i szybciej byłoby uzyskać podobny efekt na jakimś zewnętrznym equalizerze... tak mi sie wydaje :))
Nie mogę sie zgodzić ze karta nie ma znaczenie. Mieliśmy skok z SB na Emu i niebo a ziemia.
Tak samo z shura sm58 na joemeeka jakość ewidentnie wzrosła.
Chodzi o to że zamiast bawić się z każdym wokalem na wtyczkach łatwiej i szybciej byłoby uzyskać podobny efekt na jakimś zewnętrznym equalizerze... tak mi sie wydaje :))...
Trochę źle ci się wydaje. Wasze nagrania wykazują przede wszystkim nieumiejętność profesjonalnego miksowania. Cierpią prawdopodobnie również z braku dobrego odsłuchu lub warunków odsłuchowych. Są za jasne i absolutnie zła kompresja. Do tego lekkie przestery gdzieniegdzie. To nie ma wiele wspólnego z interfejsem audio.
Takiego przeskoku jak SB -> EMU (czy nawet dynamik - pojemność) już nie doświadczysz w dalszych zmianach sprzętu nagrywającego. Owszem, są również nieporównywalnie lepsze interfejsy i mikrofony, ale nie zrobisz z nich użytku przy tak niskich umiejętnościach miksowania. Jaki masz odsłuch?
Jeżeli nie umiesz operować softwarowymi narzędziami (comp, eq) to sprzętowe nie dość że niczego ci dadzą. Nawet equalizer z preampu niewiela da jeżeli będziesz kręcił gałami w sposób nieświadomy i bez kontekstu miksu. Mówiąc zupełnie na marginesie: Co więcej zewnętrzene urządzenia podczas miksu mogą wręcz poważnie obniżyć jakoś twoich miksów. Do korzystania analogowych urządzeń przetwarzania dźwięku wymagana jest ogromna świadomość ich pracy, sprzętu konwertującego audio na bardzo wysokim poziomie. A to jest poza wszelkim zasięgiem twojego budżetu (jak i wielokrotnie wyższego). Zatem jedyna możliwość to praca na VSTi (mowa o tych renomowanych) które oferują taką jakoś która pozwala na uzyskanie w pełni profesjonalnych efektów.
Wielokrotnie lepsze nagrania powstawały przy użyciu nawet gorszego sprzętu niż ten co masz. Zatem głowa do góry i poćwicz jeszcze, a zobaczysz że nie sprzęt głównie tutaj psuje ci dźwięk, a ty sam

Jeżeli masz juz pieniądze do wydania i bardzo chcesz to zrobić, reflection filter będzie przydatny o ile masz pogłos w pokoju. Przyzwoity interfejs z przyzwoitym pre-amp'm mikrofonowym również, żeby pominąć całkowicie mikser. Ale nie spodziewaj się rewolucji. Musisz się po prostu nauczyć jak miksować surowe ślady.
-
Reflection filter to rzecz którą kupujemy w pierwszej kolejności :)
Mix był robiony na alesisach M1 active, i VST Ozone 4.
Wg Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie zakup dobrego preampa z interfejsem ?
Emu 0404 jak i mikrofon joemeeka zostawić ?
I skupić się na szlifowaniu wiedzy w dziedzinie mixu i sterowania gałkami