Waldorf Rocket - niespodzianka

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
implant
Kontakt:
Waldorf Rocket - niespodzianka

Post autor: implant » niedziela 24 lut 2013, 08:56

Była cisza, było zawiedzenie że Waldorf na targach nie pokazał nowego Pulse, a tu niespodziewanie pojawia się zupełnie nowy produkt: http://www.waldorf-music.info/en/rocket-sythesizer.html.

Nie wiem jak Wy, ale mnie to cieszy, że powstają małe nieskomplikowane instrumenty, i to jeszcze z nutką analogowej techniki :)

Na myśl przychodzi mi Korg, oni na masową skalę zaczęli ten boom. Oby tak dalej
Analogi i cyfry fajne są :)

perfektsound

Re: Waldorf Rocket - niespodzianka

Post autor: perfektsound » niedziela 24 lut 2013, 14:59

...Była cisza, było zawiedzenie że Waldorf na targach nie pokazał nowego Pulse, a tu niespodziewanie pojawia się zupełnie nowy produkt: http://www.waldorf-music.info/en/rocket-sythesizer.html.

Nie wiem jak Wy, ale mnie to cieszy, że powstają małe nieskomplikowane instrumenty, i to jeszcze z nutką analogowej techniki :)

Na myśl przychodzi mi Korg, oni na masową skalę zaczęli ten boom. Oby tak dalej ...

Fajnie, pod warunkiem, że to nie jest kolejna bujda Waldorfa, po nigdy nie powstałych Pulse 2 i Strombergu (a Pulse 2 był nawet przezentowany na targach, tzn. tylko jego obudowa, bo go nie włączali). Nie sztuka zrobić piękny render 3D... 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 24 lut 2013, 19:33

Fajnie, pod warunkiem, że to nie jest kolejna bujda Waldorfa, po nigdy nie powstałych Pulse 2 i Strombergu (a Pulse 2 był nawet przezentowany na targach, tzn. tylko jego obudowa, bo go nie włączali). Nie sztuka zrobić piękny render 3D...
Demonstracja propotypu

perfektsound

Post autor: perfektsound » niedziela 24 lut 2013, 19:58

...Fajnie, pod warunkiem, że to nie jest kolejna bujda Waldorfa, po nigdy nie powstałych Pulse 2 i Strombergu (a Pulse 2 był nawet przezentowany na targach, tzn. tylko jego obudowa, bo go nie włączali). Nie sztuka zrobić piękny render 3D...
Demonstracja propotypu...

Tia.. Pulse 2 też miał fajny prototyp:

http://www.youtube.com/watch?v=0OyP5bfVQG8

A tutaj w filmiku o Rocket nie widać żeby "grał" sprzęt, tylko dźwięk jest w tle a mamy slideshow zdjęć jakiejś obudowy. 

Może Rocket wyjdzie, póki co nie wiem, Waldorf zawsze coś kręcił, kłamał, mało kto im wierzy.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 24 lut 2013, 20:05

No sorry, ale na filmiku, który zapodałeś jest tylko obudowa, a tutaj działające urządzenie. Na yt jest kilka klipów pochodzących od różnych ludzi, którzy dostali do ręki egzemplarze prototypowe, prawdopodobnie w celu zrobienia presetów. Odpowiedz sobie na pytanie: po co ktoś miałby robić aż taką mistyfikację?

perfektsound

Post autor: perfektsound » niedziela 24 lut 2013, 20:58

...No sorry, ale na filmiku, który zapodałeś jest tylko obudowa, a tutaj działające urządzenie. Na yt jest kilka klipów pochodzących od różnych ludzi, którzy dostali do ręki egzemplarze prototypowe, prawdopodobnie w celu zrobienia presetów. Odpowiedz sobie na pytanie: po co ktoś miałby robić aż taką mistyfikację?... 

Bo na tym filmiku nie ma działającego urządzenia - tylko ujęcia obudowy a dźwięk idzie w tle. Nie widać, żeby ktoś kręcił gałą, grał, itd itd ;) 

Mistyfikacja? Po prostu Waldorf już tyle razy kłamał, obiecywał (Pulse 2, Stromberg, soft do Blofelda itd.), że po prostu każdy im patrzy na ręce. Zobacz na zachodnich forach ludzie posuwają się do tego, że twierdzą, że niemozliwe jest zbudowanie syntezatora z takimi dziwnymi parametrami. No i czepiają się tego, że sprzęt ma zasialnie tylko przez usb ;)

Życzę nam wszystkim, żeby Rocket wypalił, żeby był fajny i tani jak Blofeld. Może za chwilę zresztą się okaże, że trafił do sklepów. Sam myślę o kupnie :)

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » niedziela 24 lut 2013, 21:14

Bujda i kłamstwo, może nie aż tak dosłownie bym to nazwał, może realia rynkowe to bardziej trafne. Instrumenty muzyczne to nie maszynka żilet dla każdego, (domniemam) że po okazanym małym zainteresowaniu prototypem chwila wprowadzenia na rynek została odsunięta w czasie. Aby zbadać zainteresowanie produktem trzeba najpierw zrobić trochę szumu.

Pamiętam sytuację jak Waldorf wprowadził Q, brytyjskie pisma muzyczne wieszały na nim psy, bo soft nie dopracowany bo to bo tamto, teraz w racku wpiętego mam ze wszystkim co obiecywali i to z naddatkiem...

Ja tam trzymam kciuki za wprowadzenie nowego "waldka", jestem fanem i tyle. No i "made in germany" nie tam jakaś masówka z CHRL :)
Analogi i cyfry fajne są :)

perfektsound

Post autor: perfektsound » niedziela 24 lut 2013, 21:26

...Bujda i kłamstwo, może nie aż tak dosłownie bym to nazwał, może realia rynkowe to bardziej trafne. Instrumenty muzyczne to nie maszynka żilet dla każdego, (domniemam) że po okazanym małym zainteresowaniu prototypem chwila wprowadzenia na rynek została odsunięta w czasie. Aby zbadać zainteresowanie produktem trzeba najpierw zrobić trochę szumu.

Pamiętam sytuację jak Waldorf wprowadził Q, brytyjskie pisma muzyczne wieszały na nim psy, bo soft nie dopracowany bo to bo tamto, teraz w racku wpiętego mam ze wszystkim co obiecywali i to z naddatkiem...

Ja tam trzymam kciuki za wprowadzenie nowego "waldka", jestem fanem i tyle. No i "made in germany" nie tam jakaś masówka z CHRL :) ...

No bez żartów, małe zainteresowanie Pulse2 !? To sobie zobacz po forach, były juz nawet wątki porównawcze Pulse 2 vs.... , wiara się napaliła na Pulsa. Ja zresztą też. Jest zapotrzebowanie na tanie analogi. Wstrzymywałem się do tegorocznego NAMMa, kiedy się okazało, że to bzdura, to kupiłem ostatecznie Mopho. 

Pewnie, niech robią Rocketa - powtarzam,fajna sprawa mimo że digital a nie analog, ale wcześniej tyle razy kłamali, że teraz wiele osób wątpi. Tym bardziej, że na tym filmiku ten biały "prototyp" jest wydrukowany na tekturze/papierze jak widać ;)"Prototyp" Pulse 2 przynajmniej zrobili z blachy (albo przemalowali Blofelda) ;) 

Nawet małe manufaktury typu Eowave, DSI, Mutable Instruments itd nie wstawiają kitu z makietami tylko wypuszczali sprzęcior, chciałoby się powiedzieć: "z krwi i kości" ;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 25 lut 2013, 14:55

Zawiodłeś się na obietnicach firmy i urządziłeś tutaj klasyczny hejterski flame. Aż przykro czytać, jakie wypisujesz głupstwa. Fakt, że prototyp na filmie ma tekturowy panel ma świadczyć o tym, że dźwięki, które słychać nie pochodzą od niego, że to jest oszustwo? Bzdura. Raczej należy podziwiać, że im się jeszcze chce.

Rynek zrobił się bardzo ciasny, oferta małych i tanich analogów jest obecnie bardzo bogata (Moog, Korg, Dave Smith, Doepfer, Vermona, MFB, no i jeszcze sporo butikowych producentów). Nie ma się co dziwić, że teraz każdy bardzo ostrożnie bada rynek i czasami wycofuje się z projektów, jeśli prognozowane zyski nie pokryją kosztów R&D. Tak jest na całym świecie i w każdej branży. Mało to było w historii przypadków niedotrzymanych obietnic i vaporware ? Czemu nie nazwiesz oszustami i kłamcami takich firm jak Kurzweil, Alesis, E-mu ?

Btw, owszem, zainteresowanie Pulse 2 było niewielkie w skali rynku, bo co to jest kilkanaście wpisów na forum producenta? FYI: Rocket nie jest cyfrowy, to analogowy instrument z cyfrowymi oscylatorami, jak w produktach DSI.

perfektsound

Post autor: perfektsound » poniedziałek 25 lut 2013, 17:15

...Zawiodłeś się na obietnicach firmy i urządziłeś tutaj klasyczny hejterski flame. Aż przykro czytać, jakie wypisujesz głupstwa. Fakt, że prototyp na filmie ma tekturowy panel ma świadczyć o tym, że dźwięki, które słychać nie pochodzą od niego, że to jest oszustwo? Bzdura. Raczej należy podziwiać, że im się jeszcze chce.

Rynek zrobił się bardzo ciasny, oferta małych i tanich analogów jest obecnie bardzo bogata (Moog, Korg, Dave Smith, Doepfer, Vermona, MFB, no i jeszcze sporo butikowych producentów). Nie ma się co dziwić, że teraz każdy bardzo ostrożnie bada rynek i czasami wycofuje się z projektów, jeśli prognozowane zyski nie pokryją kosztów R&D. Tak jest na całym świecie i w każdej branży. Mało to było w historii przypadków niedotrzymanych obietnic i vaporware ? Czemu nie nazwiesz oszustami i kłamcami takich firm jak Kurzweil, Alesis, E-mu ?

Btw, owszem, zainteresowanie Pulse 2 było niewielkie w skali rynku, bo co to jest kilkanaście wpisów na forum producenta? FYI: Rocket nie jest cyfrowy, to analogowy instrument z cyfrowymi oscylatorami, jak w produktach DSI....

Ale może się hamuj z tym gnojeniem ad personam, co? To nie jest twoje prywatne forum. Prawdopodobnie nie potrafisz zrozumieć treści prostych zdań i stąd twój problem z przyswojeniem (nietrudnej przecież) treści.

ODPOWIEDZ