Juli@ - ustawienia dla FL Studio 10

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
stereoman
Juli@ - ustawienia dla FL Studio 10

Post autor: stereoman » wtorek 12 lut 2013, 09:46

Witajcie!

Zainstalowalem FL Studio 10 na PC na ktorym mam karte Juli@. Jak ustawic opcje w FL’u by optymalnie korzystac z tej karty?

(rozumiem ze zadnych sterów ASIO4all nie instalowac, tylko Juli@ ma w sobie na pokładzie te stery ASIO 2.0 , tak?)

W opcjach FL’a w zakladce Audio w polu ‘input/output’ wybralem ASIO 2.0

Dlaczego gdy klikam ‘show ASIO panel’ to nic nie wyskakuje? czy latencje mozna ustawiac tylko klikajac w zakladke ‘Config’ w panelu Julii?? (ktory jest na pasku narzędzi)

Zbynia

Re: Juli@ - ustawienia dla FL Studio 10

Post autor: Zbynia » wtorek 12 lut 2013, 11:53

No więc tak:

Input/Output

Wybierasz sterownik - w twoim przypadku sterownik Julki

Jesli chcesz zaznaczasz Auto Close Device - jak zminimalizujesz program to inny będzie mógł korzystać z Asio Julki

Clock source - wybierasz co jest zegarem nadrzędnym - jesli tylko Julka ustawiasz Internal

Panel Asio u mnie na EMU wyskakuje tyle że ja w sterownikach karty nie mam mozliwości ustawienia bufora - może dlatego u ciebie nie wyskakuje - ważne by ustawienie ze sterownika działało

Potem masz dwa bufory - mix in i triple - ja mam obydwa włączone - jest nieco lepiej pod dużym obciążeniem

Następnie Priority - mam dobry komputer więc na High oraz włączone zabezpieczenie Safe Overloads

Playback tracking - tego nigdy nie ruszałem podobnie jak offset - nie miałem potrzeby

Dla CPU włączone przetwarzanie wielowątkowe i smart disable(tego w zasadzie też nie miałem potrzeby regulować)

Dla mixera mam przetwarzanie 6-point hermite(jest dobrze a nie obciąża zbytnio - przy renderach przestawiam na 512 pint sinc no i Reset plugin o transport

i to tyle

działa stabilnie i wydajnie

Awatar użytkownika
stereoman

Post autor: stereoman » wtorek 12 lut 2013, 15:12

Dzieki Zbynia! na Ciebie zawsze mozna liczyc:) opcje ustawilem tak jak Ty.

1) w Playback tracking masz ‘Driver’?

2) Jest delikatnie mowiac problem bo mam takiego PC:
Phenom II x4 965, 16GB DDR3 1333MHz, dysk WD 1TB CaviarBlack, plyta gl. msi 880gma-e35
(sample rate ustawione na 44100Hz)

Odpalilem ten demo projekt ktory jest fabrycznie w FL 10 o nazwie ‘New Stuff’   i:
- przy latencji 3ms FL wzkazuje ok 50% uzycia CPU, gdy jest ten wokal w pitcherze, to zdarzaja sie krótkie dropy (windows wskazuje ok 30% cpu)
- przy latencji 24ms FL wskazuje nawet do 80-99% CPU!! jak jest ten wokal (windows wzkazuje 30-40% cpu) i tez zdarzaja sie krótkie dropy

Wydaje mi sie ze im wieksza latencje ustawie to tym wiecej blędów – to mozliwe??

(na laptopie z dual core 1,4 GHz, zintegrowaną grafiką (latencją 47ms) ten sam projekt żre wg FL’a ok 60% CPU  (wg windowsa ok 50%)

3) w DirectWIRE Julii nie mam kompletnie nic do niczego podlaczone – nie przeszkadza to w niczym?

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 12 lut 2013, 17:53

Tak playback tracking mam na Driver - nawet nie sprawdzałem za co to odpowiada

Szału z wydajnością widzę nie masz.

i5 2500K@4GHz Emu 1820 44.1kHz 4ms

NewStuff miał maksymalnie 40% obciążenia, w systemie nie przekroczyło 20%(na żadnym z rdzeni)

W zasadzie to obciążenie minimalnie dla procesora wzrosło tylko gdy ustawiłem 2ms

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 12 lut 2013, 17:55

aha directwire nic nie ma do tego w zasadzie chociaz nie miałem okazji krozystać

Może popatrz w biosie - pci latency timer

Awatar użytkownika
stereoman

Post autor: stereoman » wtorek 12 lut 2013, 18:18

Może popatrz w biosie - pci latency timer
----------------------------------

a czy moglbys objasnic jak po kolei dostac sie w biosie do miejsca gdzie to moge sprawdzic (w biosie nie grzebie)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 13 lut 2013, 05:23

U panie.....

Ja mam teraz UEFI to zapomniałem jak wygląda zwykły bios :

Zapewne wejście klawiszem F2 lub DEL podczas uruchamiania kompa

Powinno się to mieścić w zakładce Advanced bodajże w north Bridge ale to zależne jak bios jest zbudowany - amd na am3 nigdy nie miałem i szczerze nawet nie jestem pewien czy takie ustawienie u siebie znajdziesz

Kiedyś w jakiejś płycie defaultowo miałem ustawiane na 64 cykle zegara chociaz standardem jest 32 (niżej się i nie da raczej)

No ale teraz to tylko strzelam :)

Awatar użytkownika
stereoman

Post autor: stereoman » czwartek 14 lut 2013, 00:49

Gdy mam odpalonego FL' a i chce odpalic jeszcze jednego, to wyskakuje taki error:

"Not enough ASIO output channels available. At least 2 channels are needed"

co mam zmienic i w jakich opcjach by móc odpalac kilka FL'ów naraz? (kolejny FL sie odpala ale nic nie slychac)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 14 lut 2013, 10:35

Nie odpalisz - ASIO na to nie pozwoli :)

Ma wyłącznośc na jedną aplikację chyba że zaznaczysz w opcjach audio "Auto Close device" i zminimalizujesz jednego z nich - powinno wtedy pójść

ale dwa równocześnie na jednym driverze asio nie zadziałają

ODPOWIEDZ