Komputer wariuje - stuki, trzaski, mało pamięci
w pierwszym poście napisałem, że konfigurację sprzętu podam niebawem a nie "nie wiem co mam pod maską" w blaszaku i jaką stojącą na nim mam kartę muzyczną. Post piszę z pracy a komputer w domu, stąd brak szczegółów.
Na chwile obecną sprzęt:
Karta - Focusrite Saffire PRO 14 wpięta w Firewire VA VT6306 (nowa)
Windows 7 64 Professional - Aktualizacje systemu wszystkie na bieżąco
Płyta główna Gigabyte GA-EP35-DS3L
Dysk Caviar Green WD10EZRX (nowy)
Zasilacz Modecom Premium 500
Grafika Asus 6670HD (nowa)
Problemy pojawiły się znienacka już na poprzednim systemie Windows XP z SP3. Trzaski, zamulenie, kliki itp.
Po zakupie nowego dysku twardego - poprzedni zaczął szwankować i okazał się do wymiany - i po zainstalowaniu W7 problem nadal jest obecny. Nawet na "czystym" systemie. Nic nie jest grzebane, podkręcane itp. Jedyne co, to wykonałem optymalizację kompa pod pracę z muzyką - tutorial dostępny na forum djshopu i na YT. Jednak to nie kwestia optymalizacji - kłopoty pojawiły się przed optymalizacją .
Re: Komputer wariuje - stuki, trzaski, mało pamięci
@Preceli - ale ja posałem o zasilaczu a nie chłodzeniu procesora :) (te z procesora owszem - jak nie działa albo powoduje przegrzewanie to procesor zwalnia albo całkowicie zatrzymuje pracę)
@aro1 - co instalowałeś?Jakie sterowniki?Czy sterownik zarzadzania energią plyty głównej też jest zainstalowany?Najnowsze producentów czy ze strony producenta płyty?Na gołym systemie(bez sterowników) też takie kwiatki czy dopiero po instalacji sterowników?Jak ustawienia oszczędzania energii w systemie?Jak obiążenie procesora i zajętość pamięci podczas występowania trzasków?
- Piotr
:) - spoko luz panowie - Preceli tak ma (dosadnie i konkretnie bez owijania w bawełnę) - jednym pasuje innym nie jednak racja w tym wypadku jest po jego stronie...
ps.w tryb pio w windows xp potrafiły się przestawić tylko dyski ATA dzięki skopanym sterownikom albo błedom systemu(a na te xp podany jest straszliwie w dodatku potrafi kopiowac pliki z płyty instalacyjnej z błedami)
Owszem, nie doczytalem informacji o systemie (szukalem jej w pierwszym poscie i nie bylo jej tam). Ale sugerowanie, ze jeszcze nie nauczylem sie czytac ze zrozumieniem jest juz czysta, nikomu niepotrzebna zlosliwoscia ;).
- Piotr
@aro1 - co instalowałeś?Jakie sterowniki?Czy sterownik zarzadzania energią plyty głównej też jest zainstalowany?Najnowsze producentów czy ze strony producenta płyty?Na gołym systemie(bez sterowników) też takie kwiatki czy dopiero po instalacji sterowników?Jak ustawienia oszczędzania energii w systemie?Jak obiążenie procesora i zajętość pamięci podczas występowania trzasków?...
Wszystkie sterowniki z płyt dostarczonych przez producentów sprzetu, grafika ze strony producenta najnowsze sterowniki. Oszczędzanie energii ustawione na "wysoka wydajność". Komputer ma wyłączoną opcję "uśpienia" dysków w przypadku nie używania.
Specyfikacja kompa: komprd.jpg
I już...? Wszyscy tak gromy słali że nie podałem konfiguracji kompa a jak podałem, to cisza?