......Witam. Czy miał już ktoś przyjemność może z Behringerem x32 w studio?
Posiadam go od niedawna na scenie spisuje się fantastycznie jednak mam straszny problem przy podłączaniu go do PCta. Jest jakiś błąd sterowników przez co go nei chce przyjąć. Próbowałem na 3 stacjach i nic.
Czy miał już ktoś taki problem? ...
Tam są dwa gniazda USB. Jeden do Audio na kompa, drugi to sterowanie. ...
Tak są dwa gniazda USB. Jeden z nich jest na karcie dzwiękowej. To przez to wejście nagrywamy np. 32 kanały audio w Cubasie oraz mamy sterowanie start, stop, rec, przewijanie prawo lewo, fadery, uzbrajanie traków do nagrań , solo, mute ( w tym celu w X32 musimy wybrać funkcję remote ).
Drugie gniazdo usb służy, a w zasadzie będzie służyło do komunikacji z aplikacją XControl zainstalowaną na kompie. Na dzień dzisiejszy mamy Ethernet kablem lub WiFi. Co jest nieco uciązliwe/czasochłonne ze względu na konfigurację łącza.
Na razie to jeszcze nie działa. Chyba w raz z updatem oprogramowania dla X32 w wersji 2.0 o której już się mówiło w grudniu. Uli sam osobiście potwierdził wersję 2.0 i duże zmiany.
Wykonałem mały test. W trakcie projektu w Cubase była ustawiona karta dzwiękowa x32 po USB. Następnie wybrałem moją kartę HDSP9632. Jednocześnie pozostawiłem podpięty kabel usb X32 do PC. Cubase dla MackieControl widzi X_UFmidi. Mamy pełną komunikację in/out do sterowania Cubase z konsolety x32. Tak samo działa gdy korzystamy ze złącza FireWire. Nie musiałem restartować Cubesa. Działa
[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO