Behringer x32 w studiu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
rzeznik105
Behringer x32 w studiu

Post autor: rzeznik105 » piątek 08 lut 2013, 11:38

Witam. Czy miał już ktoś przyjemność może z Behringerem x32 w studio? 

Posiadam go od niedawna na scenie spisuje się fantastycznie jednak mam straszny problem przy podłączaniu go do PCta. Jest jakiś błąd sterowników przez co go nei chce przyjąć. Próbowałem na 3 stacjach i nic. 

Czy miał już ktoś taki problem? 

Zbynia

Re: Behringer x32 w studiu

Post autor: Zbynia » piątek 08 lut 2013, 20:40

Opisz problem ze sterownikami jak możesz zrób screeny.

W  zarządzaniu komputerem (lewy przycisk na Mój komputer) wejdź Podgląd zdarzeń->Dzienniki systemu windows i zobacz w logach czy są jakieś błędy odnośnie instalacji.

Instalujesz z podpietym, odpiętym czy automatycznie?

rzeznik105

Post autor: rzeznik105 » sobota 09 lut 2013, 14:36

...Opisz problem ze sterownikami jak możesz zrób screeny.
W  zarządzaniu komputerem (lewy przycisk na Mój komputer) wejdź Podgląd zdarzeń->Dzienniki systemu windows i zobacz w logach czy są jakieś błędy odnośnie instalacji. 
Instalujesz z podpietym, odpiętym czy automatycznie?...  

Problem się dośc szybko zaczyna. Pobrałem sterowniki z strony formy i zaczołem instalować. Wyskoczyło to:

Więc podłączyłem i włączyłem i potem albo mi wyskakuje to samo albo:

Tak jak by był zepsuty. Nie pomogło mi nawet wgranie nowego softu.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 09 lut 2013, 15:58

Zmień kabel usb, podłącz wprost w porty usb komputera(żadnych przednich paneli czy hubów)

Jak nie rozpoznaje urządzenia to w 99% winny jest kabel usb - klasyczny problem drukarek

Zanim zaczniesz instalować sterownik to wejdź w manadżer urządzeń i nawet po podłączeniu usb mikser powinien być widoczny w drzewie - albo zgłosi się jako urządzenie kompozytowe/karta dźwiękowa albo jako behringer

Nie wydaje mi się by był widoczny jako nieznane urządzenie

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 09 lut 2013, 15:59

aha zgodnie z opisem komunikatu podłącz WYŁACZONE URZADZENIE a następnie je włącz (troszkę dziwny opis ale czasem takie dziwadła się trafiają)

JarekGruberski

Post autor: JarekGruberski » sobota 09 lut 2013, 19:51

...Witam. Czy miał już ktoś przyjemność może z Behringerem x32 w studio? 
Posiadam go od niedawna na scenie spisuje się fantastycznie jednak mam straszny problem przy podłączaniu go do PCta. Jest jakiś błąd sterowników przez co go nei chce przyjąć. Próbowałem na 3 stacjach i nic. 
Czy miał już ktoś taki problem? ...

Tam są dwa gniazda USB. Jeden do Audio na kompa, drugi to sterowanie.

rzeznik105

Post autor: rzeznik105 » poniedziałek 11 lut 2013, 15:07

Kabel ... no K*rw@ nie wierzę...Embarassed

rzeznik105

Post autor: rzeznik105 » poniedziałek 11 lut 2013, 15:13

A jak już znalazłem kogoś mądrego, to czy z podpięcoiem midi są jakieś problemy ? trzeba mu jakąś mapę ściągnąć i wgrać do DAW czy jak to z tym bo niby jestem informatykiem ale tylko z nazwy 

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 12 lut 2013, 11:59

W przypadku MIDI zajrzyj do instrukcji - zobacz jakie mapy są obsługiwane - standardowo zapewne mackie control tyle że ten mikser może być też sterowany przez usb z tego co z grubsza wyczytałem  za pomocą trybu pc control

Co do kabla - cóż klasyka - prawie na kazdej drukarce miałem taki problem - przez to też i sterta kabli bo nie mam tak różowo że zadziała z jedną to i z druga też

Pamiętaj na przyszłość - jak dostaniesz komunikat że nie rozpoznano urzadzenia to zaczynaj od kabla :D

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » środa 13 lut 2013, 13:37

......Witam. Czy miał już ktoś przyjemność może z Behringerem x32 w studio? 
Czy miał już ktoś taki problem? ...

Tam są dwa gniazda USB. Jeden do Audio na kompa, drugi to sterowanie. ...

Tak są dwa gniazda USB. Jeden z nich jest na karcie dzwiękowej. To przez to wejście nagrywamy np. 32 kanały audio w Cubasie oraz mamy sterowanie start, stop, rec, przewijanie prawo lewo, fadery, uzbrajanie traków do nagrań , solo, mute ( w tym celu w X32 musimy wybrać funkcję remote ).

Drugie gniazdo usb służy, a w zasadzie będzie służyło do komunikacji z aplikacją XControl zainstalowaną na kompie. Na dzień dzisiejszy mamy Ethernet kablem lub WiFi. Co jest nieco uciązliwe/czasochłonne ze względu na konfigurację łącza.

Na razie to jeszcze nie działa. Chyba w raz z updatem oprogramowania dla X32 w wersji 2.0 o której już się mówiło w grudniu. Uli sam osobiście potwierdził wersję 2.0 i duże zmiany.

Wykonałem mały test. W trakcie projektu  w Cubase była ustawiona karta dzwiękowa x32 po USB. Następnie wybrałem moją kartę HDSP9632. Jednocześnie pozostawiłem podpięty kabel usb X32 do PC. Cubase dla MackieControl widzi X_UFmidi. Mamy pełną komunikację in/out do sterowania Cubase z  konsolety x32. Tak samo działa gdy korzystamy ze złącza FireWire. Nie musiałem restartować Cubesa. Działa

[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

ODPOWIEDZ