Aux sends (stereo?)

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mjolnir
Aux sends (stereo?)

Post autor: mjolnir » sobota 19 sty 2013, 09:19

Witam.

Przymierzam się do zakupu kompresora. Z racji, że będzie to pierwszy raz, kiedy potrzebować będę wy/we send/return w mikserze zainteresowałem się tą sekcją. Moje spostrzeżenia: mikser Behringer Eurorack MX 2004A, 8 kanałów mono i 4 stereo, 2 aux send mono i 2 aux return stereo. Wygląda na to, że jeśli chciałbym nagrać sygnał stereo (np. wpięta pod jeden kanał gitara z cross/pingpong delayem) i następnie wysłać go do kompresora przez to aux send mono, to wszystko mi się zmiksuje na jeden kanał i stereofinię szlak trafi. Po co ktoś w mikserze z kanałami stereo daje send monofoniczny, skoro return jest stereo? (tutaj podejrzewam, że jest to uwzględnienie efektów, które dodają stereofinie do sygnału mono, ale problem dalej nierozwikłany)

Może jest na to jakiś sposób tylko ja go nie znam? Podłączenie pod wyjście main mix (L pod kanał 1 i R pod 2) a potem do stacji roboczej wydaje mi się nie do końca odpowiednie, ale może tak też się da? (będę nagrywał z tym kompresorem zawsze tylko jeden kanał mono lub stereo jednocześnie, także o selekcji wysyłki poszczególnych kanałów do kompresora nie ma raczej mowy).

z góry dzięki!

mjolnir

Re: Aux sends (stereo?)

Post autor: mjolnir » sobota 19 sty 2013, 09:21

stereofonię* oczywiście!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Aux sends (stereo?)

Post autor: matiz » sobota 19 sty 2013, 14:09

będzie to pierwszy raz, kiedy potrzebować będę wy/we send/return w mikserze

Nie będziesz potrzebować pętli send/return. Wprawdzie kompresor może też działać w tej konfiguracji, i wtedy rzeczywiście niezbędny byłby stereofoniczny send, ale podstawową konfiguracją pracy kompresora jest wpięcie go w tor sygnałowy szeregowo a nie równolegle, w związku z tym albo prawidłowo, jak należy, w gniazda insertowe (ale nie wiem, czy ten mikser je ma) albo tak jak proponujesz, z wyjścia miksera do kompresora i z kompresora do interfejsu. Takie podłączenie przy założeniu nagrywania tylko jednego sygnału naraz będzie odpowiednie, aczkolwiek sens zakupu kompresora w tym zastosowaniu uważam za niewielki - z pewnością nie powinno to urządzenie znajdować na pierwszym miejscu potrzebnych zakupów, i piszę to całkiem serio, nawet nie znając Twoich obecnych możliwości sprzętowych

[addsig]

ODPOWIEDZ