Nagrywanie gitary akustycznej solo - budżet do 1000 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AJ
Nagrywanie gitary akustycznej solo - budżet do 1000 zł

Post autor: AJ » piątek 09 lis 2012, 22:28

Witam,

Posiadam kilka własnych kompozycji fingerstyle i chciałbym je nagrać i wrzucić na YouTube. Stąd pytanie- jaki wybrać sprzęt audio żeby nagrać gitarę w przyzwotiej jakości?

Czy lepiej skorzystać z przenośnego rekordera w stylu Zoom H2n? Który rejestrator w tej cenie będzie najlepszy? Zoom H2n, jakiś Tascam, M-audio, może jeszcze jakiś inny?

A tak w ogóle, może przy tym budżecie bardziej opłacałoby się kupić oddzielnie mikrofon i zewn. kartę dźwiękową do nagrań? Jeśli tak, to jakieś sugestie co do sprzętu?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

[addsig]
Furch S42-CR (+ BBand)

Zbynia

Re: Nagrywanie gitary akustycznej solo - budżet do 1000 zł

Post autor: Zbynia » piątek 09 lis 2012, 23:37

Karta do laptopa na usb z wejściem Hi-Z i tyle w temacie

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 lis 2012, 23:40

a tfu - akustyczna

co do karty to podobnie ale ma miec wejście (lepiej dwa) na mikrofon i najlepiej zasilanie Phantom

do tego dwa mikrofony - pojemnościowy (niekoniecznie wielkomembranowy) i dynamik

Akustyczne rzeczy nie mając warunków nagrywałem z tylu źródeł ilu się dało - ma to też wiele innych plusów jak choćby miks tych źródeł

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 10 lis 2012, 02:55

...
a tfu - akustyczna

co do karty to podobnie ale ma miec wejście (lepiej dwa) na mikrofon i najlepiej zasilanie Phantom

do tego dwa mikrofony - pojemnościowy (niekoniecznie wielkomembranowy) i dynamik

Akustyczne rzeczy nie mając warunków nagrywałem z tylu źródeł ilu się dało - ma to też wiele innych plusów jak choćby miks tych źródeł...

W domu mikrofonem się nie nagra. Proponuję kartę z wejściem Hi-Z i to:

http://www.kisielewski.com.pl/home/35-aktualnoci/379-l-r-baggs-m-80.html

byłem zaskoczony, jak to brzmi, do fingerstyle wręcz idealne (ale Robert chyba ma pasywną wersję).

[addsig]

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » sobota 10 lis 2012, 13:08

W domu mikrofonem się nie nagra. 
-------------------------------------------

Jak nie , jak tak  :D . Praktykowałem

klinmind

Post autor: klinmind » piątek 18 sty 2013, 00:49

...
...
a tfu - akustyczna

...

no właśnie akustyk, no chyba że elektro akustyk. to można jakąś karte studyjną i do tego di-box dla akustyków. ja mam takiego di-boxa berhinger'a wpinałem w niego gitarke a sam di box wpinałem do karty muzycznej. Super brzmienie jak dla mnie. Oczywiście później trzeba się bawić w miks, ale surawizna też ładnie brzmiała, więc dla youtube'a nie będzie źle.

Poza tym dwa mikrofony też można. Albo przynajmniej jedno źródło z przystawki a drugie z mikrofonu - jak ktoś chce mieć dobry sound. Ja taki dobry w to nie jestem, ale ta ostatnia moja propozycja jest dobra na domowe warunki. Pozdrawiam

boogie_king

Post autor: boogie_king » poniedziałek 18 lut 2013, 11:04

Polecam ten artykuł:

http://www.blazejkanclerz.pl/?p=200

Przy dobrej gitarze akustycznej, a szczególnie dobrym muzyku, to wielka strata nagrywać całość jedynie z linii. Wg mnie to możę być wsparcie i dodatkowa ścieżka do miksu, ale nie jedyna. Szerokie brzmienie gitary uzyskasz już przy 2 małomembranowych pojemnościówkach. Każdy dodatkowy mikrofon (czy to dynamik czy wielkomembranowa pojemność w okolichach otworu rezonansowego) będzie atutem, ale wymaga dodatkowych wejść w karcie. Budżet 1000 zł mocno ogranicza, gdyż 500-600 zł kosztuje sam interfejs. W tym wypadku lepiej zainwestowaćcałość w kartę dźwiękową z 4 wejściami (przynajmniej jednym instrumentalnym i phantomem na reszcie), a mikrofony pożyczyć do nagrania ;)

ODPOWIEDZ