Zoom H4N - problem z Windows 7 HP 64-bit
Zakupiłem ostatnio Zooma H4N i generalnie jestem bardzo zadowolony, poza jedną rzeczą.
Mianowicie, w ogóle nie potrafię go zmusić do współpracy z Windowsem 7 HP 64-bit.
Sprzęt jest wykrywany, aczkolwiek przy próbie nagrania czegokolwiek jedyne co słychać to straszne trzaski, zniekształcone audio.
Początkowo myślałem że to wina jakiegoś konfliktu z moim sprzętem (Xonar D1), aczkolwiek na laptopie znajomego wyposażonego w win 7 także 64 bity problemy wciąż występowały. Aby odrzucić uszkodzenie sprzętu podpiąłem go do starego PC-ta wyposażonego jeszcze w XP i... działa bez problemu.
Osobiście jestem tym dosyć poirytowany i rad byłbym za wszelkie rady które mogłyby pomóc mi używać H4N jako mikrofonu do Skypa, live, itp.
Czego próbowałem:
Najnowszy firmware w Zoomie
Instalacja sterowników ASIO ze strony Zooma - zakłócenia się zmieniły, nic poza tym.
Instalacja ASIO4ALL - brak wyraźnego skutku.
To chyba wszystko, z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawia
FrIc
Re: Zoom H4N - problem z Windows 7 HP 64-bit
Podstawy - ustawienie latencji dla asio
...
Podstawy - ustawienie latencji dla asio...
Jeżeli chodzi Ci o panel który pojawił się po instalacji sterowników ZOOM-owskich
Nie ważne czy ustawię 1, czy 20ms i tak stroi fochy (chyba że źle to ustawiam).
Pozdrawiam
Nikt nie pomoże? :(
Częstotliwość?
Na temat asio było już tu wszystko opisane - posprawdzaj dokładnie najpierw bo nie widomo na czym stoimy nawet
Na temat asio było już tu wszystko opisane - posprawdzaj dokładnie najpierw bo nie widomo na czym stoimy nawet...
Nie ma żadnych zmian pomiędzy 48kHz a 44.1kHz.
Chciałbym też dodać że ze światkiem muzycznym od tej strony nie mam zbyt wiele wspólnego, więc prosiłbym o ciut bardziej szczegółowe opisy na temat tego, co mam posprawdzać. Tematy o Zoomie na forum najczęściej nie zawierały zapytania o używanie go jako karty dźwiękowej, a te które to robiły są z 2010, czyli nieco przedawnione.
http://www.youtube.com/watch?v=lSBo5Hm6NtA - tu jak widać jest możliwe używanie Zooma w Win 64-bit.
Pozdrawiam
FrIc
chodzi o to że częstotliwość ustawiona w zoom musi być taka sama jak w programie w przypadku korzystania z asio
Czy zoom posiada też normalne sterowniki WDM?wtedy nalezy w panelu sterowania->dźwieki ustawić również czestotliwośc na której pracuje zoom
czy taka jest?
firmware i soft w najnowszej wersji?
to tyle co mogę pomóc bo nigdy tego urządzenia w ręku nie miałem