Imac ma zapewne większy wiatrak a do tego całość działa w pionie - są niestety rzeczy których nie da sięprzeskoczyć i cichy wiatrak nic nie zmieni - szum jak był tak niestety pozostanie bo to wina samego powietrza
MAC PRO - czy potrzebuję dodatkowy interfejs audio?
Re: MAC PRO - czy potrzebuję dodatkowy interfejs audio?
...
Imac ma zapewne większy wiatrak a do tego całość działa w pionie - są niestety rzeczy których nie da sięprzeskoczyć i cichy wiatrak nic nie zmieni - szum jak był tak niestety pozostanie bo to wina samego powietrza...
Wiesz, na to bym chyba nie wpadł :D
Ktoś pisał o dużych kosztach eksploatacji MP, możecie rozwinąć tę myśl? Czy rzeczywiście jest tak bardzo prądożerny, bardziej od podobnej klasy PC? Jakiego rzędu może to być pobór? Jaki tam zasilacz w środku siedzi? Czy bardzo odczuwalna jest różnica w rachunkach za prąd po zakupie MP? Cały czas mówię o 3,1 - tylko na taki mnie stać ;) Mówimy tu o kwocie rzędu ~4kzł.
Dziękuję za odpowiedzi :)
- macandroll
...adn_01 - niestety w moim przypadku iMac odpada, nie mam tyle miejsca między monitorami w domu :)
Ktoś pisał o dużych kosztach eksploatacji MP, możecie rozwinąć tę myśl? Czy rzeczywiście jest tak bardzo prądożerny, bardziej od podobnej klasy PC? Jakiego rzędu może to być pobór? Jaki tam zasilacz w środku siedzi? Czy bardzo odczuwalna jest różnica w rachunkach za prąd po zakupie MP? Cały czas mówię o 3,1 - tylko na taki mnie stać ;) Mówimy tu o kwocie rzędu ~4kzł.
Dziękuję za odpowiedzi :)...
http://support.apple.com/kb/HT2836?viewlocale=pl_PL&locale=pl_PL
Żre podobnie jak PC tylko, że tutaj masz dwa procki, więc wyjdzie więcej.
W esploatacji drogie są naprawy i wymiany części.
Na dole tego linka masz konkrety do Mac Pro 3.1
Mini w bezczynności bierze.... ponad 10x mniej prądu. Bo 10w, a 155w
Wybrałeś najbardziej prądożernego Maca
Ale ma też zalety, bo to niezły grzejnik w zimie. ;D
Z tym prądem to nie ma tragedii, bo zwykły czajnik bezprzewodowy więcej weźmie. To kwestia oczywiście jak długo on ma byc włączony.
Co do zasilacza to nie pamiętam jaki tam siedzi, ale grunt w tym, że nie pasuje tam żaden PC.
W macowym jest chip i jak padnie to pozostaje szukac oryginalnego, bo na innym nie zadziała.
W serwisach taki kosztuje majątek. Czasem lepiej jest kupic używaną obudowę po Macu pro z zasilaczem i taniej wyjdzie.
No właśnie - dwie najniebezpieczniejsze rzeczy - zasilacz i płyta główna
procki nie padają podobnie jak pamięci ot tak sobie więc z tym luz
dyski wiadomo jak z dyskami bywa
chociaz płyty w maku też są wysokiej klasy - zasilacza wewnątrz nie widziałem ale jeśli się nie uszkodzi to co najwyżej kondensatory będą do wymiany - od lat tak używam modecoma(9 rok w większości sprzet OC) i tylko dwa razy wymieniałem kondensatory
pamiętaj - mówimy o ewentualnych naprawach więc nie masz sie co bać :)
i niestety praktycznie nie rozbudowywalny więc licz się z tym że kupujesz go przynajmniej na 3- lata
- macandroll
P.S.- zasilacz to podobno 800w.
Nie wątpię - wszak musi zasilić dwa procesory z niemałym TDP a często też i dwie karty graficzne
A produkowany jest tylko jeden model zasilacza dla danego modelu komputera
Dzięki macandroll za linka, wg niego upatrzony przeze mnie MP przy maksymalnym obciążeniu procesora pobiera 318wat, czyli nie ma aż takiej tragedii :) myślałem, że to wartości dochodzące nawet do kilowata, skoro tak straszyliście ;)
Dzięki za podpowiedzi, chyba jednak się zdecyduję. Myślę, że do pracy z audio nie będę miał potrzeby rozbudowy przez długi czas - mam przynajmniej nadzieję :)
- macandroll
...
Dzięki macandroll za linka, wg niego upatrzony przeze mnie MP przy maksymalnym obciążeniu procesora pobiera 318wat, czyli nie ma aż takiej tragedii :) myślałem, że to wartości dochodzące nawet do kilowata, skoro tak straszyliście ;)
Dzięki za podpowiedzi, chyba jednak się zdecyduję. Myślę, że do pracy z audio nie będę miał potrzeby rozbudowy przez długi czas - mam przynajmniej nadzieję :)...
No ja również słyszałem o kilowacie w skrajnościach, ale jaka jest prawda to trzeba by zmierzyc.
Nie wiem czy na tej stronie to max czy tylko same procki :D
Tak czy siak coś chyba dojdzie, bo monitor itd.
Do muzyki ten komp powinien wystarczyc na długo. Procki kiedyś też można zmienic... jak jeszcze stanieją te trochę lepsze xeony.
Nie wiem jaką muzyke robisz i jakie masz zapotrzebowania, ale mój kolega robiący jazzowe sprawy mówi, że jego Mac Pro większośc czasu się nudzi.
Zdarzają się czasem bigbandowe sprawy, czy chóry gospel, także nierzadko ilość śladów przekracza 40, a nie raz 60... Ale skoro mój stary MBP z trudem to ogarnia, to dla MP nie powinno to stanowić żadnego problemu :)