Komputer - konfiguracja 2012

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Komputer - konfiguracja 2012

Post autor: Kyle » czwartek 29 lis 2012, 19:07

Kyle WD Green z technologią Intellipower zwalniają - zakres obrotów 5400-7200 i to nie plotka tylko fakt

Może sprawdźmy tą informację. Tutaj:

http://www.silentpcreview.com/article786-page2.html

wyszło im stałe 5400 RPM.

Kolejna notka od WD:

"For each GreenPower™ drive model, WD may use a different, invariable RPM."

... zwracam uwagę na napis : "invariable" - co jak się nie mylę oznacza niezmienny. Czyli istnieje możliwość że trafimy greena z 7200 RPM (osobiście jakoś wątpię), ale tak czy inaczej RPM dysku jest stały.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 lis 2012, 19:24

To widziałem jak i wiele innych łacznie z informacjami że to tylko 5200 a nawet 5000 obrotów na minutę

Widziałem także test gdzie potwierdzili że dysk po zaparkowaniu głowic zwalnia - a gdy jest sygnał uzycia przyspiesza a nastepnie startują głowice

Słyszałem też że jak ma mało roboty to kręci się wolniej a jak potrzebne jest ostre mielenie to przyspiesza

Ale jak widac co innego opisy co innego technologie a co innego rzeczywistość - sam zreszta wiesz jakie to kwiatki potrafiły wychodzic w dyskach łacznie z kwasami ze miał mieć 7200 a miał 5400 czy że zamiast 2 talerzy były 3 (pamiętasz jak samsung wkładal bodajże talerze 500GB?i sie okazywało że 3/4 ma mniejsze a do tego więcej hehehehe)

W zasadzie osobiście wolałbym stałą prędkość no chyba że to dysk uzywany bardzo sporadycznie ale lepiej go wyłaczyć niż spowalniac obroty

A co już WD wykombinowało to tak naprawdę tylko oni wiedzą a nam pozostaje badać i niszczyć dyski w imie nauki :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 lis 2012, 19:28

Zresztą ten test opiera sie wyłącznie na pomiarze czestotliwości - więc ani rzetelny ani miarodajny - wstydziłbyś sie takiego gniota przytaczać :)

Jest w sieci test z jakiegoś japońskiego portalu gdzie gośc rozmontował dysk na czynnikie pierwsze i dopiero mierzył faktyczna ilość obrotów - choć spodziewam się że nie dokładnie bo to własnie jemu wyszło 5000 obr....

No ale odbiegamy od tematu

JacekM

Post autor: JacekM » czwartek 29 lis 2012, 23:06

ps.gdybś czytał moje posty to pewnie byś juz nie raz trafił na konkretne porady i problemu by nie było...

Gdybym czytał twoje posty, to dzis bym był na kuroniówce i pracował na atarai.

Jak ja nie wiem z kim tańcze, to siedze cicho, Ty najwyraźniej lubisz kiedy morde ci bija. Ok, nie moja sprawa. Co chce przez to powiedzieć? Nic, tylko tyle że rozmawiasz ze soba bo to co napisałeś, nic mnie nie interesi, tyle tylko że umiesz podnieść ciśnienie, ale taki to juz jestes typek. zgnoic, zbesztac i wrzucic do wora. Luzik, dla mnie twoja wiedza niech sie stanie ogromna, tylko co z tego? Widac że opierasz sie na testch netowych a nie masz pojecia o realu. Zrób z tym porzadek, Bo wielu przez ciebie da się ogłupić. To tyle.

PS: Nie wiem czemu admin forum akceptuje trola? Toc to widac gołym okiem, że od teorii stylki zwarcie u niego mają...

Pzdr.

JacekM

Post autor: JacekM » czwartek 29 lis 2012, 23:07

Przepraszam. Miało być: TROLA I CHAMA

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 lis 2012, 23:49

Poszczekałeś?

To teraz do budy

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 29 lis 2012, 23:51

ps.

teorię miałeś na górze 4 strony - praktykę na dole - nie załapałes ani jednego ani drugiego i skreśliłes bardzo dobry dysk bo byle problemik przerósł twoje mozliwości

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 30 lis 2012, 07:50

kupic sobie dyski SSD gdzie przy pojemności całkowitego miejsca dyskowego 4TB (jak w moim wypadku)

Mam pytanie: czy przy pracy nad jednym projektem/jedną płytą, potrzebujecie bezpośredniego dostępu do kilku TB danych? Nie zmieściłoby się wszystko co potrzebne do aktualnego projektu na np. 250 GB? (razem z systemem i programami). Może rozwiązanie: dysk SSD do pracy i kilku terabajtowy talerzowy HDD na USB, który nie musi pracować nieustannie, na archiwum/magazyn by wystarczył?

JacekM

Post autor: JacekM » piątek 30 lis 2012, 08:46

...
kupic sobie dyski SSD gdzie przy pojemności całkowitego miejsca dyskowego 4TB (jak w moim wypadku)

Mam pytanie: czy przy pracy nad jednym projektem/jedną płytą, potrzebujecie bezpośredniego dostępu do kilku TB danych? Nie zmieściłoby się wszystko co potrzebne do aktualnego projektu na np. 250 GB? (razem z systemem i programami). Może rozwiązanie: dysk SSD do pracy i kilku terabajtowy talerzowy HDD na USB, który nie musi pracować nieustannie, na archiwum/magazyn by wystarczył?
...

To nie tak. Do pracy nad projektem to oczywiste że styknie dysk 250GB, lecz kiedy chce sie mieć dostep do ton innych potrzebnych rzeczy, bibliotek (spectrasonic np), sampli itp, to niestety, ale wymaga to sporo miejsca. Do tego dochodzą miksy, projekty itp. Oczywiście 2TB na dyskach Green służą mi jedynie do kopii i nie pracuja non-stop.

JacekM

Post autor: JacekM » piątek 30 lis 2012, 08:51

Zbynia, dajmy juz na luz. Ty powiedziałes swoje, ja powiedziałem swoje więc może dajmy juz temu spokój. Przepraszam za mój język wobec Ciebie.

ODPOWIEDZ