Domowe studio nagrań - sprzęt

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Domowe studio nagrań - sprzęt

Post autor: Zbynia » niedziela 25 lis 2012, 20:26

Nie elimunuje żadnych drgań bo jest w obudowie - silnik liniowy geniuszu nie generuje żadnych wibracji

jest w dodatku bezszczotkowy

i nie ma nic co by generowało jakiekolwiek nierównosci obrotów nie mówiąc o mocy której nigdy żadna gumka nie zapewni

dlatego wspomniałem o hiend bo akurat tylko tam są w stanie zdobyc poziom prostego direct drive

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 25 lis 2012, 20:28

ps.słabo z logika bez znajomosci prostej budowy....ten luksus(silnik liniowy) pozwolił też na budowe cienkich i bardzo rownomiernie grających walkmanów jak i bardzo dobrych kolei

Drexciyan

Post autor: Drexciyan » niedziela 25 lis 2012, 21:03

...ps.słabo z logika bez znajomosci prostej budowy....ten luksus(silnik liniowy) pozwolił też na budowe cienkich i bardzo rownomiernie grających walkmanów jak i bardzo dobrych kolei...

Spokojnie, ja rozumiem że twoje zdanie musi być ostatnie w każdym wątku a w przeciwnym wypadku będziesz sfrustrowany i nieszczęśliwy. Twoja wiedza najwidoczniej ogranicza się do dj'ki i stąd twoje buńczuczne i nieeleganckie wypowiedzi. Dyskusja nie dotyczy wyższości jednego napędu nad drugim!. Napisałeś jedną bzdurę [co do reszty się zgadzam], ja ją sprostowałem a kto jest zainteresowany sam będzie drążył temat i dojdzie do odpowiednich wniosków. Dla mnie temat jest zamknięty.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 lis 2012, 04:08

Kolego - widać że nie widziałeś nigdy budowy direct drive dlatego dla ciebie to bzdura - to zupelnie inny silnik i nie musi być od niczego izolowany bo nie wnosi żadnych zakłóceń

odrobinkę techniki i się pogubiłeś - dj'ka nie ma tu nic do rzeczy choć w niej DD to jedyne słuszne wyjście ze względu na moc

Jednak do zwykłego słuchania też lepiej spisuje się DD właśnie przez brak wplywu na dźwięk i wyższą stabilność obrotów, brak problemów z paskiem i wibracjami

Nie mówiąc już o znacznie prostszym łozyskowaniu silnika bez wpływu dodatkowej siły generowanej przez pasek napędowu

no ale dla ciebie to bzdura

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 lis 2012, 04:10

ps.czego dotyczy dyskusja?dobrego gramofonu - a dobry (nawet tani) gramofon DD będzie lepszy niż najtańszy badziew napędzany paskiem

nie wiem o czym chcesz dyskutować w takim razie 

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 lis 2012, 17:13

żeby nie byc gołosłownym:

-można zatrzymać płytę bez zbednego zatrzymywania napędu i jego powolnego rozpędzania

-można ją sobie spokojnie "cofnąć" bez przekładania igły - bardzo duża wygoda gdy samplujemy duzo krótkich dźwieków

-praktycznie bezproblemowe "wypuszczanie" sampla z bitem - świetna sprawa gdy szukamy smaczków

-znacznie szybszy start i stabilizacja obrotów - nie musimy zaczynać samplowania kilkanaście sekund wcześniej - znaczaco potrafi przyspieszyc pracę i skupic się na przyjemnościach

-z byle mikserem możemy sobie porobic nawet proste skrecze czy efekty

Te rzeczy przy napędzie paskowym są bardzo delikatnie mówiąc denerwujące i powoduja zatrzymywanie talerza(nawet z porzadną slipmatą) - odchodzi tez problem rozciągania paska napędowego.

Naped paskowy nie pozwala praktycznie na żadną kreatywnośc w tej kwestii

Kto samplował i dobierał sample ten doskonale to rozumie

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 lis 2012, 19:18

Wszystko zależy od kształtu pomieszczenia a czy felarne to nie do końca byłbym przekonany

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 26 lis 2012, 20:43

...Co byście doradzili na tak feralne miejsce?...

Kolego, czy aby na bank wiesz na jakim forum postujesz?

Wnikaj natychmiast ze zrozumieniem treści w lekturę EiS PLUS 03/2012 a zapomnisz o tym problemie. Przy tym i na forum ulży od podobnych pytań.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ