Szukam od jakiegoś czasu softu, który umożliwiłby mi przeglądanie bezmiaru klasycznych zagrywek perkusyjnych z możliwością edycji tempa, feelingu, głośności itp no i importu midów.
Podstawowe założenie - często ćwiczę w domu do metronomu ogólnie pojętą muzykę jazzową (latin/cool/funk etc.) i ćwiczenie np. improwizacji jest dość jałowe z jednostajnym tikiem, natomiast na próbie z chłopakami z żywym bębniarzem jest o wiele lepiej. Komponuję również muzykę w ogólnym klimacie rockowym i o ile zrobienie melodii/harmonii/basu to żaden problem, o tyle gary powierzam zawsze komuś innemu - jakoś nie mam do tego drygu .
Przyznaję bez bicia, iż perkusję chyba najsłabiej ogarniam z całego instrumentarium i zawsze proszę o pomoc znajomych bębniarzy. Potrzebowałbym coś co pozwoli mi się od nich uniezależnić, a jednocześnie pozwoli korzystać z typowych, standardowych patternów i w nieznanczym stopniu je edytować. W grę wchodzą głównie akustyczne gary - bardziej liczy się tu informacja muzyczna aniżeli brzmienie.
Wtyczek czy stand-alone'ów w tym temacie jest sporo - nie wiem jednak, które sprawdzały by się w takim klimacie? Do elektroniki jest mnóstwo, z akustycznych również - nie chcę jednak płacić za coś, z czego nie skorzystam, natomiast nie chcę również kupować samych paczek z midówami. Wierzę, iż istnieje dość wygodne narzędzie, które umożliwi "pokrycie" zakresu interesujących mnie styli muzycznych. Za wszelkie podpowiedzi i tropy Bóg zapłać .