Jeszcze raz o USB 1.1 vs USB 2.0

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Caroozo
Re: Jeszcze raz o USB 1.1 vs USB 2.0

Post autor: Caroozo » niedziela 18 lis 2012, 08:49

wifi?(dziwne ale spotkałem jakieś dwa dziadostwa gdzie wifi wpływało na działanie usb)... 

Ja tak mam w swoim laptopie - włączone Wifi i Bluetooth czasami powodują, iż na port USB nie przypada wystarczająca ilość mA (domyślnie jest 500) i np. podłączony dysk laptopowy w obudowie SATA<->USB zaczyna "pykać", a wyłączając któryś z powyższych - działa normalnie. Rzadko się to zdarza, ale jestem niemal pewien, iż winowajcą wszelkich problemów jest wlaśnie zarządzanie energią na płycie głównej.

zygmunt

Post autor: zygmunt » niedziela 18 lis 2012, 10:07

...
wifi?(dziwne ale spotkałem jakieś dwa dziadostwa gdzie wifi wpływało na działanie usb)... 

Ja tak mam w swoim laptopie - włączone Wifi i Bluetooth czasami powodują, iż na port USB nie przypada wystarczająca ilość mA (domyślnie jest 500) i np. podłączony dysk laptopowy w obudowie SATAUSB zaczyna "pykać", a wyłączając któryś z powyższych - działa normalnie. Rzadko się to zdarza, ale jestem niemal pewien, iż winowajcą wszelkich problemów jest wlaśnie zarządzanie energią na płycie głównej.
...

A co konkretnie mogę zrobić, żeby to wyaliminować lub sprawdzić ?

zygmunt

Post autor: zygmunt » niedziela 18 lis 2012, 13:33

...
...

Ja tak mam w swoim laptopie - włączone Wifi i Bluetooth czasami powodują, iż na port USB nie przypada wystarczająca ilość mA (domyślnie jest 500) i np. podłączony dysk laptopowy w obudowie SATAUSB zaczyna "pykać", a wyłączając któryś z powyższych - działa normalnie. Rzadko się to zdarza, ale jestem niemal pewien, iż winowajcą wszelkich problemów jest wlaśnie zarządzanie energią na płycie głównej.
...

A co konkretnie mogę zrobić, żeby to wyaliminować lub sprawdzić ?

...

Wyłączenie wireless lan bluetooth też nic nie dało...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 18 lis 2012, 14:54

Jak wrócę podpowiem ci jakim programem wykonasz raport systemowy tak by zawierał informacje i podłączonym sprzęcie i jego konfiguracji. Wtedy będziesz mógł go nam udostępnić. Może wtedy coś więcej uda się powiedzieć. Każdy komputer to indywidualna konfiguracja sprzetu i programów i nie da sie zaocznie rozwiązywać niektorych problemów.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 19 lis 2012, 12:22

Swego czasu, gdy wspomniany dysk robił problemy (a ja jeszcze nie potrafiłem zdiagnozować, co jest powodem takiego zachowania) interesowałem się tematem i wyczytałem, iż HUBy USB zewnętrznie zasilane mogą rozwiązać problem - przeważnie podają równiutkie 500mA. Niestety jednak - zasilanie to jedno (Twój interfejs raczej ma zewnętrzny zasilacz - prawda? - i bardzo wątpię, aby to miało wpływ), a IRQ/dzielenie zasobów to co innego...

zygmunt

Post autor: zygmunt » poniedziałek 19 lis 2012, 12:40

...
Swego czasu, gdy wspomniany dysk robił problemy (a ja jeszcze nie potrafiłem zdiagnozować, co jest powodem takiego zachowania) interesowałem się tematem i wyczytałem, iż HUBy USB zewnętrznie zasilane mogą rozwiązać problem - przeważnie podają równiutkie 500mA. Niestety jednak - zasilanie to jedno (Twój interfejs raczej ma zewnętrzny zasilacz - prawda? - i bardzo wątpię, aby to miało wpływ), a IRQ/dzielenie zasobów to co innego......

Interfejs akurat nie ma zewnętrznego zasilania, tylko przez USB, ale używałem aktywnego HUBA (belkin http://www.montrastock.com/belkin-f5u404-blk-hi-speed-usb-i47047.html ).

Byłem dzisiaj w serwisie lapków i pan powiedział, że nie wie co jest, ale może zmienić porty USB 2 na nowe za ponad 400 zł, ale nie daje żadnej gwarancji, że to pomoże, więc podziękowałem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 lis 2012, 00:17

Z przerwaniami nauczyłem się jednego - nigdy nie przydzielać ich dla usb - wychodzą z tego tylko problemy - niech sobie system tym sam zarządza

Niestety w laptopach bywa bardzo różnie i część elementów może korzystać z usb - spotkałem już takie kwiatki z touchpadem i klawiaturą - rzecz praktycznie nie do przeskoczenia

chyba że za pomoca pcmcia/express card z oddzielnymi portami usb

zygmunt

Post autor: zygmunt » wtorek 20 lis 2012, 19:42

No więc walki ciąg dalszy.

Dzisiaj oddałem komputer na ekspertyzę do kolejnego serwisie, gdzie zaiteresował ich mój przypadek. Uruchomiono mój komputer na nowym czystym dysku z samym tylko czystym systemem winows 7 x64 no i od Mackie'go. I sytuacja bez zmian – USB 3.0 – ok, USB 2.0 – urządzenie nie działa prawidłowo. Przy okazji znowu podłączono urządzenie do dwóch innych notebooków, w tym też do Asusa i nie było żadnych problemów z działaniem interfejsu. Co do przyczyn sytuacji i ewentualnego ich usunięcia, serwis nie potrafił pomóc.

Koresponduję też z działem technicznym Asus-a i narazie poradzili aktualizację sterowników chipsetu i BIOSa, co już dawno robiłem bez efektów. 

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 21 lis 2012, 07:42

Podłącz interfejs do stacjonarki która ma tylko USB 2.0 oraz do takiej, która ma również 3.0 - ustalisz, czy wina leży po stronie laptopów czy też samego urządzenia. Może być tak, iż USB 3.0 jest tu winowajcą, a konkretnie działanie samego chipsetu go obsługującego - być może 3.0 robi "pod górkę" starszym urządzeniom?

ODPOWIEDZ