RME HDSP - buczenie, szumy z monitorów...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Stach2012
RME HDSP - buczenie, szumy z monitorów...

Post autor: Stach2012 » wtorek 20 lis 2012, 22:28

Witam wszystkich!

Mam dość dziwny problem, mianowicie zmieniłem ostatnio interfejs z ESI Juli@ na RME Hdsp 9632 i ku mojemu zaskoczeniu, po podłączeniu monitorów (KRK RP 8 G2) z głośników wydobywa się nieprzyjemny dźwięk - buczenie, syczenie, takie skrzenie, słychać wszystko z komputera, każde przewijanie strony internetowej czy uruchamianie aplikacji potęguje ten dźwięk. Praca w DAW jest niemal niemożliwa, ponieważ po załadowaniu  projektu w programie Cubase dodatkowo słychać nieprzerwanie piski, które znikają gdy wyłączy się całkowicie program.

Zastanawiam się w czym ktwi problem? Jest to podobny objaw co przy zintegrowanych kartach ale bardzo silny nieprzyjemny dźwięk/dźwięki o ile tak to można nazwac.

Wcześniej nie było tego problemu była zupełna cisza, do tego stopnia iż często zastanawiałem się czy monitory w ogole są włączone.

Czy połączenie niesymetryczne typu RCA-Jack może powodowac takie "zakłócenia"?

A może to jakiś defekt nowej karty muzycznej - RME? Zdziwiony jestem bardzo, żeby przy karcie za raptem niecałe 600 zł był lepszy sygnał niż przy takim sprzęcie jak to RME.

Sprawa bardzo pilna, z uwagi na sytuacje w której no nie da rady sprawnie pracować nad materiałem.

Dziękuje za wszystkie cenne wskazówki!

Awatar użytkownika
lukashhh1

Re: RME HDSP - buczenie, szumy z monitorów...

Post autor: lukashhh1 » środa 21 lis 2012, 12:10

...
Witam wszystkich!

Mam dość dziwny problem, mianowicie zmieniłem ostatnio interfejs z ESI Juli@ na RME Hdsp 9632 i ku mojemu zaskoczeniu, po podłączeniu monitorów (KRK RP 8 G2) z głośników wydobywa się nieprzyjemny dźwięk - buczenie, syczenie, takie skrzenie, słychać wszystko z komputera, każde przewijanie strony internetowej czy uruchamianie aplikacji potęguje ten dźwięk. Praca w DAW jest niemal niemożliwa, ponieważ po załadowaniu  projektu w programie Cubase dodatkowo słychać nieprzerwanie piski, które znikają gdy wyłączy się całkowicie program.

Zastanawiam się w czym ktwi problem? Jest to podobny objaw co przy zintegrowanych kartach ale bardzo silny nieprzyjemny dźwięk/dźwięki o ile tak to można nazwac.

Wcześniej nie było tego problemu była zupełna cisza, do tego stopnia iż często zastanawiałem się czy monitory w ogole są włączone.

Czy połączenie niesymetryczne typu RCA-Jack może powodowac takie "zakłócenia"?

A może to jakiś defekt nowej karty muzycznej - RME? Zdziwiony jestem bardzo, żeby przy karcie za raptem niecałe 600 zł był lepszy sygnał niż przy takim sprzęcie jak to RME.

Sprawa bardzo pilna, z uwagi na sytuacje w której no nie da rady sprawnie pracować nad materiałem.

Dziękuje za wszystkie cenne wskazówki!...

Po pierwsze -  to nie jest nowy model karty tylko jest na rynku ładnych pare lat.

Po drugie, zainwestuj w porządne ekranowane kable.

Po trzecie -  nie wydaje mi się, żeby karta była zwalona, raczej obstawiam po prostu jakis konflikt z Twoja płyta glówna. Miałem ta karte dłuuugo i chodziła jak zegarek -  zeo szumów.

Buczało owszem, ale okazało sie ze mam uszkodzona mase w kablach -  dlatego wspominam o tym i zwracam uwagę.

Na wszselki wypadek sprawdz w innym komputerze, sprawdz wesje firmware i sciagnij najnowsze ( lub spróbuj ze starszymi ) sterowniki.

Nie zapomnij sprawdzic biosu płyty, i wszystkich innych sterowników chipsetów itd...

Nie wierze ze RME nawaliło.

Wiem ze były problemy z HDSP AIO, ale tez natury elektromagnetycznej.

Posprawdzaj wszystko, a jak nie pomoze, a na innym kompie bedzie ok....wymien płyte główna.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Stach2012

Post autor: Stach2012 » środa 21 lis 2012, 16:38

Ok dzięki za rady. Tylko tak...ja pisząc o "nowej karcie" nie miałem na myśli nowego modelu z listopada 2012, tylko dla mnie nowe doświadczenie i nowy sprzęt od poniedziałku.

Kolejna sprawa - jakie modele można polecić kabli dobrych ekranowanych? w tej chwili używam Proel DH...jakiś tam model - z jednej strony RCA z drugiej jack.

Jestem zdziwiony bo przy kartach klasy E-Mu 0404 PCI oraz ESI Juli@ nie było takich problemów i dziwne, że 3x droższa karta powoduje takie "akcje".

Nie chciałbym też teraz na gwałt zmieniać płyty bo jestem na starym sockecie 775 i dla mnie bezsensu była by zmiana płyty dalej w starym stylu - wolałbym już zainwestować w lepszą płyte z procesorem i5/i7 i pamięcią DDR3.

A czy jest możliwość że sledź karty powoduje z obudową przepływ ładunków i stąd ten problem?

Troche jestem rozczarowany marką RME, bo nie od dziś wiadomo że to jeden z lepszych producentów interfejsów, konwerterów itp. A w tej chwili nie wiem co myśleć.

Mam wrażenie jakbym przesiadł się z karty Juli@ na zintegrowaną typu Realtek, a nie RME to jakiś absurd.

Dobra sprawdze na innym komputerze, sprawdze też ten sam komputer w innym pomieszczeniu na innym zasilaczu i innym typu gniazdka, albo po prostu podlącze tylko monitory, komputer i monitor komputerowy pod tę samą "linie".

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 21 lis 2012, 20:09

...
Ok dzięki za rady. Tylko tak...ja pisząc o "nowej karcie" nie miałem na myśli nowego modelu z listopada 2012, tylko dla mnie nowe doświadczenie i nowy sprzęt od poniedziałku.

Kolejna sprawa - jakie modele można polecić kabli dobrych ekranowanych? w tej chwili używam Proel DH...jakiś tam model - z jednej strony RCA z drugiej jack.

Jestem zdziwiony bo przy kartach klasy E-Mu 0404 PCI oraz ESI Juli@ nie było takich problemów i dziwne, że 3x droższa karta powoduje takie "akcje".

Nie chciałbym też teraz na gwałt zmieniać płyty bo jestem na starym sockecie 775 i dla mnie bezsensu była by zmiana płyty dalej w starym stylu - wolałbym już zainwestować w lepszą płyte z procesorem i5/i7 i pamięcią DDR3.

A czy jest możliwość że sledź karty powoduje z obudową przepływ ładunków i stąd ten problem?

Troche jestem rozczarowany marką RME, bo nie od dziś wiadomo że to jeden z lepszych producentów interfejsów, konwerterów itp. A w tej chwili nie wiem co myśleć.

Mam wrażenie jakbym przesiadł się z karty Juli@ na zintegrowaną typu Realtek, a nie RME to jakiś absurd.

Dobra sprawdze na innym komputerze, sprawdze też ten sam komputer w innym pomieszczeniu na innym zasilaczu i innym typu gniazdka, albo po prostu podlącze tylko monitory, komputer i monitor komputerowy pod tę samą "linie"....

Dokładnie. sprawdz najpierw na innym kompie i daj znac -  potem bendziem kompinowac :)

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Stach2012

Post autor: Stach2012 » środa 21 lis 2012, 22:07

Sytuacja troche się wyjaśniła.

Mianowicie sprawdziłem komputer i monitory studyjne w sąsiednim pomieszczeniu, gdzie do jednego przedłużacza podłaczyłem komputer i monitory i szum ucichł, tzn coś tam jeszcze słychać, szczególnie gdy założy się słuchawki ale różnica jest ogromna.

Czyli wniosek ze to kwestia zasilania.

Co podłączenia to u mnie komputer jest podłączony do zupełnie innego przedłużacza niż monitory i jest to przedłużacz bez bolca, natomiast monitory do przedłużacza z bolcem ale ostatecznie wszystko schodzi się do jednego podwójnego gniazdka bez bolców.

Więc chyba muszę zmienić gniazdko na takie z bolcem, do tego jakiś dobry przedłużacz typu Acar Xprotector, ewentualnie mogłbym tez dokupić dodatkowe kable xlr do karty aby uzyskać połączenie symetryczne z monitorami.

I wtedy chyba coś pomoże.

Tak takie tematy były poruszane ale to dotyczyło głównie kart typu ESI, E-Mu albo zintegrowanych, bo ja jestem przerażony nie długo gdybym kupił RME Hdspe Madi musiałbym brac firme elektryczna aby zmieniła calą sieć elektryczną w domu..przecież to chore..

dziwne że producent RME i takie problemy..albo bardzo czuły sprzęt lub jakieś niedopatrzenie producenta.

Jak ktoś ma jakieś pomysły i wskazówki to chętnie się coś jeszcze dowiem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 21 lis 2012, 23:54

Jest jeszcze jedna mozliwośc - wszystko podłączasz pod jeden przedłużacz i nic nie uzmieniasz a odsłuch łączysz z kartą przewodami symetrycznymi

To niestety w wielu mieszkaniach jedyne wyjście - ale kaloryfer kopie i tak

Stach2012

Post autor: Stach2012 » czwartek 22 lis 2012, 00:31

Napisze jeszcze raz bo chyba się nie rozumiemy..

Do tej pory używałem karty Esi Juli@, monitory KRK RP8 G2 i łączyłem je kablem Proel DH575LU5 jack-rca

W tej chwili ma RME Hdsp 9632 i ten sam typ monitorów oraz kabla!

tylko inaczej połączone - wcześniej jack wchodzil do Julii, teraz wchodzi on do monitorów a rca idzie do RME ale to jest cały czas takie samo połączenie - niesymetryczne, cały czas jest RCa-jack.

Wcześniej nie było takich problemów, teraz są..

Jeśli chodzi o zasilanie to zarówno kiedyś jak i teraz wszystko podłączone jest tak samo:

komputer do oddzielnego przedłużacza, monitory także ale wszystko razem podłączone do podwójnego gniazdka bez uziemienia.

I obawiam sie, że instalacja może być dwu-żyłowa i będzie problem z poprawnym uziemieniem. Z resztą dawniej montowano gniazdka bez bolca, jedynie w jakiś pomieszczeniach typu kuchnia, łazienka coś takiego było.

I tu jest problem..bo nawet jak kupie gniazdko z bolcem to obawiam się, że sam tego nie zamontuje poprawnie aby bolec cos dawał..

Dla mnie to jakas masakra...i wolalbym chyba sprzedać RME i pozostac przy Julii.

Czyli z tego wynika, że jeden solidny przedłużacz do którego podłącze monitory komputerowe, KRK oraz PC nic nie da tak?

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 22 lis 2012, 01:51

Monter napisał że było milion razy - zamiast bez sensu klepać juz dawno byś sobie wyszukał - zarówno o pętli mas jak i zakłóceniach dźwieku

łącznie z ustawieniami w biosie majacymi na to wpływ

Stach2012

Post autor: Stach2012 » czwartek 22 lis 2012, 03:36

Tak było milion razy tylko co to jest petla mas?? Bo wg mnie u mnie to nie ma miejsca..tym bardziej że przed chwilą sprawdzałem po włożeniu karty Esi Juli@ problem znika a takie samo połączenie..

Ja sobie zdaje sprawe, że jeśli takie problemy kogoś osobiście nie dotykają to specjalnie nikogo to nie obchodzi co i jak i najlepiej by odesłał do elektryka ale konkretny problem i konkretna sprawa..

Po prostu wg mnie albo jest coś z przedłużaczami/gniazdkiem albo obudowa karty lub jej jakas prymitywna budowa powoduje takie zakłócenia, no bo cudów nie ma.

Dobra sprawdze to samodzielnie w jakiś sposób - ale już wiem że to kwestia zasilania. W najgorszym wypadku zrezygnuje z RME i wróce do Julii. No cóż może i RME to karty lepsze ale w takich warunkach się pracowac nie da, a raczej nie bede robil rewolucji typu nowy komputer, czy jakieś zmiany w instalacjach.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 22 lis 2012, 08:44

...
Tak było milion razy tylko co to jest petla mas?? Bo wg mnie u mnie to nie ma miejsca..tym bardziej że przed chwilą sprawdzałem po włożeniu karty Esi Juli@ problem znika a takie samo połączenie..

Ja sobie zdaje sprawe, że jeśli takie problemy kogoś osobiście nie dotykają to specjalnie nikogo to nie obchodzi co i jak i najlepiej by odesłał do elektryka ale konkretny problem i konkretna sprawa..

Po prostu wg mnie albo jest coś z przedłużaczami/gniazdkiem albo obudowa karty lub jej jakas prymitywna budowa powoduje takie zakłócenia, no bo cudów nie ma.

Dobra sprawdze to samodzielnie w jakiś sposób - ale już wiem że to kwestia zasilania. W najgorszym wypadku zrezygnuje z RME i wróce do Julii. No cóż może i RME to karty lepsze ale w takich warunkach się pracowac nie da, a raczej nie bede robil rewolucji typu nowy komputer, czy jakieś zmiany w instalacjach....

Kolego, jakby nie patrzec.... studio nagrań to powazna sprawa... takie obiekty projektuje sie od podstaw -  nie mówie tu nawet o geometrii, bo to oczywiste, ale dotyczy to także instalacji wentylacyjnych i elektrycznych....

Adaptacja " byle jakiego " pomieszczenia zarówno od strony akustycznej jak i elektrycznej zawsze bedzie trudna, a często niemozliwa...

Mimo to mam nadzieję, że rozwiążesz swój problem.

determinacja i nie poddawaj się.

ODPOWIEDZ