Jakiego rodzaju urządzenie do nagrywania wokalu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Sm0
Jakiego rodzaju urządzenie do nagrywania wokalu?

Post autor: Sm0 » poniedziałek 19 lis 2012, 21:54

Witam serdecznie,

Zamierzam nagrywać w domu wokal i czasem gitarę elektryczną (mikrofonem). Mikrofon to Shure SM58. I tu, moi drodzy, pojawia się pytanie nooba.

Jakie urządzenie kupić, by do niego podłączyć mikrofon, a całość do komputera?

Czytałem o tym już masę rzeczy i nie wiem sam. Mam niestety tylko zintegrowana kartę Realteka. Rozważam:

1. Intefejs audio z przedwmacniaczem mikrofonowym. Tylko jaki?                                                           2. Osobny przedwzmacniacz mikrofonowy podłączony do line-in karty dźwiękowej (czy przy takiej karcie to w ogóle ma sens?)                                                                                                             3. A może jakiś mikser, który znajdzie zastosowanie również do nagłaśniania w przyszłości, nie tylko dp nagrywania? Tylko czy godne jest podłączenie miksera do integrówki? Zastanawiam się na ile mikser może "zastąpić" kartę dźwiękową, jak interface audio.

Budżet - 800-1000zł maximum. Wiem, że dla większości z Was "Sprzęt" zaczyna się od 3 tysięcy, niestety chwilowo nie dysponuję taką kwotą, ;) 

Pozdrawiam.

Sm0

Re: Jakiego rodzaju urządzenie do nagrywania wokalu?

Post autor: Sm0 » poniedziałek 19 lis 2012, 23:43

Nie widzę nigdzie możliwości edycji posta, dlatego jestem zmuszony napisać drugiego, bo już chyba wiem. ;) Tylko interfejs audio ma sens w tym przypadku. Zastanawiam się więc nad tymi dwoma, który będzie lepszy?

1. http://www.djshop.pl/k5,studio/i9336,mackie,mackie-onyx-blackjack.html

2. http://www.djshop.pl/k5,studio/i6516,sinn7,sinn7-status-24-96.html

Co Waszym zdaniem jest godniejsze uwagi?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 lis 2012, 23:46

presonus

Sm0

Post autor: Sm0 » środa 21 lis 2012, 10:18

...
A z tych dwóch które wymienlem? Jakieś opinie?

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 21 lis 2012, 14:08

...
...
A z tych dwóch które wymienlem? Jakieś opinie?...

Wiesz, obie karty sa na usb.... prawda jest taka, że tak czy inaczej po pewnym czasie stwierdzisz, że nie tego chciałeś...

Jak interfejs na usb, to roland quad/octa capture albo cos z rme...baby face na ten przykład.

wszystko inne nie jest warte uwagi...

Tak wiem, to brutalne, ale...masz gwarancję stabilności sterowników i najmniejsza z mozliwych na usb latencji...

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

ODPOWIEDZ