Jeszcze raz o USB 1.1 vs USB 2.0
Nie rozumiem co takiego właściwie zrobiłeś. Według twojego opisu nic innego niż to że z dnia na dzień zaczęło działać lepiej.
Re: Jeszcze raz o USB 1.1 vs USB 2.0
Podłączyłem sprzęt do wejścia USB3.0, na USB2.0 jest nadal kicha.
Ok, niepotrzebnie napisałeś to zdanie "Mam też jeden port USB 3.0, pod którym wszystkie interfejsy działały jeszcze bardziej tragicznie niż pod USB2" z ktorego wynika że pod USB jest jeszcze gorzej.
Sprawdź czy wszystkie twoje drivery są aktualne, testy wykonuj z odłączonymi wszystkimi urządzeniami peryferyjnymi pd USB. Zmiana portu na USB 3 przyniosła poprawę być może dlatego że HUB USB 2.0 współdzieli przerwania z innymi urządzeniami w systemie.
Informacyjnie wejdź do managera urządzeń, przełącz widok "zasoby według połączeń" i sprawdź ile aktywnych jest urządzeń pod przerwaniem "Stadardowy kontroler hosta USB".
To już dla mnie wyższa szkoła jazdy, ale wszedłem w "zasoby według połączeń" i pod "Żądanie przerwania (IRQ)" nie mam "Stadardowy kontroler hosta USB", ale mam takią pozycje "...USB Enhanced Controller - 1C2D" (z ikonką końcówki USB). Gdy na to kliknę to mi się otwiera okno w którym w zakładce "zaawansowane" mam tabelkę "Urządzenia eksploatujące przepustowość:"
i tam mam: "Zastrzeżone przez system 20%" i "Urządzenia kompozytowe USB 1%".
Co by to znaczyć nie miało, nic tam zmienić nie mogę i nie wiem czy o to chodziło. Sterowniki próbowałem aktualizować, ale mi pisze, że oprogramowanie jest aktualne.
Uruchomiłem też easy drivera - nic nie dało. Pod USB3 działa pięknie, pod USB2 nie.
Nie aktualizuje się sterowników poprzez wbudowane funkcje windows a sciąga się drivery samemu ze stron producenta.
Tyle wiem. Ściągam i próbuję. Tylko że to nic nie zmienia.
W każdym razie wiem, że interfejs jest sprawny i zupełnie ok.
Zastanawiam się czy te porty od USB 2.0 nie mają uszkodzeń mechanicznych, ale oba ?
Tak czy inaczej bardzo, bardzo dzięki za czas i pomoc.
...
Tyle wiem. Ściągam i próbuję. Tylko że to nic nie zmienia.
W każdym razie wiem, że interfejs jest sprawny i zupełnie ok.
Zastanawiam się czy te porty od USB 2.0 nie mają uszkodzeń mechanicznych, ale oba ?
Tak czy inaczej bardzo, bardzo dzięki za czas i pomoc....
Miałem dzisiaj możliwość sprawdzeniu interfejsu w innym laptopie. Wszystko działa pod USB 2.0, więc to ewidentnie coś u mnie. Brak pomysłów co zrobić.
tak - usb
coś jeszcze jest wpięte do portu usb?ustawienia zarządzania enrgia portów usb?sterowniki chipsetu?bałagan w systemie?zarządzanie energia procesora?ustawienia w biosie?soft firmowy producenta sprzetu?wifi?(dziwne ale spotkałem jakieś dwa dziadostwa gdzie wifi wpływało na działanie usb)
...
tak - usb
coś jeszcze jest wpięte do portu usb?ustawienia zarządzania enrgia portów usb?sterowniki chipsetu?bałagan w systemie?zarządzanie energia procesora?ustawienia w biosie?soft firmowy producenta sprzetu?wifi?(dziwne ale spotkałem jakieś dwa dziadostwa gdzie wifi wpływało na działanie usb)...
Odpowidam na co umiem: nic nie wpięte; nie wiem czy o to chodzi ale we właściwościach głównego koncentratora usb w zarządzaniu energią odhaczyłem "zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia..."; w biosie nie za bardzo co mogę ustawić (uaktualniłem wersję); sterowniki śćiągnięte chipsetu ze strony asusa; z wifi nie wiem co z tym. Opcje zasilania - maksymalna energia.
(przy próbie odsłuchania czegokolwiek ze zwykłego windows media playera przy ustawieniu bufora na 64 słychać tylko ciche "cykanie". Na innych komputerach i u mnie pod portem USB 3 jest OK).
tzn Opcje zasilania - maksymalna wydajność