Miejsce do nagrań wokalnych

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
edi777
Miejsce do nagrań wokalnych

Post autor: edi777 » piątek 25 maja 2012, 03:19

Siema,

Chciałbym zrobić u siebie w pokoju miejsce gdzie mógłbym nagrywać wokal - rap. Wstępnie chciałbym zagospodarować róg o wymiarach jak na rysunku niżej, ale wcześniech chce wiedzieć czy takie coś może mieć w ogólę rację bytu zanim wywalę kasę. Tłumaczę - wymiary: długośc - ok. 140cm, szerokość -  ok. 95cm, wysokość 195cm. Niebieska linia to kotara/zasłona podwieszona na karniszu/prowadnicy, zaś szare trójkąty to gąbka akustyczna - piramidki - wszystko rozmieszczone jak na rysunku. Teraz pytanie - gąbka rozmieszczona tylko na wysokości mikrofonu czy na całej ścianie? Kotara z czego zrobiona - wystarczy dość gruby i zbity materiał czy może dwie zszyte warstwy materiału i w środek coś co dobrze zatrzyma/wytłumi dźwięk? Podłoga - jakiś dywan? Sufit - hmm?

http://vlep.pl/0xm7ew.jpg

Teraz pytanie o sprzęt - nie znam się na tym kompletnie, ale wyczytałem takie propozycje:

Mikrofon - Rode NT1-A Kit, mxl 2003a, coś innego?

Interfejs - ?

Coś jeszcze będzie mi potrzebne? Działam na PC.

Liczę na Waszą pomoc :)

Awatar użytkownika
Akton

Re: Miejsce do nagrań wokalnych

Post autor: Akton » piątek 25 maja 2012, 08:47

Liczę na Waszą pomoc :)...

Będzie. Wiedza :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

edi777

Post autor: edi777 » piątek 25 maja 2012, 17:26

...

Liczę na Waszą pomoc :)...

Będzie. Wiedza :)
...

To może byś się nią podzielił, albo byś podrzucił jakiś ciekawy topic/artykuł, który mógłby mi pomóc w stworzeniu tego miejsca i skompletowania odpowiedniego sprzętu?

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » sobota 26 maja 2012, 11:34

W internecie jest tego tak duzo a nawet i tutaj ze moglbys sam poszukac :)

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 26 maja 2012, 19:26

Powiem tak - nie znasz się na tym kompletnie to nie wyrzucaj kasy w błoto....jest tyle innych zajęć...a jak chcesz się za to zabrać to najpierw czytaj czytaj i czytaj

Olseno_85

Post autor: Olseno_85 » sobota 26 maja 2012, 22:11

...
Powiem tak - nie znasz się na tym kompletnie to nie wyrzucaj kasy w błoto....jest tyle innych zajęć...a jak chcesz się za to zabrać to najpierw czytaj czytaj i czytaj...

Alton Everest Podręcznik akustyki...od tego bym zaczął

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 27 maja 2012, 00:31

To już do adaptacji...widzę że tu trzeba zacząć od podstaw czyli dobór sprzetu, wymagania, efekty i potrzeby..a przedwszystkim obsługa

Awatar użytkownika
jaygaret

Post autor: jaygaret » czwartek 25 paź 2012, 00:31

edi777, jesli Cie to jeszcze interesuje i jest aktualne, pisz na priv. chetnie pomoge. Mikrofony, ktore wymieniles to dobry pomysl na dobry poczatek.
Pozdrawiam
MOTU Traveler, Logic Studio, Final Cut Express, MacBook Pro 15', 2.5 GHz Intel Core Duo, RAM 4GB 667 MHz, 250 GB SATA, System OS X 10.6.3

ODPOWIEDZ