Analiza częstotliwości nagrania

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
gdelfin
Analiza częstotliwości nagrania

Post autor: gdelfin » środa 24 paź 2012, 15:57

witam

szukam jakiejś wtyczki VST lub DirectX, która analizuje nagrany materiał i określa domunującą częstotliwość

nie chodzi mi o chwilowe wskazanie, jak to ma miejsce np. a adobe audition - frequency analysis, tylko o analizę całego nagrania i wskazania tej częstotliwości, która występuje w dźwięku najczęściej

pytałem już o to kilka osób, które zawodowo zajmują się dźwiękiem, niestety wskazali mi tylko takie analizery, które pokazują częstotliwości chwilowe (podczas odtwarzania dźwięku)

czy ktoś z Was zetknął się może z jakąś wtyczką, która robi analizę całości?

będę wdziczny za odpowiedźSmile 

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Analiza częstotliwości nagrania

Post autor: DJOZD » środa 24 paź 2012, 16:14

Osobiście nie znam. Ale klasyczny spectrum analiser pokaże ci doskonale to czego chcesz. Przecież refren czy zwrotka to zupełnie różne momenty utworu, a spójny miks mimo błędów będzie wykazywał tą samą tendencję w całym utworze. Warto ustawić analizer tak by pokazywał wartości uśrednione. Wtedy masz bardziej ogólny obraz tego co się dzieje. Ja tam pracuje i jest doskonale.

gdelfin

Post autor: gdelfin » środa 24 paź 2012, 16:19

...Osobiście nie znam. Ale klasyczny spectrum analiser pokaże ci doskonale to czego chcesz. Przecież refren czy zwrotka to zupełnie różne momenty utworu, a spójny miks mimo błędów będzie wykazywał tą samą tendencję w całym utworze. Warto ustawić analizer tak by pokazywał wartości uśrednione. Wtedy masz bardziej ogólny obraz tego co się dzieje. Ja tam pracuje i jest doskonale.

...

dzięki za odpowiedź, ten sposób znam

ale mi zależy na wskazaniu bardzo precyzyjnym, do jednego Hz, taką metodą, którą opisałeś raczej nie da się tego zrobić...największa trudność jest w analizie głosu, a mnie głównie to to chodzi

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 24 paź 2012, 16:40

......Osobiście nie znam. Ale klasyczny spectrum analiser pokaże ci doskonale to czego chcesz. Przecież refren czy zwrotka to zupełnie różne momenty utworu, a spójny miks mimo błędów będzie wykazywał tą samą tendencję w całym utworze. Warto ustawić analizer tak by pokazywał wartości uśrednione. Wtedy masz bardziej ogólny obraz tego co się dzieje. Ja tam pracuje i jest doskonale. ... 

dzięki za odpowiedź, ten sposób znam
ale mi zależy na wskazaniu bardzo precyzyjnym, do jednego Hz, taką metodą, którą opisałeś raczej nie da się tego zrobić...największa trudność jest w analizie głosu, a mnie głównie to to chodzi...

Napisz co chcesz wogóle osiągnąć? Nie chodzi mi o herce a to cel muzyczny/dźwiękowy.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 24 paź 2012, 16:41

Napisz co chcesz wogóle osiągnąć? Nie chodzi mi o herce a o cel muzyczny/dźwiękowy....

gdelfin

Post autor: gdelfin » środa 24 paź 2012, 17:00

...
Napisz co chcesz wogóle osiągnąć? Nie chodzi mi o herce a o cel muzyczny/dźwiękowy.......

to jest związane z muzykoterapią, z tematem, który właśnie badam, nie chcę wchodzić w szczegóły, bo to temat rzeka

potrzebna mi szczegółowa analiza głosu ludzkiego 

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 24 paź 2012, 18:28

...to jest związane z muzykoterapią, z tematem, który właśnie badam, nie chcę wchodzić w szczegóły, bo to temat rzeka
potrzebna mi szczegółowa analiza głosu ludzkiego...

Błąd! Toż skoro chcesz uzyskać max. konkretnych informacji musisz(!) podać nam owe szczegóły.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

gdelfin

Post autor: gdelfin » środa 24 paź 2012, 19:58

...to jest związane z muzykoterapią, z tematem, który właśnie badam, nie chcę wchodzić w szczegóły, bo to temat rzeka

Błąd! Toż skoro chcesz uzyskać max. konkretnych informacji musisz(!) podać nam owe szczegóły. ...

to jest związane z szukaniem dźwięku osobistego, lub dźwięku podstawowego o którym pisze m.in Fabien Manan - zainteresowanych odsyłam do lektury "Rola muzyki w XXI wieku" lub informacji w sieci

od 15 lat pracuję w radiu jako dźwiękowiec, rozmawiałem o tym z ludźmi z branży (akustycy, realizatorzy, inż. dźwięku) - jednak wszyscy wskazywali mi analizery wskazujące chwilową częstotliwość odtwarzanego dźwięku

wiem, że da się zrobić taką analizę, pytanie tylko czy ktoś zna program lub wtyczkę, która taką analizę częstotliwości oblicza?

być może nikt jeszcze czegoś takiego nie zrobił i pozostanie mi poszukanie programisty, który napisze odpowiedni algorytm

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 24 paź 2012, 20:05

...

Błąd! Toż skoro chcesz uzyskać max. konkretnych informacji musisz(!) podać nam owe szczegóły. ...

to jest związane z szukaniem dźwięku osobistego, lub dźwięku podstawowego o którym pisze m.in Fabien Manan - zainteresowanych odsyłam do lektury "Rola muzyki w XXI wieku" lub informacji w sieci

od 15 lat pracuję w radiu jako dźwiękowiec, rozmawiałem o tym z ludźmi z branży (akustycy, realizatorzy, inż. dźwięku) - jednak wszyscy wskazywali mi analizery wskazujące chwilową częstotliwość odtwarzanego dźwięku

wiem, że da się zrobić taką analizę, pytanie tylko czy ktoś zna program lub wtyczkę, która taką analizę częstotliwości oblicza?

być może nikt jeszcze czegoś takiego nie zrobił i pozostanie mi poszukanie programisty, który napisze odpowiedni algorytm

...

Cubase - Analiza. Jakiśtam dźwięk wyznacza, ale co on znaczy?

[addsig]

gdelfin

Post autor: gdelfin » środa 24 paź 2012, 20:18

dzięki, sprawdzę

na razie szukałem w Adobe Audition i WaveLab, ale mam też Cubase 

ODPOWIEDZ