Sinn7 produzent 5 lub 8

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Sinn7 produzent 5 lub 8

Post autor: Zbynia » sobota 29 wrz 2012, 10:38

...
Dzięki za odpowiedź, możesz mi powiedzieć gdzie widziałeś te monitory w promocji? Widzę je tylko w djshop'ie w cenie 2169 za sztukę :/ a chcć 2 kolumny do max 1500...

Tu jest cennik dystrybutora z cenami sugerowanymi (1250 sztuka) ... czyli za 2200 to parę powinno się dać kupić w sklepie.
...

źle liczysz - nie kupisz w żadnym sklepie taniej niż w audiostacji - ale może uda się audiostacją dogadać

kzk88

Post autor: kzk88 » sobota 29 wrz 2012, 22:52

Dzięki za odpowiedzi, niestety nawet 2000 czy 2200 to za dużo na moją kieszeń, a raty nie wchodzą w grę bo już jedne spłacam. Wiem, że to banalne albo chyba jednak postawię na KRK RP5 i wygłuszenie jednej ściany w pokoju w celu polepszenia akustyki...

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 30 wrz 2012, 03:50

ścian się nie wygłusza...zostaw ją jak jest i lepiej kup książkę altona everesta - wtedy dowiesz się na czym stoissz

kzk88

Post autor: kzk88 » poniedziałek 01 paź 2012, 17:57

...
ścian się nie wygłusza...zostaw ją jak jest i lepiej kup książkę altona everesta - wtedy dowiesz się na czym stoissz...

Niestety jeśli chodzi o połączenie ja + książki to się nie sprawdzi :/ ale poczytałem ostatnio nt. adaptacji akustycznej pomieszczeń i mam dziwne wrażenie, że jest jakiś dziwny pogłos w moim pokoju (zmierzyłem dokładnie, ma wymiary 2,25 x 3,75) i nie wiem czy ustawienie głośników (monitorów jeszcze nie kupiłem - po wypłacie dopiero) nie powoduje powstawanie fali stałej. Do tego mam gołe ściany (jeden regał nad biurkiem) i klockowatą szafę.

Znalazłem na allegro dość tanio matę wygłuszającą (piramidkę)... sądziłem, że wygłuszenie ściany za plecami spowoduje poprawienie akustyki w tym pomieszczeniu, ale rozumiem, że lepiej nic nie wygłuszać i zostawić tak jak jest?

kzk88

Post autor: kzk88 » poniedziałek 01 paź 2012, 18:02

Przepraszam, nie wiem gdzie tu się edytuje posty.

Dodam tylko, że biurko mam ustawione na środku dłuższej ściany.

kzk88

Post autor: kzk88 » wtorek 16 paź 2012, 12:05

Piszę to dla osób, które by trafiły na ten temat z wyszukiwarki...

Porównałem w sobote kilka par monitorów we wrocławskim djshopie i wyraże swoje subiektywne opinie. (wielka przestrzeń i brak ściany za plecami)

Wszystkie poziomy ustawione na 0, bez podbić wysokich czy niskich częstotliwości.

Fostex PM-0.5N wg specyfikacji spodziewałem się, że będę grały dość wyrażnie w niskie częstotliwości, niestety okazało się, że nie grają ich w ogóle i generalnie grają jakoś płasko.

Adam A5X sądziłem, że za tą cenę zrobią na mnie piorunujące wrażenie... niestety, grały równo i czysto, ale wg mnie nie są warte swojej ceny, moze inaczej byłoby w innym pomieszczeniu, w porównaniu do Fostexów nawet na ucho laika słychać, że to monitory z wyższej półki, grają w szerszym paśmie, ale 1300 za sztukę? To nie dla mnie jednak...

KRK RP6 G2 hmmm niby spoko, już słychać bas ale coś je boli, nie potrafię tego określić, niby o  1 cal większy woofer, grają nieco pełniej w dole ale nie brzmią przyjemnie...

Tannoy Reveal 501A nie brałem ich pod uwagę, ale Pan Tomek (dobrze pamiętam?) podsunął mi pomysł żeby jeszcze je porównać i co? Najwyższy zakres bo zaczynają grać wg specyfikacji od 60Hz, ale w sklepie odniosłem wrażenie, że grają najpełniej ze wszystkich, ciepło i miękko, przyjemnie dla ucha, więc wybór padł własnie na te monitorki. Poza tym cena 1150 zł za parę przyzwoitych monitorów to na prawdę mało.

Niestety w sklepie nie posiadali KRK RP5, trafiłem na miejsce niestety na krótko przed zamknięciem więc nie było czasy na porównaniu Sinn'ów z tytułu tematu, ale po tym jak grały Fostexy chyba nie miałem na to już ochoty...

Możecie się ze mną nie zgadzać, to tylko moje subiektywne opinie, ale jeśli ktoś to już czyta i doczytał do końca to może doradzicie mi jaki kupić do nich subwoofer? Niestety na tych monitorkach brakuje jednak wyraźnego dołu i jak już zainwestowałem w odsłuch, chciałbym mieć kontrolę w całym paśmie, proszę o jakieś propozycje z adekwatną ceną do jakości ;)

Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 16 paź 2012, 13:59

Do tannoy najlepiej tannoy TS8 lub jeszcze lepiej TS10. Niestety TS8 jeśli trafisz to w okolicach 1000 a TS10 1700pln...I obydwa trzeba dobić jakimś klockiem z granitu bo są skandalicznie lekkie i potrafią lewitować przy głośniejszej pracy

Jednak z tych co są dostępne to albo m-audio sbx10 - bardzo masywny jednak tylko z prostym filtrem podziału

lub ESI SW10 EXperience lżejszy prawie 10 kilo ale z filtrem podziału i filtrem pasma dla subwoofera

tyle że to ponad 1000 pln niestety - taniej nic nie ma chyba że używki trafisz

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 16 paź 2012, 14:14

Adam A5X sądziłem, że za tą cenę zrobią na mnie piorunujące wrażenie... niestety, grały równo i czysto, ale wg mnie nie są warte swojej ceny, moze inaczej byłoby w innym pomieszczeniu, w porównaniu do Fostexów nawet na ucho laika słychać, że to monitory z wyższej półki, grają w szerszym paśmie, ale 1300 za sztukę? To nie dla mnie jednak...

ADAM przesadza z cenami za swój sprzęt. Jeszcze seria AX, to powiedzmy się w jakichś granicach rozsądku mieści ... ale SX to już kosmos. Np. S1X ponad 7 tys. ... monitory praktycznie z 5,5" wooferem (ADAM ma duże kołnierze, więc membrana z 6" ADAM = jakieś 5,5" konkurencja). Ciekaw jestem jak grają ADAM F7 kontra A5X.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » wtorek 16 paź 2012, 14:56

...
Piszę to dla osób, które by trafiły na ten temat z wyszukiwarki...

Porównałem w sobote kilka par monitorów we wrocławskim djshopie i wyraże swoje subiektywne opinie. (wielka przestrzeń i brak ściany za plecami)

Wszystkie poziomy ustawione na 0, bez podbić wysokich czy niskich częstotliwości.

Fostex PM-0.5N wg specyfikacji spodziewałem się, że będę grały dość wyrażnie w niskie częstotliwości, niestety okazało się, że nie grają ich w ogóle i generalnie grają jakoś płasko.

KRK RP6 G2 hmmm niby spoko, już słychać bas ale coś je boli, nie potrafię tego określić, niby o  1 cal większy woofer, grają nieco pełniej w dole ale nie brzmią przyjemnie...

Tannoy Reveal 501A nie brałem ich pod uwagę, ale Pan Tomek (dobrze pamiętam?) podsunął mi pomysł żeby jeszcze je porównać i co? Najwyższy zakres bo zaczynają grać wg specyfikacji od 60Hz, ale w sklepie odniosłem wrażenie, że grają najpełniej ze wszystkich, ciepło i miękko, przyjemnie dla ucha, więc wybór padł własnie na te monitorki. Poza tym cena 1150 zł za parę przyzwoitych monitorów to na prawdę mało.

Niestety w sklepie nie posiadali KRK RP5, trafiłem na miejsce niestety na krótko przed zamknięciem więc nie było czasy na porównaniu Sinn'ów z tytułu tematu, ale po tym jak grały Fostexy chyba nie miałem na to już ochoty...

Możecie się ze mną nie zgadzać, to tylko moje subiektywne opinie, ale jeśli ktoś to już czyta i doczytał do końca to może doradzicie mi jaki kupić do nich subwoofer? Niestety na tych monitorkach brakuje jednak wyraźnego dołu i jak już zainwestowałem w odsłuch, chciałbym mieć kontrolę w całym paśmie, proszę o jakieś propozycje z adekwatną ceną do jakości ;)

Pozdrawiam...

Drogi Kolego...

Wybierając TANNOY Reveal 501A...strzelasz w 10tke...

W cenie do 1200 zł za parę nie ma nic lepszego brzmieniowo...

Naprawdę dynamicznie i fajnie grające monitory..bardzo dynamiczne, wyrazista góra, może ciut za mało średnicy, ale fajny wiarygodny bas. Zdaje się schodzic o wiele niżej niz owe 60 Hz.

Poza tym.... 125W zasilacz na wzmacniacz o mocy 60W.... o czyms to świadczy...zapas mocy i dynamiki jest.

Wiem, bo przez długi czas miałem te monitory. Naprawdę warto.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 16 paź 2012, 21:54

Naprawdę dynamicznie i fajnie grające monitory..bardzo dynamiczne, wyrazista góra, może ciut za mało średnicy, ale fajny wiarygodny bas. Zdaje się schodzic o wiele niżej niz owe 60 Hz.

501A wg. specyfikacji schodzą do 64 Hz -3 dB. Jak twierdzicie że schodzą wiele niżej (przy takim spadku) to brzmi jakby schodziły niżej niż ADAM A7X (51 Hz -3 dB) - muszę to normalnie usłyszeć bo nie wierzę. Z drugiej strony czytałem już bajki że niektórym A7X schodzą poniżej 40 Hz i spokojnie taki zakres kontrolują (użyszkodnik jomox z forum gearslutz) więc papier wszystko przyjmie. A prawda jest taka że nie wieżę jakoby te Tannoy schodziły do 60 Hz -3 dB, bo by się tym producent pochwalił (zwykle nawet naciągają prawdę). Ktoś tu więc łże ... jak zwykle.

ODPOWIEDZ