Komputer - konfiguracja 2012

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Komputer - konfiguracja 2012

Post autor: Kyle » środa 03 paź 2012, 09:23

Stacjonarny komputer w takiej specyfikacji i tak wyjdzie powyżej 3000zł, więc wielkiej oszczędności nie ma....

Stacjonarny procesor i7 a wersja mobilna to dwie różne rzeczy. W stacjonarnym nie ma problemu z montarzem 16-32 GB RAM (i 64GB ram przy socket 2011) ... w laptopach chyba nie jest tak łatwo umieścić tyle ramu. Ogólnie ... to nie jest to samo i laptop za 3K nie będzie miał ani podobnej wydajności, ani możliwości rozbudowy.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 03 paź 2012, 17:18

Nie liczyłbym ani na nowe procki za pół roku ani tym bardziej cieńsze laptopy od obecnych ultrabooków - a z tych polecić moge tylko samsunga bo jest najcichszy(jeszcze asus ale za to strasznie drogi)

tyle że to ma się nijak do wydajnej stacjonarki

ostatnio miałem okazję składac komputerek na pentium G860 - wydajność jak mój były C2D E8200 po oc

takie gównienko a rakieta za grosze - bo naprawdę na wydajność podczas sesji nie narzekałem - a rzadko przesadzałem z wtykami - ciut gorzej z vsti ale i tak było bardzo dobrze

przy i5 jestem tylko w szoku bo nawet nie próbuje sie pomęczyć z przetwarzaniem

jednak gdyby ktoś patrzyła na lapka to 4 rdzeniowe i7 są naprawdę bardzo wydajne

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 03 paź 2012, 19:37

Kyle - ale w procesorach do laptopów i5 są tylko 2-rdzeniowe, za to i7 są 4-rdzeniowe/8-wątkowe. W Benchmarkach te i7 (np 3720qm - wcale nie najmocniejszy, sensowny cenowo) mają ponad 2 razy lepsze wyniki niż najlepszy i5. W większości laptopów można włożyć 16gb ramu.

Prawda jest taka, że do stacjonarki też bym teraz kładł 16gb a nie 32gb ramu. Za parę lat, w momencie kiedy będę potrzebował 32gb ramu, na 100% będę też potrzebował wymienić procek, a więc i płytę główną. A dzisiejszy typ ramu będzie oczywiście drogi. W praktyce (przynajmniej u mnie) zawsze wychodzi, że stacjonarki się nie ulepsza tylko kupuje nową. Dokładnie tak jak z laptopem. Swoją drogą to w normalnych laptopach nie ma problemu z wymianą dysku, ramu, a często także procka (i tak robi się to po upływie okresu gwarancji jeśli w ogóle).

I jeszcze jedna rzecz - i7-3770 jest według benchmarków tylko 3% lepszy od mobilnego i7-3720qm.

Zbynia - ja nie mówiłem o ultrabookach bo na czymś takim nikt nie będzie robił muzyki. Mówiłem o normalnych laptopach o dużej wydajności - i tego typu laptopy mają być podobno mniejsze. I nie wiem dlaczego nie liczyłbyś na nowe procesory za pół roku skoro mają wyjść w marcu-kwietniu (a pewnie w maju będzie wysyp nowych laptopów)

pablo1991

Post autor: pablo1991 » środa 03 paź 2012, 19:42

Taka Ciekawostka dla wszystkich, którzy składają komputer. Płyta i procesor, który wybrałem nie współpracują ze sobą, tzn. płyta wogóle nie widziała procesora. Zmieniłem na ASUS Z77.

Komputer śmiga jak wariat, windows wstaje w 10 sekund:) Co do głośności: Zasilacza wogóle nie słychać, głośniej chodzi dysk (spodziewam się, że to ten HDD), a najgłośniej chłodzenie procesora - trzeba było dołożyć do jednak do osonego chłodzenia. Całość nie jest bardzo głośna, ale jednak w absolutnej ciszy jaka panuje w moim pomieszczeniu jest słyszalny. Zobaczymy jak będzie przy nagrywaniu.

pozdrawiam!

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 03 paź 2012, 20:10

MrExplosion dlaczego nie?przecież to wydajny sprzęt - może nie super wydajny jak na obecne czasy ale gdy ktoś nie korzysta z setek vst i bardzo mocożernych vsti to w zupełności wystarczy do wszystkiego

te testy coś mi smierdzą - procek z nieco wolniejszym taktowaniem z zauważalnie niższym TDP a w wielu jest szybszy od i7 2600

No i sprzet z nim kosztuje drugie tyle

Pablo przecież na wszystko miałeś zwróconą uwagę - także na to że płyta może nie widzieć procka

Również chłodzenie miałeś polecone - bardzo dobre i bardzo ciche

Kyle

Post autor: Kyle » środa 03 paź 2012, 20:53

I jeszcze jedna rzecz - i7-3770 jest według benchmarków tylko 3% lepszy od mobilnego i7-3720qm.

A teraz porównaj wydajność stacjonarnych i5 do mobilnych :]

Kyle

Post autor: Kyle » środa 03 paź 2012, 20:55

...
Taka Ciekawostka dla wszystkich, którzy składają komputer. Płyta i procesor, który wybrałem nie współpracują ze sobą, tzn. płyta wogóle nie widziała procesora. Zmieniłem na ASUS Z77.

Przecież pisałem że tak będzie, więc nie rozumiem Twojego zdziwienia.

Strona druga tego tematu ... cytuję:

Wysłany: 26-09-2012, godz. 13:16   

Żeby się tylko kolega nie zdziwił jak nie ruszy mu Ivy Bridge na Z68 (nieaktualny UEFI = trzeba pożyczyć od kogoś sandy = problematyczna zabawa). Był już o tym temat ... nie wiem tylko czy na PurePC czy tu.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 03 paź 2012, 20:57

a najgłośniej chłodzenie procesora - trzeba było dołożyć do jednak do osonego chłodzenia

.... o tym też pisałem :

Wysłany: 26-09-2012, godz. 09:13   

Jak chcesz ciszy to BOX nie wystarczy pod obciązeniem. Jak nie podkręcasz to Ivy Bridge jest dobrym wyborem.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 03 paź 2012, 21:00

W praktyce (przynajmniej u mnie) zawsze wychodzi, że stacjonarki się nie ulepsza tylko kupuje nową.

Bo jak wielu ludzi nie potrafisz rozsądnie zaplanować modernizacji. Choć oczywiście przychodzi kiedyś moment, że wymienia się znaczną część PC na raz (np. płyta+CPU+pamięć - tak miałem ostatnio jak przesiadałem się z X2 3600+, 4 GB RAM DDR2 na i5 2400, 16 GB RAM DDR3)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 03 paź 2012, 22:16

Kyle od 5 lat nie modernizuję - prócz wymiany dysku czy dołożenia pamięci bo zwyczajnie się nie opłaca

miałem x2 4200 i bardziej mi się opłaciło kupić nowy a ten sprzedać niż dokupić jakieś x2 5600..potem wjechało core 2 duo i woszem mogłem 4 rdzenie zakupić ale było mało czasu do pojawienia się sandy (poprzednie i już były na rynku a jak 4 rdzenie staniały to okazalo się że platforma zdechnie)

przy sandy dołożyłem tylko ramu - procka zmieniać nie będę bo i7 szału nie zrobi by było warte dokładania ze 400 setek

dyski modernizuję niezależnie

kartę graficzną również

tak naprawdę modernizacja rozkłada ci w czasie to co byś wydał po tych 3 latach na nowy sprzet - efekt modernizacji jest zdecydowanie bardziej widoczny przy wymianie na nowy (i ta satysfakcja jaka rakieta)

częsciej modernizować/wymieniać nie ma sensu chyba że ktoś musi mieć nowinki

ps.box wystarczy nawet do lekkiego OC - jednak na żadnym etapie(nawet na najniższych zegarach) nie będzie cichy i błyskawicznie zapycha się kurzem

owszem można się bawić w regulację obrotów(każda płyta to oferuje obecnie) no ale wtedy boxik średnio się spisze

ODPOWIEDZ