Mackie Onyx 1620 + Fireware - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
trancvission
Re: Mackie Onyx 1620 + Fireware - problem

Post autor: trancvission » wtorek 02 paź 2012, 14:57

...Co do trzasków to jest sporo opisów jak "podkręcić" PC pod audio - całkiem użyteczne.
Ja miałem problem z interfejsem (profire 610) przez stare sterowniki do dysku. Dodatkowo zwiększyłem priorytet przerwania od firewire. Można też zmieniać priorytety programów do nagrywania - ręcznie menedżerem zadań lub przez PsExec w linku do programu. Teraz nic nie tnie nawet przy włączonej defragmentacji partycji systemowej . Interfejs chodzi bez rozłączania się po naście godzin non stop. Też mam XP+SP3, chodzi to na ponad 6letnim laptopie....

To są bardzo cenne informacje, jakbyś Mógł podać model tego dysku, wadliwych sterowników i tych na których teraz jest ok.

Jeśli chodzi o priorytety programów do nagrywania? Zgodzę się, ja podczas pracy z LiquidMix'em też zmieniam priorytet na wysoki lub wyżej, również XP+SP3.

PsExec jest darmowym narzędziem Microsoftu tutaj link

SoundLand

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » środa 03 paź 2012, 11:01

Niestety zmiana priorytetu nie przyniosła rezultatu.

Przetestowałem sterowniki WDM Mackie i efekt troszkę lepszy. Znaczy się nagrywa się dźwięk 48000, ale jest dużo dropów. Nie wiem czy czasem te sterowniki asio nie są jakieś felerne, bo na nich nic się nie nagrywa prócz trzasku. Dokupiłem kabel firewire 6/6, ale no nie pomógł zbytnio ten zabieg.   

A co powiecie o portach? W tym linku powyżej pisało coś że interface może się kłucić z portami usb, jeśli są na tym samym kanale, i że najlepiej jak na jednym porcie nie będzie razem karta fireware i usb. 

Spróbuję je jeszcze powyłączać, ustawię priorytet DAW'a, i sprawdzę na każdym sterowniku.

Potrzebuję dźwięku by oddychać

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » środa 03 paź 2012, 13:33

W porządku ; ) zrozumiałem wyrażenie "sterowniki do dysku". Tylko chyba nie tędy droga. Sprawy optymalizacji systemu oraz szukania ew. przyczyn w podzespołach PC (typu dysk,dma,pamięć), ja bym na razie zostawił. Bo za moment wymienisz całą jednostkę w ramach testów. Co bym zrobił działając jedynie na PC, bo w treści pojawił się laptop do testów.

Przeczytał od A-Z manual od Mackie (Zajrzałem, jest tam wiele na temat FW i mogących występować konfliktów)

1. Próbował się dowiedzieć, jaki kontroler FW mam wpięty od strony PC (jego chipset, producenta, cokolwiek) w tym celu program Everest lub podobnej funkcji + google.

A. Czy nie znajduje się ten Chipset na liście podejrzanych bubli.

Kontrolery IEEE 1394 FW akceptują i dobrze współpracują z przyjaciółmi. VIA, NEC, TI

Recommended IEEE 1394 (FireWire) Chipsets (info: http://www.focusrite.com/answerbase)
- Texas Instruments (TSB43AB22, TSB43AB23 and XIO2200A)
- VIA (VT6306, VT6308 and VT6315)

Dzisiaj za grosze możesz dostać karty PC na tych chipsetach:  (szukaj produktów: digitus,4world,unitec,sonnet,belkin tam one 'naprzemiennie' siedzą, to jest loteria, mnie się udało kupić 4wordl za 20 zł, na TSB43AB23. ;)

Poznaj listę kontrolerów FW mogących działać niestabilnie, powodować problemy, niewspółpracować z Twoim Mobo. np: dość popularny chipset JMicron montowany był w wielu MB.

B. Jeśli chodzi o przewody: Akceptowane wyłącznie te (ani 4-6, ani 4-4)

1. 6 Pin FireWire 400 Ports on Mac and PC Systems (6-6)                                                                 2. 9 Pin FireWire 800 Ports on Mac and PC Systems (9-6)

C. Nie stosować Kart PCI/PCIe i rozwiązań typu Combo. (Miks USB+FW)

Most FireWire 400/800 and FireWire/USB “Combo Cards”
We have seen undesirable behaviour with “Combo Cards”, and as such recommend using cards with only FireWire 400 ports.

Droższe są te karty a wprowadzają tylko zamęt i nie służą. Zasadniczo zaleca się by urządzenia były wpięte pod odzielne karty PCI/PCIe (FW-400)

D. Mixer i jego interface FW zostawiłbym w spokoju z racji , że to Mackie i byle czego nie montują.

Jeśli to masz, możesz zastosować się do zaleceń Mackie odnośnie szukania, ew. przyczynkonfliktów system-urządzenie, system-DAW, DAW-mixer.

Tutaj Mackie wyraźnie wymienia 2 sprawy. (str. 11| 21) jako problem z kartami UAD oraz

Zamianę slotu PCI/PCIe na inny wolny.

Wyłączyć połaczenie FW w ust. połaczenia sieciowe. (Disable IEEE 1394)

Zablokowac wszelkie procesy Antywirusów w systemie i uciązliwe procesy.

No i przedstawiony jest typowy konflikt USB/FW (IRQ) i opis jak temu zaradzić.

Konflikt IRQ chodzi tutaj o sytuację w laptopach i kartach Combo (zewstawienie USB+FW) wtedy zalecają spróbować zmienić przerwanie IRQ w PC/laptopie w BIOSie ale wtylko i tylko wtedy. a zmiana przerwać nie jest taką łatwą sprawą na co uczulają i nie biorą odpowiedzialności za ew. zonk...

Kolejną sprawą jest współpraca sterowników ASIO mackie z innymi sterownikami ASIO oraz mogący wystąpić  konlifkt miedzy nimi w środowisku DAW., i w tym temacie ględzą coś, że ostatecznie by pozbyc sie konfliktu, można usunąć ręcznie (przeinstalować) z menadżera urządzeń ich sterowniki Onyx Firewire WDM audio.

Oczywiście podstawową sprawą jest zwiększenie latencji sygnału w sterownikach Onyx ASIO.

2. Obecnośc innych kart w systemie: dokładnie tak jak Ci zasługerował Zbynia. Juli@ nie powinna mieszać, o ile nie ma tego samego przerwania IRQ. lub jej drivers ASIO usb nie są aktywne w DAW.

Jeśli nie ma konfliktów przerwań, sterowników ASIO, i mimo to jest źle, można spróbować zmienić w BIOS opcję PCI latency timer device, to też pomaga kontrolerom FW.

http://www.focusrite.com/answerbase/en/article.php?id=1040  a tutaj bardzo dobry art. dot. kart UAD co prawda, ale należy się stosować do tych wartości.

SoundLand

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » środa 03 paź 2012, 19:17

Bardzo dziękuję za solidną instrukcję postępowania. 

Posiadam taką kartę firewire 

VIA Fire IIM VT6307/L/S 1394 Host Controller

niestety chipset nie jest jednym z tych sugerowanych. 

Niebawem zabieram się do testowania różnych rozwiązań.
Ostatecznym będzie test na świeżym systemie, bo ten na którym pracuję jest już wysłużony.

Jak na razie powyłączałem USB pracujące na tym samym porcie co karta firewire.
Były dwa korzystające z tego samego "portu" czy też "kanału" ( nie znam fachowego nazewnictwa )

Tak więc jeszcze raz dzięki, i biorę się do pracy.  

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » środa 03 paź 2012, 21:24

A więc tak. Jestem po pierwszych testach. Wynik:

1. Zamiana gniazda PCI nie pomogła.
Wypiąłem kartę Wi Fi, Julię, zamieniłem miejsce karty FW i nadal to samo. 

2. Zmiana priorytetu DAW'a nie przynosi rezultatu.

3. Wyłączyłem porty działające na tym samym IRQ - w moim przypadku były to USB.
Nadal to samo.

Teraz zajmę się testem na świerzej instalce windy, i pogrzebaniem z PCI latency timer device.
Instalacją nowych sterowników itp ... 

Dodam że sprawdzałem również na win 7, bo mam zainstalowany również na swym PC, i jest to w miarę świerza instalka, znaczy się nie grzebałem w niej zbytnio, mało programów zainstalowanych itp ... Był ten sam problem. 

Tak więc sądzę że winna może być karta FW w PC. Choć na laptopie Toshiba A300 są równierz problemy. Ale tam na tym samym kanale co port FW jest prawie wszystko. 

Problem z dyskiem raczej to nie jest ... bo dropy są nawet prz nasłuchiwaniu. Tzn dropy dropami, ale w moim przypadku na sterownikach ASIO Onyx, już na 48000 nie ma nic prócz pyk pyk pyk dropów. Na 44100 dźwięk jest bez trzasków.

Postaram się niebawem przetestować mixer na macku. 

Oj mozolna to walka :(

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 03 paź 2012, 22:00

Nie mówię że niska jakość kontrolerów firewire nie ma wpływu ale niestety to właśnie interfejsy sa kapryśne - podłączony dysk na firewire zapewne będzie działał bez najmniejszych problemów i spadków transferu

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » czwartek 04 paź 2012, 01:22

Dokonałem pewnego odkrycia.

Mianowicie na sterownikach Direct Sound wszystko śmiga jak trzeba Surprised z tym że przy dużej latencji.
Dla 96000 około 74ms. Dla niższych częstotliwościach jeszcze nie testowałem granic.

Ale na tych sterownikach nie mogę w Reaperze nagrywać 18 kanałów, tylko 2 jednocześnie.

Senk czyli tkwi w sterownikach ASIO. Mam poinstalowane stery ASIO od Julii i jeszcze jakieś inne Full duplex czy coś w tym stylu. Może rzeczywiście w tym tkwi problem? Gryzą się? Ale zastanawia mnie fakt nie funkcjonowania tych sterów ASIO pod win7, gdzie innych sterów nie mam zainstalowanych ... 

ODPOWIEDZ