autor: MrExplosion » wtorek 02 paź 2012, 23:00
...Jesli chodzi o laptaka to brac z prockiem i5 - 3gen. czy lepszy i7 ?
Na co oprocz pamieci i dysku patrzec ?
Poleci ktos konkretny i stabilny model ?...
Może się mylę (bo widzę, że wszyscy polecają i5), ale czy czterordzeniowy i7 nie będzie 2 razy szybszy od i5? Tak mi się wydaje, przynajmniej w aplikacjach, które wykorzystują wielordzeniowe/wątkowe procesory
Ostatnio rozglądałem się jakie w miarę poręczne laptopy z i7 quad-core są na rynku. I najciekawsze zaczynając od góry to - Sony Vaio Z (kilkanaście tysięcy złotych, ale to jedyny laptop z tym prockiem o wielkości 13 cali), Macbook Pro (15 cali, też drogi, OSX), HP EliteBook 8470w (14 calowe za około 6500zł wydają się ciekawą opcją, ma dużo portów USB), Samsung 7 series (15 cali, cienki i lekki, poniżej 5000zł), Lenovo Edge e430 w cenie zbliżonej do Samsunga (trochę grubszy, ae 14tka, i chyba nawet była wersja z Thunderbolt), Samsung serii 5 (mniej poręczny ale poniżej 4000zł) i jest jeszcze jakiś Lenovo, chyba Y580 (którego główną zaletą jest cena, około 3000zł). Ważnym kryterium w tej liście są waga i wymiary, inni mogą mieć inne priorytety. Z takich większych laptopów z i7 quad popularne wydają się Asusy.
RAM 8 lub 16GB, zależy jak długo ma służyć laptop i czy używasz dużych bibliotek sampli. Ważna jest odpowiednia ilość portów USB, bo nie ma nic gorszego niż wieczne szukanie bezproblemowego huba (kolejny minus - podpinanie huba do prądu bo pasywne są za słabe). Dysk - nie miałem okazji korzystać z SSD więc nie wiem na ile ma to znaczenie w dużych sesjach, czy nie jest to tylko kwestia komfortu (że nie mieli). W lapkach seryjne SSD są bardzo drogie nadal, jako główny dysk są za małe, a przerabianie i montowanie go w kieszeni DVD jako dysku dodatkowego to mogą być problemy z gwarancją.
Stacjonarny komputer w takiej specyfikacji i tak wyjdzie powyżej 3000zł, więc wielkiej oszczędności nie ma.