ASIO a wydajność procesora

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: ASIO a wydajność procesora

Post autor: Zbynia » wtorek 18 wrz 2012, 01:33

Djozd ale z tego co kolega pisze to procek sie leni a w tym wypadku jeden rdzeń powinien być obciążony na maksa

Co do jakiś tam ashampoo - polecam nie uzywanie wszelkich śmieciuchów - moze to poprawi ale popsuje coś innego

Nie wiem jaki masz system ale z xp miewałem jednak słaba wydajnośc - vista zauważalnie ją poprawiła(wtedy x2 i karta emu1212m)

w nowym kompie(i5 2500) z win 7 jest juz wręcz perfekt

ktoś u nas na forum ma creative elite - chyba Aksel(jesli sie pomyliłem to sorki) o ile dobrze pamiętam i u niego smiga pieknie - tyle że zapewne na intelu ale może miałby coś do powiedzenia

aha sprawdx asio4 all bo on chyba z tego tez korzystał chociaz ja nie narzekałem na sterownii creative przy soundblasterach - działały równie dobrze

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » wtorek 18 wrz 2012, 07:59

...Djozd ale z tego co kolega pisze to procek sie leni a w tym wypadku jeden rdzeń powinien być obciążony na maksa

Co do jakiś tam ashampoo - polecam nie uzywanie wszelkich śmieciuchów - moze to poprawi ale popsuje coś innego
Nie wiem jaki masz system ale z xp miewałem jednak słaba wydajnośc - vista zauważalnie ją poprawiła(wtedy x2 i karta emu1212m)
w nowym kompie(i5 2500) z win 7 jest juz wręcz perfekt

ktoś u nas na forum ma creative elite - chyba Aksel(jesli sie pomyliłem to sorki) o ile dobrze pamiętam i u niego smiga pieknie - tyle że zapewne na intelu ale może miałby coś do powiedzenia

aha sprawdx asio4 all bo on chyba z tego tez korzystał chociaz ja nie narzekałem na sterownii creative przy soundblasterach - działały równie dobrze...

No więc będę się szykował powoli na przesiadkę Win 7 64bit, kiedyś te wtyczki też jakoś mniej procesorożerne i pamięciożerne były.

a tak obok ASIO i latencji, jaki ustawiacie buffor dla kontakt'a , standardowo jest 512, macie jakieś sprawdzone konfiguracje (tricki), dające lepsze osiągi wydajności.
SoundLand

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » wtorek 18 wrz 2012, 09:37

Cieszę się, że dyskusja nabrała tempa i jak zwykle prowadzona jest w rzeczowym tonie.

A więc po kolei.

Obciążenie ASIO jest identyczne zarówno podczas otwierania starych projektów, jak i tworzenia od podstaw zupełnie nowych z podobnymi (lub identycznymi) wtyczkami i instrumentami VST.

Czasami wystarczy otworzyć dwie - trzy nie tak znów bardzo procesożerne wtyczki efektowe i pasek ASIO sięga szczytu, dźwięk trzeszczy i przerywa (przy latencji rzędu 5ms, a więc identycznej, jak podczas pracy z prockiem jednordzeniowym), a zakładka wydajności w Menedżerze zadań pokazuje czarno na białym, że dwa rdzenie pracują w okolicach 40%, reszta pozostaje bierna, a procek globalnie nie ma nawet 10% obciążenia. Jest to - co by nie mówić - sytuacja dość stresująca, jako że cała ta zabawa w wymianę procesora minęła się z celem, skoro i tak uzyskana dzięki temu dodatkowa, całkiem spora moc nie zostaje wykorzystana.

Oczywiście wszystkie stery i uaktualnienia (BIOS, płyta główna itd. itp) zostały zainstalowane.

Po modernizacji przesiadłem się z XP-ka na Siódemkę 64-bitową (by wykorzystać całą pamięć RAM).

Kolega Zbynia słusznie zauważył - gdyby podczas maksymalnych wskazań paska ASIO "gotował" się jeden rdzeń, wtedy w sumie nie było by tego tematu, bo od razu wiadomo by było - co w trawie piszczy. W tym przypadku jednak mamy sytuację, jak wyżej.

Stery do Elite Pro mam zaktualizowane (ściągnięte ze strony Creative) - pod Windows 7 64 bit, czyli tak jak być powinno.

Prawdę powiedziawszy coraz częściej rozmyślam nad zmianą karty, trochę mi jednak szkoda Elite Pro, tym bardziej, iż zakupiłem ją nie dalej jak trzy lata temu i może przesadą byłoby stwierdzić, że pachnie jeszcze nowością, niemniej jest mało wyeksploatowana, poza tym wcześniej miałem Audigy 2 Platinum eX i był to interfejs niezniszczalny, nie do zdarcia, a zmianę poczyniłem tylko dlatego, iż nagrywać dźwięk można było tylko z częstotliwością 48 lub 96kHz (w Elite można już wybrać zarówno 44.1kHz jak i 88.2kHz). Obecnie korzystam głównie z sampli i "wirtuali", więc jakość przetworników nie odgrywa aż takiej roli, pomijając kwestię odsłuchu, która jednakowoż w Elite wcale na aż tak niskim poziomie nie stoi.

Coś mi tu jednak nieładnie pachnie sterownikami karty, tym bardziej, że obecna wydajność częstokroć jest odrobinkę słabsza niż na poprzedniej, znacznie słabszej platformie.

Może rzeczywiście warto przetestować asio4all, choć dla mnie osobiście dziwną sytuacją byłoby, gdyby dedykowany sterownik polecany przez Creative'a miałby się okazać znacznie mniej wydajnym od ogólnego zastosowania.

Raczej nie sądzę, iż fakt, że korzystam z procka AMD a nie Intela ma tu cokolwiek do rzeczy, choć oczywiście i tego wykluczyć całkowicie nie można.

A tak się cieszyłem na przyrost mocy po modernizacji mego kompa.....

Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 18 wrz 2012, 12:39

Cóż, faktycznie chyba źle zrozumiałem problem, myślałem że obciąża ci jeden rdzeń na max. Ja w Samplitude mam bardzo elastyczną możliwość zmiany i wpisania dokłaną liczbę rdzeni jaka ma być użyta do obliczeń. Zwykle ustawiam 3, przy 4 rdzeniowym procesorze.

Nic ci w sumie nie zaszkodzi spróbować ASIO4ALL, te sterowniki nie kolidują z innymi. Poprostu wybierasz je w hoście i sprawdzasz. Nie mam też doświadczenia z produktami Creative na nowych platformach, więc nie mogę tego sprawdzić. Ja pracuję na MOTU, a tutaj wszystko działa perfekcyjnie z AMD. Używasz wersji 32 bit Cubase?

(Post edytowany przez Admina w dniu 23/09/2012)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 18 wrz 2012, 15:25

A tak się cieszyłem na przyrost mocy po modernizacji mego kompa........ 

Przecież przyrost mocy jest ogromny :). A ze sterownikami i urządzeniami tak jest, że niestety na każdym kompie wszystko może być inaczej. Taka era komputera. Nie wiem, może jakieś procesy, albo aplikacje zaburzają pracę karty dźwiękowej? A ta zintegrowana na płycie jest wyłączona? Jeżeli nie, wyłącz ją i zobacz co będzie. Możesz wrzucić screena, jak masz poustawiane stery w karcie i Cubase, może coś akurat nam umknęło. Ale sytuacja na prawdę największy trop rzuca w kierunku sterowników i samej karty dźwiękowej. Widocznie na tym buforze ASIO jaki używasz, ta karta więcej nie wyciśnie i jeżeli jest problem, trzeba zwiększyć ASIO Buffer Size. Ale nigdy nic nie wiadomo.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » wtorek 18 wrz 2012, 16:40

...
A tak się cieszyłem na przyrost mocy po modernizacji mego kompa........ 

Przecież przyrost mocy jest ogromny :). A ze sterownikami i urządzeniami tak jest, że niestety na każdym kompie wszystko może być inaczej. Taka era komputera. Nie wiem, może jakieś procesy, albo aplikacje zaburzają pracę karty dźwiękowej? A ta zintegrowana na płycie jest wyłączona? Jeżeli nie, wyłącz ją i zobacz co będzie. Możesz wrzucić screena, jak masz poustawiane stery w karcie i Cubase, może coś akurat nam umknęło. Ale sytuacja na prawdę największy trop rzuca w kierunku sterowników i samej karty dźwiękowej. Widocznie na tym buforze ASIO jaki używasz, ta karta więcej nie wyciśnie i jeżeli jest problem, trzeba zwiększyć ASIO Buffer Size. Ale nigdy nic nie wiadomo.

Pozdrawiam
...

ja kiedy miałem Windows i kartę SB to oficjalny sterownik umożliwiał dodawanie "efektów" przez kartę sprzętowo - być może po prostu sterownik chce przepuścić każdą ścieżkę przez jakiś procesor efektów na karcie muzycznej - i dlatego teraz jest ona najsłabszym ogniwem - moze jest jakaś opcja w tym sterowniku do odznaczenia? a może faktycznie niezależny sterownik oleje temat i będzie do karty wysyłać tylko miks co wyjdzie jej na dobre...

//

proszę mnie nie linczować - to tylko luźna koncepcja...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

dvsn1

Post autor: dvsn1 » wtorek 18 wrz 2012, 17:30

......A tak się cieszyłem na przyrost mocy po modernizacji mego kompa........  Przecież przyrost mocy jest ogromny :). A ze sterownikami i urządzeniami tak jest, że niestety na każdym kompie wszystko może być inaczej. Taka era komputera. Nie wiem, może jakieś procesy, albo aplikacje zaburzają pracę karty dźwiękowej? A ta zintegrowana na płycie jest wyłączona? Jeżeli nie, wyłącz ją i zobacz co będzie. Możesz wrzucić screena, jak masz poustawiane stery w karcie i Cubase, może coś akurat nam umknęło. Ale sytuacja na prawdę największy trop rzuca w kierunku sterowników i samej karty dźwiękowej. Widocznie na tym buforze ASIO jaki używasz, ta karta więcej nie wyciśnie i jeżeli jest problem, trzeba zwiększyć ASIO Buffer Size. Ale nigdy nic nie wiadomo. Pozdrawiam... 

ja kiedy miałem Windows i kartę SB to oficjalny sterownik umożliwiał dodawanie "efektów" przez kartę sprzętowo - być może po prostu sterownik chce przepuścić każdą ścieżkę przez jakiś procesor efektów na karcie muzycznej - i dlatego teraz jest ona najsłabszym ogniwem - moze jest jakaś opcja w tym sterowniku do odznaczenia? a może faktycznie niezależny sterownik oleje temat i będzie do karty wysyłać tylko miks co wyjdzie jej na dobre...

//
proszę mnie nie linczować - to tylko luźna koncepcja......

W ASIO4ALL ustaw Kernel Buffers na 4 i uruchom hosta.Powinno pomóc.Swoją drogą to faktycznie wymień kartę na coś "bardziej" pro.Myślę , że Emu 0404 Pcie byłoby praktycznie bezbolesną przesiadką nawet jeśli chodzi o koszty (sprzedaż starej i zakup nowej).

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » wtorek 18 wrz 2012, 21:52

Przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem.

W Cubase 5 zaznacza się opcję Multi Processing, nie ma wyboru ile rdzeni ma pracować.

Cubase używam w wersji 32 bitowej na tej zasadzie, jaką kolega Djozd w innym temacie zaproponował. Też mam mnóstwo pluginów jedynie w wersji 32 bitowej, stąd praca w 32 bitach, niemniej Kontakt, BFD i Omnisphere mostkuję za pomocą jBridge, by wykorzystać większą ilość pamięci. I tu ciekawostka - obciążenie ASIO zmostkowanego np. Kontakta jest większe niż otwarcie go w tradycyjny sposób. Myslałem, że jBridge nie obciąża dodatkowo ASIO lub CPU, a tu niemiłe rozczarowanie.

Do kolegi Robixa - mam dwa systemy na dwóch osobnych partycjach, z czego jeden służy do codziennej pracy, internetu itp, a drugi tylko i wyłącznie skonfigurowany jest pod aplikacje muzyczne i teoretycznie nie powinien być obciążony zbędnymi procesami. Sam komputer pod przewodem Windows 7 Pro w wersji 64bit zachwyca stabilnością i szybkością działania (szczególnie jest to widoczne przy wypakowywaniu archiwum RAR), co jeszcze bardziej wskazywało by na błędy w sterach karty.

Przyznaję, też coraz częściej rozmyślam nad zmianą "dźwiękówki".

Gasiu słusznie zauważył, iż istnieje możliwość, że może coś jest nie tak z mikserem samej karty. Zapewniam, że przejrzałem raz jeszcze opcje i wszystko jest ustawione prawidłowo, a żaden z procesów typu reverb w slocie miksera nie jest uruchomiony.

W nabliższym czasie sprawdzę więc stery ASIO4ALL, tak jak koledzy proponują i zdam relację czy to coś ewentualnie pomoże.

Bardzo dziękuję za sugestie, porady i poświęcony czas.

Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 18 wrz 2012, 22:10

To dziwne ze Jbridge pozera ci zasoby ASIO. Osobiscie nie zaobserwowalem podobnych problemow na Samplitude. Z jednej strony wydaje sie to byc sensowne, z punktu widzenia ze jest aplikacja pośrednicząca. Zrobie test u siebie, i przejżę jeszcze dokladnie opcje korygujace ktore oferuje Jbridge. Pamientam, że na samym poczatku jak powstal wiele rzeczy zglaszalem autorowi tego programu do poprawki. Moze uda mi się cos podpowiedzieć w tym temacie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 18 wrz 2012, 23:52

cóż JBridge może nieco obciążyć nic w tym dziwnego

Żaden creative nie przepuszczał w żadnym sofcie nic przez swoje efekty - to tak nigdy nie działąło i nawet nie miałoby prawa dziłać :)

Nie robili takiej opcji jak w emu

Sprawdzałeś na wyższej latencji?np. 10ms?

ODPOWIEDZ