Jak uzyskać dźwięk klasycznych house'owych organ

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Yayaya
Jak uzyskać dźwięk klasycznych house'owych organ

Post autor: Yayaya » wtorek 11 wrz 2012, 21:10

Cześć.

Poniższy track rozpoczyna się od akordów organów, które grają jednocześnie z basem. Są to w zasadzie klasyczne organy, które pojawiają się w tego typu gatunku muzycznym dość często. 

http://www.youtube.com/watch?v=aM3BUH8-5Ts  

Czy wiecie może jak uzyskać taki dźwięk? Czy jest to np kwestia konkretnego syntezatora sprzętowego, na którym został on użyty? Jak sądzicie? 

Awatar użytkownika
chantizstudio

Re: Jak uzyskać dźwięk klasycznych house'owych organ

Post autor: chantizstudio » wtorek 11 wrz 2012, 23:35

...Cześć.

Poniższy track rozpoczyna się od akordów organów, które grają jednocześnie z basem. Są to w zasadzie klasyczne organy, które pojawiają się w tego typu gatunku muzycznym dość często. 
http://www.youtube.com/watch?v=aM3BUH8-5Ts  

Czy wiecie może jak uzyskać taki dźwięk? Czy jest to np kwestia konkretnego syntezatora sprzętowego, na którym został on użyty? Jak sądzicie? ...

Być może odpowiedz jest mało pomocna ale podobny dźwięk znajduje się w refx nexus, myślę jednak ze takie organy akordowe można zrobić samemu na NI Massive
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » wtorek 11 wrz 2012, 23:44

house organ/dance organ z Korga M1 to najbardziej housowe barwy, poszperaj w sieci i poszukaj jego soundfontów. W ogóle M1 + 909 to niezbędnik producentów house lat 90-tych. powodzenia. ps: Nexus to ich naśladowca 

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 12 wrz 2012, 09:27

Dzięki za wskazówki. :) Korg M1 jest stosunkowo tani, w dodatku sam Korg wypuścił wersję VST za 50$, którą widzę ludzie generalnie mocno chwalą :)

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » środa 12 wrz 2012, 09:42

spróbuj też skopiować ścieżkę organ, opuścić o oktawę, i przefiltrować ...

Potrzebuję dźwięku by oddychać

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 12 wrz 2012, 10:08

Bazą do tego rodzaju brzmień są wszelkiego rodzaju organopodobne brzmienia. Tak naprawdę z powodu ułomności ówczesnych syntezatorów brzmienia te były bardzo upraszczane na drodze syntezy, próbkowania (ograniczenia sprzętowe, zapętlanie). Stąd tak mało wiarygodne i proste zapętlone organki. Jak się jednak okazuje ludzie znaleźli dla nich zastosowanie w muzyce klubowej. Możesz takie brzmienie osiągnąć praktycznie każdym innym instrumentem symulującym organy + możliwość zmiany wariantów registrów. Kluczem do housowego brzmienia nie jest sam instrument a harmonia która bazuje na głownie akordach molowych ze zwiększoną septymą. Często zmiany akordów są robione na zasadzie transpozycji, czyli tak jakbyś przestrajał cały akord bez miany pozycji. Stąd ten specyficzny posmak harmoniczny.

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » środa 12 wrz 2012, 10:08

Tak jeszcze Korg M1 (całkiem zapomniałem hehe) sam mam digital colection, ale może ktoś mi powie, jak zrobić w M1 odstrojenia jednego patha od drugiego w trybie combi? chodzi mi o to ze te barwy tam są wąskie i a ja często stosuje trick ze w trybie combi daje dwa te same presety single i jeden max w lewo drugi max w prawo przy tym ze nie wiem jak je odstroić od siebie żeby zrobić szerokie stereo Wie ktoś ?
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

ODPOWIEDZ