Izolacja akustyczna - czyli jak odizolować pomieszczenie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mefistofelez
Re: Izolacja akustyczna - czyli jak odizolować pomieszczenie

Post autor: Mefistofelez » środa 05 wrz 2012, 08:39

.........Daj sobie spokój - te debilne "rapowe" pomysły czyli nagrywanie w kiblu
udusisz się w 5 minut
lepiej popracuj nad całym pokojem i zaopatrz się w cichy komputer szczelne okna i drzwi oraz dobre słuchawki bo one będą potrzebne
a kibel zostaw do robienia dwójki...

muszę koledze przyznać rację ... nie ma sensu kombinować. szkoda czasu...

.....

A jakby to porownac do nagrywania do kartonu pokrytego karimatą i foremkami od jajek? Wszystko w rozmiarze 40x30cm, ze slaba mozliwoscia umieszczenia tekstu przed oczami. Efekt byl w ch... zdecydowanie lepszy niz bez pudelka. Chcialem zrobic skladane scianki na zawiasach. Moze warto by chociaz zrobic sobie w kacie miejsce do nagrywania, a zaczac od tego, zeby istniejace juz sciany pokryc welna i powiedzmy plyta pilsniowa z pustka powietrzna, a po zobaczeniu efektu ewentualnie dolozyc pozostale skladane sciany? To chyba lepsze niz nagrywanie do pudelka? Wiec moje pytanie, skoro juz zdecyduje sie chociaz poki co wylozyc te dwie sciany (betonowe) w kacie tą welną to czy na plyte pilsniowa dac jeszcze pianke? Czy moze jakies inne rozwiazanie? Pokoj mam spory wiec na obecna chwile nie mam mozliwosci finansowych, zeby calkowicie go zagospodarowac pod domowe studio. Nie mowiac juz o wymianie komputera na nowy, a juz w ogole o wymianie okien. A okna mam nowego typu... Nie mowiac o monitorach, mikrofonie z gornej poki, a sluchawki? A sluchawki jako takie mam......

W tego typu warunkach lepiej się sprawdza dobry mikrofon dynamiczny. Do tego możesz zastosować jakieś gąbki, czy też wykleić narożnik piramidkami.
Ja na twoim miejscu pomyślał bym o poprawie warunków akustycznych w całym pokoju gdzie pracujesz z muzyką, a wtedy na dobrym dynamiku, możesz nagrywać na środku pokoju, a mix w efekcie zabrzmi 100 razy lepiej niż w przypadku skupienia się tylko na budowie pudła.
Potrzebuję dźwięku by oddychać

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 wrz 2012, 18:33

No z tymi ścianami zaczynasz myśleć z sensem - taki parawanik

z jednej strony gruba (przynajmniej 1cm) miękka nawiercana(nie musi być na wylot) płyta pilśniowa(nie wiem jak z dostępnością - kiedyś takie panele były do kupienia) potem ze 3-5 cm pustki powietrznej i 5cm wełny i od drugiej strony obite materiałem bo by ładnie wyglądało i się nie pyliło

to wszystko w ramce drewnianej(musi być porządny sztywny stelaż), po dwa kółeczka na dół(samodzielnie stać nie musi - połączysz za pomocą prostych zawiasów ze 3 takie stelaże) i jest pięknie - składasz stawiasz w kąt i nie tracisz miejsca - chcesz nagrywać rozstawiasz (łącznie z mozliwością wpływu na akustykę - na przykład dwie strony płytami i jedna wełną obitą materiałem) jak chcesz i jest pieknie

Odsłuch styknie na słuchawkach dlatego warto w dobre zainwestować

żadnych kartonów wytłoczek i innego syfu, żadnych kibli czy kotar(tym bardziej że teatralna jest droga i trudna do zdobycia)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 06 wrz 2012, 01:02

Nie żadego badziweia z dwóch stron - maja być różne byś mógł regulować akustykę...i żadnego gówna z gabki

to nawet na materae się nie nadaje(a dają to w nic nie  warte łóżka)

sory ale im więcej jestem na świecie tym brdziej przekonuje się że gąbka jest nic nie  wartym materiałem pod każdym względem - takie pseudo udające że coś robi a robi ale placebo

ODPOWIEDZ