Gramofon a interfejs audio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
hocbav
Gramofon a interfejs audio

Post autor: hocbav » poniedziałek 03 wrz 2012, 00:08

Cześć 

Mam na imie Konrad i jestem dopiero od kilku dni na forum więc witam się z wszystkimi ładnie i proszę o pomoc w odpowiedzi na następujące pytanie :)

Czy mogę pod wejście IN na interfejsie audio podłączyć zwykły gramofon? (nie taki dj-ski tylko zwykły konsumencki JVC z wyjściem 2x RCA) Jeżeli mogę to czy muszę używać przedwzmacniacza gramofonowego czy ten w interfejsie wystarczy?

Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuje za feedy :)

Zbynia

Re: Gramofon a interfejs audio

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 wrz 2012, 01:13

Tak jeśli ma wbudowany preamp RIAA - jeśli nie to potrzebujesz taki preamp by sygnał miał odpowiednią moc - inaczej praktycznie nie będzie za wiele słychać

Awatar użytkownika
hocbav

Post autor: hocbav » poniedziałek 03 wrz 2012, 12:18

...
Tak jeśli ma wbudowany preamp RIAA - jeśli nie to potrzebujesz taki preamp by sygnał miał odpowiednią moc - inaczej praktycznie nie będzie za wiele słychać...

Dzięki serdeczne za odpowiedź :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 03 wrz 2012, 13:08

Możesz próbować, wykorzystując wejście liniowe, jeżeli zapewni wystarczającą czułość bez szumów. Oczywiście potrzebny jest przedwzamcniacz z odpowiednią impedancją wejściową i przede wszystkim korekcją częstotliwościową, ale... korekcja RIAA w postaci wtyczki jest np. tu:

http://www.vacuumsound.de/plugins.html

[addsig]

Andyeis

Post autor: Andyeis » poniedziałek 03 wrz 2012, 14:12

......Tak jeśli ma wbudowany preamp RIAA - jeśli nie to potrzebujesz taki preamp by sygnał miał odpowiednią moc - inaczej praktycznie nie będzie za wiele słychać... 

Dzięki serdeczne za odpowiedź :)...

RIAA masz w kartach tc Konekt 24 i 24 live

Awatar użytkownika
hocbav

Post autor: hocbav » wtorek 04 wrz 2012, 20:58

...
Możesz próbować, wykorzystując wejście liniowe, jeżeli zapewni wystarczającą czułość bez szumów. Oczywiście potrzebny jest przedwzamcniacz z odpowiednią impedancją wejściową i przede wszystkim korekcją częstotliwościową, ale... korekcja RIAA w postaci wtyczki jest np. tu:

http://www.vacuumsound.de/plugins.html ...

A coś się stanie jak spróbuje podłączyć do wejścia liniowego interfejsu FastTrack c400 Gramofon JVC AL-E23BK bez przedwzmacniacza gramofonowego. Jakieś zwarcie czy coś? 

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 04 wrz 2012, 21:30

...
...

http://www.vacuumsound.de/plugins.html ...

A coś się stanie jak spróbuje podłączyć do wejścia liniowego interfejsu FastTrack c400 Gramofon JVC AL-E23BK bez przedwzmacniacza gramofonowego. Jakieś zwarcie czy coś? ...

Nic nie popsujesz, najwyżej będzie za cicho. Będziesz miał samą górę, po nagraniu zaaplikujesz wtyczkę z linka powyżej (albo jak umiesz, to od razu podczas nagrywania) i będzie OK. Zakładam oczywiście, że to nie jest gramofon z wkładką piezo

Awatar użytkownika
hocbav

Post autor: hocbav » sobota 15 wrz 2012, 13:53

Mam następne pytanie. Nie chcę zakładać nowego topicu żeby nie śmiecić, więc pisze tutaj.

czy jeżeli podłącze do interfejsu m-audio fast track c400 gramofon po jedno wejście LINE pod 2gie wejście Line Mikrofon do skype a pod wejście SPDIF źródło CD to czy wszystkie te wejścia będą się miksowac razem czy mam jakiś wybór typu jak gra gramofon to CD jest mute i na odwrót, a z mikrofonu jest sygnał tylko wysyłany bez nasłuchu na monitorach do komputrera? Nie wiem jakie możliwości mają dołączane sterowniki a przed zakupem wolę się upewnić bo potem mogę płakać :P

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 15 wrz 2012, 16:51

...czy jeżeli podłącze do interfejsu m-audio fast track c400 gramofon po jedno wejście LINE pod 2gie wejście Line Mikrofon do skype a pod wejście SPDIF źródło CD to czy wszystkie te wejścia będą się miksowac razem czy mam jakiś wybór typu jak gra gramofon to CD jest mute i na odwrót, a z mikrofonu jest sygnał tylko wysyłany bez nasłuchu na monitorach do komputrera? Nie wiem jakie możliwości mają dołączane sterowniki a przed zakupem wolę się upewnić bo potem mogę płakać :P... 

Gramofon pod jedno wejście? Podłączasz pod parę. I wtedy musisz dokonać wyboru czy gramofon, czy mikrofon. CD pod SPDIF, ale nie zmiksujesz tego razem przez kartę. To jest inna para wejść sterownika.

ODPOWIEDZ