Adam A5x - opinie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Teddy80
Re: Adam A5x - opinie

Post autor: Teddy80 » piątek 31 sie 2012, 14:05

...
To teraz przeczytaj pierwsze 3 posty z tego wątku i masz dokładnie to, co napisałeś tutaj :) 

Potrzebne było te 78 postów, żeby dojść do wniosków z początku tematu? ;)...

No niby nie potrzebne bylo tyle postow, ale po 3 postach nie bylem pewny i zaczelo sie wyrażanie roznych opinii.

Tylko ja nadal nie rozumiem dlaczego przez wiekszosc A5x jest traktowany jako zabawka, głosnik komputerowy, multimedialny a A7x cudowny profesjonalny monitor, najlepzy na rynku.

Wg mnie wydawanie gotowki na A7x to bezsens bo ani tam konkretnego dolu, jest jego wiecej niz w A5x ale cudow nie ma, nie wiem czy za takie pieniadze nie lepiej szukac czegos innego. Dlatego wg mnie A5x w swojej klasie i cenie jest na prawde ok.

Nawet ten dol nie jest tragiczny, oczekiwalem ze bedzie gorzej, wg mnie przy malutkich pomieszczeniach starczy taki dol, ewentualnie warto gdzie posluchac track na czyms wiekszym na koncu.

Po prostu moj blad polegal na tym ze takich tematow sie nie zaklada bo to tak jakby zapytac czy VW Golf to dobry samochod, to ci wszyscy ktorzy jezdza Mercedesami, Volvo, bede twierdzic ze to jest bardzo nieciekawy model, po prostu sa rozne opinie i rozne patrzenie na takie rzeczy, dla mnie Adamy to sa dobre monitory ale producent zle proporcjonalnie ustawił sa ceny, bo tak jak pisalem A7x za ponad 4 tys to besens..wg mnie cos duzo lepszego sie znajdzie, natomiast za 2,5 A5x to juz duzo ciekawszy monitor i cena niezla. Wg mnie KRK RP6 moga miec podobny dol co Adamy A7x..

No nie ważne w kazdym razie juz wiem o co chodzi, posluchalem i teraz bez teoretyzowania, moge cos wiecej od siebie napisac. I jestem swiadomy tego co robie, jaki model wybieram itd..

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 31 sie 2012, 18:29

...I tak jak wspomniałem wyżej ten wokal acapella z efektem reverb zabrzmiał na A5x tak subtelnie że doznałem pozytywnego szoku.... 

Bo jak Ci tu pisaliśmy, Adamy po prostu grają "ładnie". Tylko nie daj się temu zwieść jak zaczniesz na nich pracować.

Dlaczego nie polecam? Bo uważam że monitor z takiego segmentu i za taką cene powinien grać niżej. Bo one grają nieco kartonowo, choć już nie tak jak A5, ale jednak. Ale przede wszystkim w tym skąpym dole nie słychać podzakresów. Jak dla mnie jest mało wiarygodny mimo skąpości.

Ale to wszystko i tak nieważne. Jak pisałem, Ty już je kupiłeś. Tylko pozostaje to sfinalizować i się cieszyć. Oby Ci się na nich dobrze pracowało.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » piątek 31 sie 2012, 19:24

Bo jak Ci tu pisaliśmy, Adamy po prostu grają "ładnie". Tylko nie daj się temu zwieść jak zaczniesz na nich pracować.

Tak, ale ja piszac ze graja fajnie, nie mialem na mysli ze graja jak hi-fi czy glosniki logitech z marketu, tylko raczej ze sa wyraziste i klarowne w brzmieniu, a wg mnie kartonowe brzmienie poniekad ma tez A7x, poza tym ten rzekomy ładny dół w A7x jak dla mnie jest bez rewelacji, moze i troche wiecej niz A5x ale za ponad 4 tys to duzo go brakuje. 

Jeśli miałbym brac A7x to albo uzywane za gora 3500 albo wcale i szukac czegos lepszego a A5x moim zdaniem za 2500 sa dobrymi monitorami, ktore maja duzo lepszy dzwiek niz HS80 czy KRK RP8, oczywiscie mysle o srodku i gorze bo dol to wiadomo ze jest mizerny ale dokladajac suba bedzie to juz dobry zestaw a obawiam sie ze przy A7x tez ten sub bylby kiedys tam niezbedny.

Co do ceny to NS-10 tez kosztuja ponad 2 tys..a tam dol to abstrakcja, po prostu ceny dyktuje sie w handlu, producent dyktuje itd..tak samo ponad 4 tys dla mnie na A7x tez przesada.

Poza tym tutaj sie liczy marka, tak samo Genelec ma malutkie monitorki ktorych ceny tez sa wysokie i ciezko cos kupic ponizej 2 tys, szczegolnie z dobrym dolem. 

No coz to ja wybrałem A5x - mozna by sie zastanawiac..ale gdy juz je slyszalem to wiem ze warto, tym bardziej ze slyszalem tez a7x i nie uwazam ten model za jakis idealny..bo ani to dolu specjalnie duzo a reszta brzmi podobnie a cena znacznie wyzsza..

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 31 sie 2012, 19:43

...Tak, ale ja piszac ze graja fajnie, nie mialem na mysli ze graja jak hi-fi czy glosniki logitech z marketu, tylko raczej ze sa wyraziste i klarowne w brzmieniu, a wg mnie kartonowe brzmienie poniekad ma tez ... 

To oczywiste. "Ładność" polega na charakterze wysokich tonów i ogólnej plastyczności. Trochę w stronę wysokiej klasy kolumn komsumenckich. Wiem że to określenia nieco audiofilskie, ale chyba najlepiej oddają moje odczucia.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » piątek 31 sie 2012, 20:03

No ok, z tym ze teraz wracamy do punktu wyjscia bo co? po to sie idzie do sklepu posluchac jak graja dane paczki zeby wybrac te ktore graja "nieładnie"? Poza tym bedac jakims melomanem na pewno bym ich nie kupil, chodzi mi o fajne granie pod katem produkcji bo maja niezłą detaliczność, a jako glosniki do domu, do komputera to juz gorzej, maja za słaby dół itd..no dyskoteki sie nie zrobi wiadomo..takze..

Ale co tam bedziemy mowic..sluchalem swoich kilku miksow tez i byly niedociagniecia i najwazniejsze jest to zeby dobrze sie pracowalo a brzmienie to chyba drugorzedna sprawa. 

Ale maja tez minusy np wysokie tony jak dla mnie sa za mocno "na wierzchu", nie wiem czy za silny wzmacniacz czy co..niby taki sam co woofera po 50 Watt, moze dlatego taki efekt.

I na poczatku troche brzmiały dziwnie ale pozniej sluchajac dłużej doszedłem do wniosku ze sa niezłe.

Czyli co jak ktos ma 2500 w portfelu to powinien dac sobie spokoj z takimi  monitorami? Wg mnie nie do konca, co prawda moze byc problem z dołem ale reszta brzmi ok. No takie moje zdanie..cokolwiek by nie powiedziec, ja widze duzo pozytywnych aspektow niz negatywnych. 

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » piątek 31 sie 2012, 22:18

Wybaczcie moją niewiedzę, ale co rozumiecie przez 'kartonowe' brzmienie monitorów? Możecie jakoś innymi słowy wyjaśnić mi, o jaki charakter Wam chodzi?

Mnie sie 'karton' kojarzył zawsze z kontrabasem czy stopą, zwykle za ten karton odpowiadał w moim mniemaniu podbity jakiś węższy przedział z zakresu ~300-~600Hz... Ale seria Ax? kartonowa?

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » piątek 31 sie 2012, 23:34

Co do tego suba, to poważnie rozważałem zamianę raczej przeciętnych Alesis M1 Active MkII na Adamy A7X, pomieszczenie mam słabo zaadoptowane (tylko 8 absorberów szerokopasmowych na ścianach) i myślałem, że sub wprowadzi tylko więcej zamieszania. Teraz jednak zacząłem się zastanawiać, czy nie lepiej kupić Adamy A5X + Adam Sub 7... (ewentualnie sam Adam Sub 7)

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 01 wrz 2012, 13:23

...Wybaczcie moją niewiedzę, ale co rozumiecie przez 'kartonowe' brzmienie monitorów? Możecie jakoś innymi słowy wyjaśnić mi, o jaki charakter Wam chodzi?... 

Wyobraź sobie jakby miały obudowy z kartonu, lub plastiku.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 01 wrz 2012, 13:47

...
...Wybaczcie moją niewiedzę, ale co rozumiecie przez 'kartonowe' brzmienie monitorów? Możecie jakoś innymi słowy wyjaśnić mi, o jaki charakter Wam chodzi?... 

Wyobraź sobie jakby miały obudowy z kartonu, lub plastiku....

Nieee. Kartonowe brzmienie to podbite pasmo około 800-1000Hz. Może nie tyle podbite, tylko kolumny HiFi mają to pasmo wycięte i brzmią bardziej miękko, więc w porównaniu do nich niektóre monitory mogą brzmieć kartonowo.

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 01 wrz 2012, 13:56

Dlatego napisałem że to określenia orientacyjne. Taką definicję kartonu też znam.

ODPOWIEDZ