Izolacja akustyczna - czyli jak odizolować pomieszczenie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mefistofelez
Izolacja akustyczna - czyli jak odizolować pomieszczenie

Post autor: Mefistofelez » piątek 31 sie 2012, 00:43

Witam serdecznie. Zapewne tematów było multum na ten temat, lecz chciałem się poradzić odnośnie konkretów z tej dziedziny.

Po krótce przybliżę temat.
Chcę zbudować w pomieszczeniu odsłuchowym stelaże wypełnione wewnątrz wełną mineralną, od zewnątrz przymocuję nań cienkie płyty wiórowe - bądź coś w tym stylu, i to pokryję wykładziną dywanową. Nie chodzi mi w tym zabiegu o dostrojenie pomieszczenia, i pozbycie się rezonansów, bo to osobny temat, który mam już obcykany, a bardziej skupić się chcę na odizolowaniu się od zewnętrznych czynników hałasotwórczych, oraz zmniejszeniu emitowania hałasu na zewnątrz.

Pytanie odnośnie tego pomysłu brzmi - na ile on się okaże skuteczny? ... czy ów rozwiązanie posłuży również do pochłonięcia wyższych partii pasma?

Dodatkowe pytania to:
1. Jaką wełnę byście polecili do odizolowania pomieszczenia. Chodzi o konkretny model, markę.
2. Jak to skonstruować tak, by spełniało swą rolę jak najlepiej.
3. Wasze doświadczenia w tej dziedzinie.

Do całości dodam że to pomieszczenie o wymiarach 3,21 x 4,67 x 2,60 - czyli dość korzystne jak na reżyserkę.
Dla tego zależy mi na tym by je w miarę możliwości udoskonalić, przy czym nie stłumić go zbyt mocno.
Sama konstrukcja stelaży z wełną ma działać jako izolator, a nie jako absorber. Dla niższych częstotliwości, albo określonej harmonicznej pomieszczenia bym się nie pogniewał gdy by taki efekt zaistniał, ale od 500 wzwyż chciał bym mieć pełną kontrolę.

Sory że truję dupę jako kolejny z forumowiczów wałkując temat.
Z góry dzięki za pomoc.
Potrzebuję dźwięku by oddychać

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Re: Izolacja akustyczna - czyli jak odizolować pomieszczenie

Post autor: Mefistofelez » piątek 31 sie 2012, 02:51

I jeszcze jedna kwestia.

Jeśli będę dokonywał obliczeń rezonansów pomieszczenia, to do jakich wartości długości, szerokości i wysokości?
Do tych wartości jakie występują przy gołych ścianach? Czy po uwzględnieniu ścianek izolujących?
Czy te ścianki będą miały jakiś wpływ na późniejsze pomiary ?
Jeśli chodzi o odległość ich od ścian, będę się starał dopasować je do wartości częstotliwości rezonujących według pewnego wzoru.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 31 sie 2012, 13:41

1. Podstawowa zasada izolacji: warstwa pochłaniająca + pustka powietrzna. Pustka powinna być tak wymyślona, żeby nie było fizycznego kontaktu między warstwami, bo ten kontakt będzie miejscem przenoszenia drgań. Brak przerwy (pustki powietrznej) psuje cały efekt. Dokładanie dodatkowych warstw (różne popularne kanapki) daje gorszy współczynnik izolacyjności, niż gdyby to samo miejsce poświęcić na większą przerwę powietrzną

2. Jako izolator jest dobra każda prasowana wełna mineralna (w formie płyt). Może być np. Rockton 10mm

3. Wykładzina dywanowa na wierzch to zły pomysł, bo spowoduje silne wytłumienie wysokich tonów w pomieszczeniu, i to w stopniu trudnym do opanowania później.

4. Lepiej zamiast drewna użyć płyt GK. Efekt akustyczny ten sam, a wyjdzie znacznie taniej, i łatwiej wykończyć. Zaoszczędzone pieniądze poświęć na basstrapy.

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » poniedziałek 03 wrz 2012, 09:55

Ok. Dziękuję za zainteresowanie.

A więc tak ... konstrukcja wyglądać powinna w ten sposób:

ściana...(pustka)...(stelarz z wełną w środku)...płyta gk

konstrukcję rozumiem należało by postawić na jakichś gumach na podłodze, i w żadnym wypadku nie mocować jej do ścian. nie wiem w tym wypadku jak wykończyć wnękę na drzwi i okno w tym pomieszczeniu ... czy mógł by się ów stelaż łączyć z futryną\ścianą? np w taki sposób by nie było sztywnego połączenia...z podkładką z gumy np.

Z tego co wiem te płyty gk musiały by być szczelnie zamocowane, i uszczelnione klejem na łączeniach, tak ?

Następna sprawa ... podłoga będzie pokryta wykładziną ... sufit będzie skonstruowany tak jak ściany, i dodatkowo pokryty wykładziną ... dodatkowo zamocowany nad głową realizatora będzie wiszący absorber - stelarz, wypełniony w środku wełną, pokryty tkaniną ( konstrukcja zapożyczona od igs'a )

takie same cudowne absorbery zamontuję na przedniej ścianie, i chciałem robić jeszcze z nich bastrapy. czyli zrobić takie stojące konstrukcje, i postawić w narożnikach ...

troszkę zmieszany już jestem, ale skupię się na razie na samej izolacji akustycznej, a później będę myślał o adaptacji ...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 04 wrz 2012, 01:14

Zacznij od książki Altona Everesta

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » wtorek 04 wrz 2012, 09:04

...Zacznij od książki Altona Everesta...

Fajnie że przypomniałeś mi o tej książce ;) To będzie konkretna pozycja w studyjnej biblioteczce.
A myślałem o niej wczoraj, nawet szukałem jej na allegro, lecz nie pamiętałem któż ją napisał.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 wrz 2012, 00:36

Daj sobie spokój - te debilne "rapowe" pomysły czyli nagrywanie w kiblu

udusisz się w 5 minut

lepiej popracuj nad całym pokojem i zaopatrz się w cichy komputer szczelne okna i drzwi oraz dobre słuchawki bo one będą potrzebne

a kibel zostaw do robienia dwójki

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » środa 05 wrz 2012, 01:00

...Daj sobie spokój - te debilne "rapowe" pomysły czyli nagrywanie w kiblu
udusisz się w 5 minut
lepiej popracuj nad całym pokojem i zaopatrz się w cichy komputer szczelne okna i drzwi oraz dobre słuchawki bo one będą potrzebne
a kibel zostaw do robienia dwójki...

muszę koledze przyznać rację ... nie ma sensu kombinować. szkoda czasu

ODPOWIEDZ