Studio Projects B3 + Mackie Blackjack

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
gasiu
Re: Studio Projects B3 + Mackie Blackjack

Post autor: gasiu » poniedziałek 27 sie 2012, 09:45

tak jak napisałaś - musisz sama wybrać... skoro kupiłaś SP-B3 to jak rozumiem przełącznik charakterystyk kierunkowych jest Ci potrzebny - a zdaje się pozostali konkurenci tego nie mają ? to mogłaś w B1 (560zł) zainwestować (po co płacić za coś czego nie potrzebujesz) - mniej pstryczków to i mniejsze szumy niż B3...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

kasiuta

Post autor: kasiuta » poniedziałek 27 sie 2012, 20:43

Nie sądziłam, że tyle się dopłaca w mikrofonach za zmienne charakterystyki. Dookólna mogłaby mi się przydać przy nagrywaniu dźwięku do krótkich form dokumentalnych (zajmuję się fotografią i przymierzam się do filmu). Ale priorytetowa jest dla mnie jakość do nagrywania w domu, więc chyba w tej sytuacji muszę zrezygnować ze zmiennych charakterystyk. Pewnie wezmę Se2200a, mam tylko nadzieję, że będzie już ok, bo odnoszę wrażenie, że nawet ten SP3 u nich w sklepie rejestruje się głośniej przy takim samym gain niż u mnie.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » poniedziałek 27 sie 2012, 21:13

(...) ten SP3 u nich w sklepie rejestruje się głośniej przy takim samym gain niż u mnie. ... 

ja bym poprosił kolegę z woltomierzem co by mi napięcie Phantom sprawdził - czasem są z tym kłopoty przez usb ponoć - choc w zasadzie zasilacz powinien dać radę

//

ja wybrałem B1 i w tej cenie to chyba nic lepszego nie dało się kupić...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

kasiuta

Post autor: kasiuta » wtorek 28 sie 2012, 00:54

Ale masz na myśli jakiś dodatkowy zewnętrzny zasilacz jeszcze? Zastanawiam się, czy to możliwe, żeby ten Mackie był "cichszy" niż inne interfejsy z tej półki. W sklepie powiedzieli, że interfejsu nie mogę wymienić, bo już go zarejestrowałam.

...(...) ten SP3 u nich w sklepie rejestruje się głośniej przy takim samym gain niż u mnie. ... 

ja bym poprosił kolegę z woltomierzem co by mi napięcie Phantom sprawdził - czasem są z tym kłopoty przez usb ponoć - choc w zasadzie zasilacz powinien dać radę
//
ja wybrałem B1 i w tej cenie to chyba nic lepszego nie dało się kupić... ...

Awatar użytkownika
MortyAtor

Post autor: MortyAtor » wtorek 28 sie 2012, 00:59

...Nie sądziłam, że tyle się dopłaca w mikrofonach za zmienne charakterystyki. Dookólna mogłaby mi się przydać przy nagrywaniu dźwięku do krótkich form dokumentalnych (zajmuję się fotografią i przymierzam się do filmu). Ale priorytetowa jest dla mnie jakość do nagrywania w domu, więc chyba w tej sytuacji muszę zrezygnować ze zmiennych charakterystyk. Pewnie wezmę Se2200a, mam tylko nadzieję, że będzie już ok, bo odnoszę wrażenie, że nawet ten SP3 u nich w sklepie rejestruje się głośniej przy takim samym gain niż u mnie. ...

Raczej nie będziesz w terenie przy filmowaniu używać mikrofonu pojemnościowego... do tego ludzie używają rejestratora, a potem synchronizują ścieżkę audio i wideo...
http://tinyurl.com/8m4bbxh

Jeżeli potrzebujesz budżetowego mikrofonu, to warto rozejrzeć się za mikrofonami pojemnościowymi firmy Stagg. Kosztują 300-400 zł a są naprawdę fajne. Używam PGT-80 z fejsem Macki Onyx i działa to bardzo dobrze.

Tutaj jest test z nagraniami:
http://tinyurl.com/bronhut

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » wtorek 28 sie 2012, 09:20

...Ale masz na myśli jakiś dodatkowy zewnętrzny zasilacz jeszcze? Zastanawiam się, czy to możliwe, żeby ten Mackie był "cichszy" niż inne interfejsy z tej półki. W sklepie powiedzieli, że interfejsu nie mogę wymienić, bo już go zarejestrowałam.

nie mam na myśli dodatkowego zasilacza - po prostu zmierzcie czy jest te 48V na phantom-ie - jeśli nie ma to może być problem właśnie tutaj... - wtedy albo zewnętrzny zasilacz phantom (bo przerabiać interfejsu chyba nie ma sensu), albo porządniejzy do komputera...

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 28 sie 2012, 10:27

to jest jakaś masakra, jak ten SP 3 szumi w porównaniu z pozostałymi dwoma

...

Bo nie słyszę zbyt dużej różnicy pomiędzy nimi

To jest różnica czy nie ma?

Z tych wszystkich najlepszy jest oczywiście 2200, również dlatego, że najgłośniejszy

[addsig]

kasiuta

Post autor: kasiuta » wtorek 28 sie 2012, 19:04

Nie słyszę różnicy pomiędzy pozostałymi dwoma, czyli MXL i Se w tym teście przysłanym ze klepu, który załączyłam parę postów wcześniej. Ale ciężko ocenić po jednym krótkim nagraniu. Różnicy w głośności nie widzę, nagrania są z tej samej odległości na tym samym gain. Ale zdecyduję się na Se2200a, skoro to wyższa półka.

...to jest jakaś masakra, jak ten SP 3 szumi w porównaniu z pozostałymi dwoma
...
Bo nie słyszę zbyt dużej różnicy pomiędzy nimi

To jest różnica czy nie ma?
Z tych wszystkich najlepszy jest oczywiście 2200, również dlatego, że najgłośniejszy ...

Paweł

Post autor: Paweł » środa 29 sie 2012, 00:05

sE 2200 jest fajny, ale sieje trochę górą. W przypadku tych preampów z karty, to może nawet dobrze, bo trochę je ożywi, ale przemyśl jeszcze AKG Perception 220.

kasiuta

Post autor: kasiuta » czwartek 06 wrz 2012, 14:05

Zdecydowałam się na Se2200a. Jestem pod wrażeniem, jest o niebo lepiej. Dużo czulszy, w porównaniu z SP3 o wieeeele mniejsze szumy i rzeczywiście głośniejszy. Zastanawiam się, komu w ogóle może się przydać SP3 przy swoich osiągach. Tymczasem pozdrawiam i dziękuję wszystkim za cenne opinie. Pewnie niedługo zacznę zadawać kolejne pytania :)

ODPOWIEDZ