Osobiście też wolę monitory które zagrają w miarę nisko bez suba.
Adam A5x - opinie
Re: Adam A5x - opinie
Ja również. Mimo teoretycznej bezkierunkowości niskich częstotliwości, przeszkadza mi że bas wydobywa się "skąd inąd".
Wracając do wcześniejszych wątków - A5X ma więcej basu niż NS10, więcej również niż poprzednik A5, ale nadal za mało. Bas choć trochę mniej kartonowy niż w A5 nadal nie nadaje się do pracy. Jeśli ktoś chce 5", to zdecydowanie lepszą opcją będą Mackie. A wspomniane A3X to tylko droższe głośniki komputerowe. Smieszą mnie trochę głosy, że na nich da się wogóle pracować. Choć może należało by wyjść z założenia, że są różne rodzaje pracy z dźwiękiem. Jednak nawet jako kontrolne do nagrań bym ich nie chciał. Także jak dla mnie Adam zaczyna się od A7/A7X.
I rzeczywiście chcąc je kupić, trzeba mieć świadomość, że grają "ładnie", więc trzeba się do nich trochę przyzwyczaić żeby dobrze ustawiać barwę. Szczególnie wysokie.
No wlasnie ponieważ nie lubie jak monitor sam nie gra ladnym dolem to wole paczki ktore moga zagrac wiecej tez dolem a nie tylko srodek i gora.
Caly czas planuje isc posluchac jak graja A5x ale skoro wszyscy tak odradzaja to moze faktycznie lepiej cos innego?
Z tym, ze z kolei Mackie..nie wiem jaki model bo np Mackie HR624mk2 ma jedynie 6 calowy woofer wiec moze zejdzie do 55 Hz, nizej obawiam sie ze nie, a wyzszy model z 8 calowym wooferem 824mk2 od razu kosztuje w przypadku pary ponad 4 tys to nie wiem czy nie lepiej zainwestowac w Adamy A7x.
Nie wiadomo jak mackie sprawdza sie w testach..no chyba ze mackie MR8mk2 ale nie wiem co to za nowy twor, malo znany chyba..
o Adamach nawet tych A5x czytalem wiele..w roznych recenzjach wypada bardzo dobrze i jest idealnym narzedziem do miksowania dzwieku wg tego co pisza ludzie.
A odnosnie dolu niby jest podane ze nie ma go zbyt wiele ale wystarcza aby moc produkowac calkiem przyzwoity track z zaznaczeniem ze warto sprawdz dol na nieco wiekszym sprzecie.
Albo zostane przy tym co mam a z czasem zmienie na cos innego..
Swego czasu poszukiwalem tez rozne serwisy aukcyjne w celu znalezienia pary Genelec 1031a ale ciezko znalezc a kwoty sa calkiem niezle 2800 albo 3200 za pare..ale juz albo kupione albo aukcja stara sprzed kilku dobrych lat.
Z tym, ze z kolei Mackie..nie wiem jaki model bo np Mackie HR624mk2 ma jedynie 6 calowy woofer wiec moze zejdzie do 55 Hz,
Producent podaje 49 Hz - 20 KHz +- 1,5 dB i "lower cutoff -3 dB @45 Hz" - ile w tym prawdy nie wiem ... ale całkiem możliwe że poniżej 50 Hz bez przekroczenia -3 dB zejdą. Jednak nie tylko szerokość pasma się liczy, ale też jego rozdzielczość, dynamika, równomierność. Różne dziwne rzeczy o Mackie słyszałem ... ale nie dane mi było posłuchać HR624 MK2 osobiście.
Duże paczki wymagają przestrzeni wokół siebie(nawet jak mają bassrefleks z przodu) - więc jak masz małe pomieszczenie to nie licz na nie
a sub?banał o ile ma się dobry sub a nie byle co co ma tylko regulację odcięcia
ns10 spisywały się dobrze ze swoim dedykowanym a miałem też okazję słyszeć je z JBL E150 i też na medal
Do kupienia w polskich sklepach za ~800zł, więc nie jakieś "grube tysiące" :)
Sam się przez chwilę nad nim zastanawiałem :)
...Jakiś czas temu sporo osób zachwalało na tym Forum Samson Resolv 120a
Do kupienia w polskich sklepach za ~800zł, więc nie jakieś "grube tysiące" :)
Sam się przez chwilę nad nim zastanawiałem :)...
No właśnie żeby było śmieszniej to mam ten sub pod NS-10 i powiem szczerze..średnio..tzn gra on nisko ale słabo współgra z Ns-10. Niektórzy twierdza ze NS-10+sub to zestaw nie do zastapienia i nigdy juz sie nie powroci do samych Ns-10 a u mnie odwrotnie. Wole posluchac miks na samych Ns-10 a potem juz na samym koncu podlacze subwoofer i praktycznie uzywam go rzadko.
Niby ustawiam odciecie na 80Hz ale no sub dudni a jak go przycisze to jest słabo słyszalny i wg mnie on jest dobry do filmów, do telewizora (kino domowe) ale do studia srednio. Moze JBL czy Genelec albo chociaz E-Mu ps12 dzialaly by lepiej.
Dlatego ja osobiscie nie lubie zestawu monitorow z subwooferem. To jest moje pierwsze doswiadczenie i racze średnio to wyglada.
Nie wiem kusza mnie te Adamy, bo Mackie to tak srednio - 6 cali to i tak wg mnie malo..ale i cena powyzej 3 tys a za 3900 chyba mozna by juz szukac A7x pary
Moze przetestuje A5x z tym samsonem ale nie wydaje mi sie zeby nagle to tak super gralo.
Po prostu ten sub jest sredni, moze dobrze współgra z satelitkami Samsona ale kazde inne kombinacje nie sa juz takie super. Albo tez nie potrafie tego ustawic odpowiednio.
Słuchałem ostatnio na ipodzie sciezek dzwiekowej z clipów z yt, gdzie ktos prezentuje dzwiek z A5x i powiem szczerze ze cos tam slychać w dole ale nie jest to takie rewelacyjne.
Czyli wg Was jak nisko moze zejsc w pelni slyszalnie A5x? 60 Hz? Czy tak nisko tez nie?
Bo ktos mi mowil ze nawet Ns-10 moga grac w 40 Hz ale na poziomie -30 db wiec wiem doskonale o co chodzi, tylko ja znam dzwiek Ns-10 i jesli A5x maja ciut wiecej dolu to moze beda ok? No nie wiem..Zaczyna to byc nudne wiec po prostu musze sie przejsc i posluchac w sklepie, nie wiem co prawda jaki to bedzie mialo wymiar bo sklep to sklep a co innego u mnie w takim pomieszczeniu ale coz, zobaczymy.
Zapominasz o wpływie pomieszczenia...czy napewno musisz ustawiać 80Hz?może musisz niżej odciąć?
Sprawdzałem już ustawienia na 50-60 Hz i jest gorzej, wg mnie może byc problem z umiejscowieniem suba lub tez z poziomem, nie wiem na ile ma byc on wysterowany bo wiadomo ze mozna solidnie go rozkrecic tak że bedzie dudnil a NS-10 nie bedzie slychac, wiec no nie wiem..za mocno wg mnie dudni i za bardzo jest schowany w sensie dzwieku. Kombinuje juz od 3 miesiecy i ani razu nie udalo mi sie tego ustawic logicznie i dobrze. Inna sprawa ze nie wiem na czym polega to scinanie, czy tylko scina sie zakres dla suba czy dla satelit tez bo np sa suby ktore maja dwa odciecia. A tutaj jedno i koniec. Co prawda nie wiem jak graja inne suby, szczegolnie te drozsze ale ten sub jest podejrzany i taki troche dziwny.
Gdzieś kiedyś słyszałem, że suba się ustawia o 3 dB ciszej niż jedna satelitka, czyli np sub 76dB i na każdą z satelit po 79dB. Nie sprawdzałem tego bo nie mam suba, choć powiem szczerze, że też chodzi mi po głowie sub (adam sub8) do moich a7x. Pozdrawiam