E-mu 1616m i monitory - brak praktycznej regulacji

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Wesley
E-mu 1616m i monitory - brak praktycznej regulacji

Post autor: Wesley » środa 15 sie 2012, 13:23

Witam.

Emu 1616m nie posiada potencjometru regulacji głośności wyjść. Wcześniej używałem zestawu pasywnego we wzmacniaczem obecnie przesiadłem się na monitory aktywne i tu zaczynają sie jaja :)

Jak wiemy większosć regulacji głośności w monitorach jest z tył i od każdej kolumny osobno. Nie praktyczne jest ciągłe regulowanie głośności potencjometrami od monitorów.

Sądziełem że będe po prostu skazany na regulację głośności w sterownikach od emu.

Jednak co się okazało, gdy wyciszam w sterownikach monitors. Nie wyciszam tylko monitorów lecz także odsłuch na słuchawkach który używa artysta podczas sesji.

Jak to sprawnie ominąć bez dokupywania zewnętrznego sterownika od odsłuchów ? Takie praktyczne wynalazki kosztują około 1000zł a taką sumę wolałbym przeznaczyć na preamp, lepsze słuchawki czy cokolwiek innego. ;/

Proszę o pomoc ponieważ po odsłuchaniu na monitorach nagrańych ścieżek artysta czeka aż doczłapie się do każdego z monitorów by go wyłączyć. Jest to wymagane ponieważ realizatorka znajduje się w tym samym pomieszczeniu co wokalista. Co prawda oddzieleni ścianką ale to wszystko słychać.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: E-mu 1616m i monitory - brak praktycznej regulacji

Post autor: matiz » środa 15 sie 2012, 14:31

...
Witam.

Emu 1616m nie posiada potencjometru regulacji głośności wyjść. Wcześniej używałem zestawu pasywnego we wzmacniaczem obecnie przesiadłem się na monitory aktywne i tu zaczynają sie jaja :)

Jak wiemy większosć regulacji głośności w monitorach jest z tył i od każdej kolumny osobno. Nie praktyczne jest ciągłe regulowanie głośności potencjometrami od monitorów.

Sądziełem że będe po prostu skazany na regulację głośności w sterownikach od emu.

Jednak co się okazało, gdy wyciszam w sterownikach monitors. Nie wyciszam tylko monitorów lecz także odsłuch na słuchawkach który używa artysta podczas sesji.

Jak to sprawnie ominąć bez dokupywania zewnętrznego sterownika od odsłuchów ? Takie praktyczne wynalazki kosztują około 1000zł a taką sumę wolałbym przeznaczyć na preamp, lepsze słuchawki czy cokolwiek innego. ;/

Proszę o pomoc ponieważ po odsłuchaniu na monitorach nagrańych ścieżek artysta czeka aż doczłapie się do każdego z monitorów by go wyłączyć. Jest to wymagane ponieważ realizatorka znajduje się w tym samym pomieszczeniu co wokalista. Co prawda oddzieleni ścianką ale to wszystko słychać....

Jak umiesz lutować, to koszt elementów nie przekroczy 10PLN a jak nie umiesz, to SM nano patch jest chyba najtańszy. Dwie stowki za potencjometr to sporo, ale jak ktos nie umie zrobic sam, to musi

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 sie 2012, 00:11

nanopatch jest super

ma maksymalnie do tyłka przycisk mute(nędzny przełącznik który zdechł po pół roku i to prawie bez uzywania)

i drugi minus to potencjometr logaritmiczny - lipa na maksa bo powinien byc liniowy

co do jakości potencjometru i reszty zero zastrzeżeń - PERFEKT od 3 lat

zreszta zainteresuj się patchmiksem - wszystko da się ustawić bez takich efektów jak masz z pełną regulacją i indywidualnym wyjściem na słuchawki

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 17 sie 2012, 00:27

i drugi minus to potencjometr logaritmiczny - lipa na maksa bo powinien byc liniowy

Liniowy potencjometr do regulacji głośności? Raczej źle dobrane poziomy, bo potencjometr właśnie powinien być logarytmiczny.

ODPOWIEDZ