Problem z przetwornikami i jakością

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
gasiu
Re: Problem z przetwornikami i jakością

Post autor: gasiu » środa 08 sie 2012, 21:26

przepraszam najmocniej - z tego co na szybko w googlach wyczytałem to przez złącze usb w tym urządzeniu można przesyłać pliki (np. wav) w trybie pamięci masowej... :/

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
masta1988

Post autor: masta1988 » czwartek 09 sie 2012, 11:08

...
przepraszam najmocniej - z tego co na szybko w googlach wyczytałem to przez złącze usb w tym urządzeniu można przesyłać pliki (np. wav) w trybie pamięci masowej... :/
...

tak, boss nagrywa wave na compactflash, a usb służy tylko do tego żeby przesyłać dane z compactflasha.

Awatar użytkownika
masta1988

Post autor: masta1988 » czwartek 09 sie 2012, 11:10

...A ja, że USB generalnie się do wave'ów nie nadaje... :D

jh...

a moim zdaniem sie nadaje, ale tylko gdy usb przesyła plik wave, a nie transmituje go.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 sie 2012, 11:11

gasiu czy ty czytasz ze zrozumieniem?jakie litości?przeciez każda integra wypada lepiej pod wzgledem wyjść od tego bossa a ty wyskakujesz o jakości nagrania - nie o tym pisałem ale nie lizcz też że ten boss jest jakiś super pod tym względem

tym bardziej że jego współpraca z komputerem to nośnik pamięci i nic więcej

cóż jeśli usb służy wyłącznie do zgrywania materiału z karty...jeśli nie korzystasz z niego tak że jest niezbędny to sprzedaj i kup sobie jakiś lepszy interfejs

Awatar użytkownika
masta1988

Post autor: masta1988 » czwartek 09 sie 2012, 11:19

i dlatego nie rozumiem - skoro nagrywa rejestratorem, a na komputerze chce kolega tylko jakiegoś miksu dokonać, czy obróbki, to po co się o konfigurację pytać w zasadzie każdy kompuer pociągnie kilka śladów bez problemu... a skoro ma on (ten komputer) byc do obróbki wideo to do audio na pewno się nada, bo jednak mniej liczenia - taka produkcja w HD zabija...
...

komputer pociągnie kilka śladów bez problemu, natomiast chodzi mi o to żeby komputer odtworzył dzwięk w bardzo dobrej jakości i żeby coś go nagrało bez dużych strat(np boss br). Dlatego pytałem czy ta karta zintegrowana w płycie głównej patrząc na jej parametry nagra dzwięk podobnie jak boss. Już wiem że nie nagra, więc mam wyjście albo kupić h..owy interfejs za 400 albo nagrywać na bossie i poczekać do nowego roku na lepszy interfejs. Później sobie kupię interfejs dobry i odrazu odsluchy do niego. Każdy komputer nada się do licxzenia wavów, ale nie każdy te wawy ładnie odtworzy. pozdrawiam

Awatar użytkownika
masta1988

Post autor: masta1988 » czwartek 09 sie 2012, 11:23

...
Przy okazji - tego bossa używasz plenerowo czy jak?bo jak możesz go zastąpić interfejsem to go sprzedaj będzie na kartę lepsza :)...

Tak, boss mi jest potrzebny i napewno będzie potrzebny, bo będę sobie robił bazę sampli dzwięków i odgłosów w dobrej jakości. Też myślałem nad sprzedażą bossa, ale wiecie jak to jest z zabawkami, takie małe fajne szkoda. Jak coś to sprzedam klawisz gw8. zostanie mi jeszcze rs5 jako kontroller midi.

Awatar użytkownika
masta1988

Post autor: masta1988 » czwartek 09 sie 2012, 11:26

...
Ja nie rozumiem problemu - jeśli chcesz nagrywać Boss-em i transmitować nagrane wav-y do komputera przez usb, czy też przekładając kartę, to po co się zajmować przetwornikami z komputera - w zasadzie do odsłuchu tylko wystarczą (zaraz mnie zlinczują) - te elementy jeszcze się do czegoś nadają, bo wszyscy słuchają mp3 - w te "wejścia" zwyły śmiertelnik wpina co najwyżej mikrofon do Skype, więc tutaj na pewno nie będzie dobrze

i jakie porównanie w ogóle??? w tym Bossie to masz trochę wejść, a w karcie zintegrowanej??

...

Tak masz rację właśnie w ten sposób sobie myślałem:) A pytałem o przetworniki bo mnie zaciekawiły parametry na płycie głównej. Ja oczekuję krysztalu od nagrania, nie wiem jak to wytłumaczyć nawet. I zastanawiam się czy poprostu tego kryształu nie dodaje tor audio.

Awatar użytkownika
masta1988

Post autor: masta1988 » czwartek 09 sie 2012, 11:28

...
gasiu ten bos ma raptem 2 wejścia mikrofonowe i to pewnie bez phantoma i zwykłe line in...i line out...szał poprostu

pod tym względem wypada nawet gorzej jak integra która ma więcej wyjść :)

pytanie - czy może odtwarzać to co dostanie po usb?czyli działac jak karta na usb?...

Gorzej wypada jeśli ktoś potrzebuje więcej wejść, mi do nagrywania sentyzatora, odgłosów, vokalu i nowego instrumentu jakim ma być komputer wystarczy:) Nie zabieram się do zakładania studia i nagrywania np perkusji. pozdrawiam

Awatar użytkownika
masta1988

Post autor: masta1988 » czwartek 09 sie 2012, 11:43

Jeśli kupie sobie interface to będę mial rejestrator w komputerze jako program, a teraz mam na zewnątrz rejestrator,taka różnica. Napewno integra jest lepszaq pod względem we/wy, napewno boss nie jest interfejsem tylko rejestratorem. Kiedyś byłyu rejestratory taśmowe i do nich podpinane instreumenty mikrofony przez stół itd. Ja chce podpiąć do rejestratora 3 instrumenty, sentyzator, komputer, mikrofon dynamiczny, i narazie do dalszej nauki by mi wystarczyło, ylko chodzi mi o jakość nagrania, czy jest sens tak sie narazie bawić a później wydać na interfejs i odsluch jak się wprawię i bedzie mi coś wychodzić. Słuchajcie po co mi phantom. Też nie chce kupować słabej pojemnościówki tylko np za 3 lata dobry sprzęt, narazie mam dobrego dynamika shure beta 58a i moim zdaniem lepiej sie sprawdza niż kolegi pojemnościówka za 200. To już lepsze mam w BR bo są dwie i nagrywają razem w stereo. 

Awatar użytkownika
masta1988

Post autor: masta1988 » czwartek 09 sie 2012, 11:45

Zbynia bardzo mi rozjaśniłeś sprawę z interfejsem. I masz tację, procesor ma grafikę na sobie a płyta zdolność odtwarzania chyba 2 obrazów w fullHD.

ODPOWIEDZ