Witam,
chciałbym zacząć moją przygodę z EWQL, lecz na wstępie pojawiło się parę pytań.
Szukałem w internecie informacji, część znalazłem, natomiast pozostało jeszcze parę wątpliwości i byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
1) Zazwyczaj wtyczki VST potrzebują programu typu DAW, lecz jeżeli chodzi o EWQL to można odpalić te "wtyczko/programy" samodzielnie, a DAW jest potrzebny by ewentualnie wygenerowane brzmienia nagrać?
2) Mam dość stary model keyboarda, Roland e-500.
Mam też jakiś tani kabelek USB-MIDI i czasami po podłączeniu do komputera działało, czasami nie - zakładam, że jest to wina kabla, ponieważ gdyby sprzęt był za stary, to w ogóle system by go nie wykrył. Czy dobrze myślę?
3) W keyboardzie jest funkcja Bender, czyli ten dżojstik. Gdy keyboard jest połączony z komputerem i gram na klawiszu, po czym przekręcam ten Bender to zamiast modulować dźwięk zaczyna wybrzmiewać gama dźwięków (jak gdyby całe spektrum). Zastanawia mnie czy to normalne, czy kwestia trochę za starego klawisza, który nie jest do tego przeznaczony. Zauważyłem, że w klawiaturkach midi również są te Bender'y, więc tam to chyba działa normalnie. Czy to kwestia starego sprzętu, czy Bender nie działa w midi?
4) I kolejne pytanie odnośnie kabla. Gdy gram dźwięk pojedynczy to jest ok, natomiast gdy chcę zagrać dwa lub więcej dźwięki jednocześnie - sygnał jakby się blokował na którymś dźwięku i cały czas wybrzmiewa. Zastanawia mnie czy to przypadkiem nie wina kabla. Nie wydaje mi się, żeby nie można było grać polifonii, ponieważ wtedy cała zabawa z podłączaniem keyboardu do komputera straciłaby sens
5) Drodzy użytkownicy, co polecacie:
czy zakupienie portu midi do komputera, czy kabel usb-midi, a pewnie najlepiej karta dźwiękowa z wejściem na midi.
Jednak kabel bodajże jest najtańszy i efekty równie ciekawe.
Co Wy o tym myślicie?
Uff... na razie to chyba wszystko. Jak coś to pozwolę sobie dopisać parę pytań
Dziękuję za poświęcony czas i odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Midi-komputer i parę pytań technicznych
- Kataryniarz
Pasjonat dźwięku :)
Re: Midi-komputer i parę pytań technicznych
1) - Tak niektóre instrumenty mają tryb STANDALONE czyli samodzielny program
2) - zacznij od sprawdzenia styków i samego kabla - mógł się przerwać albo styki moga nie łączyć jak trzeba
3) - sprawdź przypisanie w vsti - tam powinieneś móc wszystko ustawić...sprawdź też możliwości przypisania w klawiszu...przyda się mapa komunikatów midi zarówno programu jak i klawisza
4) - ustawienia w programie np. typu One Shot - gra do nacisnięcia innego klawisza/zakończenia sampla
na koniec - dobra karta o ile grasz przez jakiś badziew typu integra - jakaś emu czy esi zaleznie od sposobu podłączenia - pci/pci express czy usb (do wyboru do koloru)