domowe studio i kilka instrumentów
chciałbym podpytać jak rozwiązać następujący problem:
- mam 6 instrumentów stereofonicznych i tylko 3 liniowe wejścia stereo w doku Emu-1820m PCI, aktualnie sprawę rozwiązałem tak że 2 instrumenty mam bezpośrednio podłączone do wejść EMU a 4 są wpięte w mixer BEHRINGER RX 1602, wyjście mixera jest podłączone do 3go wejścia EMU.
Wiadomo - w poszukiwaniu inspiracji chciałbym mieć możliwość równoległej pracy na 6ciu instrumentach.
Problem w tym że jeśli nakładam efekty na 3 kanał w EMU siła rzeczy mają go od razu dla 4ech instrumentów wpiętych w mixer.
Chciałbym aby każdy z instrumentów miał szanse na niezależny efekt z interfejsu audio.
Czy w moim przypadku najlepiej będzie kupić dodatkowy interfejs np. na na USB lub FireWire czy byłoby jakieś inne optymalniejsze rozwiązanie?
Re: domowe studio i kilka instrumentów
VSTi
[addsig]
...
widzę ze stopki że jesteś zwolennikiem softu ale nie wyrzucę moich instrumentów na śmietnik :P
Czy w moim przypadku najlepiej będzie kupić dodatkowy interfejs np. na na USB lub FireWire czy byłoby jakieś inne optymalniejsze rozwiązanie?...
Nie wiem, czy "optymalny" mozna stopniowac, ale jest takie rozwiazanie - osmiokanalowy konwerter z wyjsciem ADAT. Behringer, focusrite albo sm pro audio, ten ostatni nawet lepiej, bo bez przedwzmacniaczy.
...
Czy w moim przypadku najlepiej będzie kupić dodatkowy interfejs np. na na USB lub FireWire czy byłoby jakieś inne optymalniejsze rozwiązanie?...
Nie wiem, czy "optymalny" mozna stopniowac, ale jest takie rozwiazanie - osmiokanalowy konwerter z wyjsciem ADAT. Behringer, focusrite albo sm pro audio, ten ostatni nawet lepiej, bo bez przedwzmacniaczy.
...
Każde rozwiązanie wiąże się z dokupiem interfejsu.
Tak nawiasem żadna wtyczka nie zastąpi filingu jaki jest podczas używania hardware. O latencji i stabilności to już nie wspomnę nawet :)
[addsig]
zaczalem sie zastanawiac czym jest interfejs....
osmiokanalowy konwerter z wyjsciem ADAT. - matiz dobrze radzi
...
zaczalem sie zastanawiac czym jest interfejs....
osmiokanalowy konwerter z wyjsciem ADAT. - matiz dobrze radzi
...
Interfejs – spolszczenie angielskiego słowa interface, które w języku polskim jest tłumaczone jako przejściówka lub sprzęg.
[addsig]
Sory sonsiat, ale jezeli na pytanie:
"kupić dodatkowy interfejs np. na na USB lub FireWire"
odpowiadasz:
"Każde rozwiązanie wiąże się z dokupiem interfejsu."
To troche definicje interfejsu naciagasz , nawet, jezeli:
Interfejs – spolszczenie angielskiego słowa interface, które w języku polskim jest tłumaczone jako przejściówka lub sprzęg. ...
Kolego ale EMU 1820 ma 4 pary wejść liniowych - z przodu są jeszcze dwa (te z preampami).
Kwestia druga to postaraj się o jakiś przetwornik AD z wyjściem ADAT (na przykład Behringer ADA8000 - to świetne rozszerzenie możliwości bo dostajemy dodatkowe 8 wejść i 8 wyjść)
Kwestia trzecia to niestety ograniczenia chipu EMU co do możliwej ilości zapiętych efektów
Kwestia czwarta - nie lepiej do tego użyć efektów w programie w którym nagrywasz?Mając dość nowy komputer można uzyskać bardzo dobrą latencję dla tej karty
Jeszcze pytanko - czy żaden z tych instrumentów nie posiada wyjścia SPDIF?Zyskałbyś dodatkową parę (toslink jest w docku a prądowy spdif w karcie)