Odsłuchy bliskiego/średniego pola do 3200zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Odsłuchy bliskiego/średniego pola do 3200zł

Post autor: Soundscape » środa 04 lip 2012, 09:13

Odnośnie jeszcze (jak już o pracy mowa) monitorków Sonodyne - mają bardzo szeroki sweet spot. W dosyć sporym obszarze możemy się poruszać w "polu odsłuchowym" słysząc wciąż praktycznie tak samo.

Paweł

Post autor: Paweł » środa 04 lip 2012, 09:26

Tych modeli Sonodyne i Eventa nie słyszałem, ale A5X niestety do większości prac mają za słaby bas. Powiedziałbym że jeden z gorszych ze znanych mi 5-calowców, bo do tego kartonowy. Może mniej kartonowy niż A5, ale jednak nadal. Dlatego Adam dla mnie zaczyna się od A7.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 04 lip 2012, 13:12

reprodukcja basów nie jest przeznaczeniem monitorów z głośnikiem 5, służą innym celom także Pawle rozważanie w kategoriach basowych jest lekkim nieporozumieniem. ...brzmienie kartonowe może być zaletą...

autor wątku niech rozejrzy sie za czymś co ma 8cali

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 04 lip 2012, 13:20

...reprodukcja basów nie jest przeznaczeniem monitorów z głośnikiem 5, służą innym celom także Pawle rozważanie w kategoriach basowych jest lekkim nieporozumieniem. ...brzmienie kartonowe może być zaletą...

autor wątku niech rozejrzy sie za czymś co ma 8cali...

Otóż to. Dlatego też mi się podobały 50-ki Sonodyne - nie miały sztucznie wymuszonego dołu z 5-o calowego "wooferka".

Jeszcze sugestja do autora - może zestaw 2.1? W granicach 3-3,5k można już upolować adekwatnie gadające paczki + sub.

Jaszko

Post autor: Jaszko » środa 04 lip 2012, 13:42

...
...reprodukcja basów nie jest przeznaczeniem monitorów z głośnikiem 5, służą innym celom także Pawle rozważanie w kategoriach basowych jest lekkim nieporozumieniem. ...brzmienie kartonowe może być zaletą...

autor wątku niech rozejrzy sie za czymś co ma 8cali...

Otóż to. Dlatego też mi się podobały 50-ki Sonodyne - nie miały sztucznie wymuszonego dołu z 5-o calowego "wooferka".

Jeszcze sugestja do autora - może zestaw 2.1? W granicach 3-3,5k można już upolować adekwatnie gadające paczki + sub.
...

No właśnie tak myślałem też nad taką opcją 2+sub. A do Sonodynek jaki byście sub polecali? Btw, dzięki wszystkim za opinie i sugestie ;)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 04 lip 2012, 14:09

No właśnie tak myślałem też nad taką opcją 2+sub. A do Sonodynek jaki byście sub polecali? Btw, dzięki wszystkim za opinie i sugestie ;)
...

Jaki sub? Dedykowany oczywiścieSmile

http://www.sonodyne.com/product_cat.php?category_id=71

Nie ma jeszcze danych (z tego co wiem, to już 3-a wersja chyba), więc pewnie będzie trzeba poczekać trochę. Dystrybutor powinien coś wiedzieć. Z tym że to będzie dodatkowy koszt i w 3200 się nie zmieścisz.

Jaszko

Post autor: Jaszko » środa 04 lip 2012, 14:20

...
...

Jaki sub? Dedykowany oczywiścieSmile

http://www.sonodyne.com/product_cat.php?category_id=71

Nie ma jeszcze danych (z tego co wiem, to już 3-a wersja chyba), więc pewnie będzie trzeba poczekać trochę. Dystrybutor powinien coś wiedzieć. Z tym że to będzie dodatkowy koszt i w 3200 się nie zmieścisz.
...

Wiadomo, że wtedy koszty większe, ale można kupić na razie parę monitorów a potem dostawić do tego suba, a do tego czasu wspomagać sie słuchawkami ;) Tylko tu się pojawia kolejne pytanie: lepsze Sonodynki z subem czy dwa APS IO?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 04 lip 2012, 14:38

Wiadomo, że wtedy koszty większe, ale można kupić na razie parę monitorów a potem dostawić do tego suba, a do tego czasu wspomagać sie słuchawkami ;) Tylko tu się pojawia kolejne pytanie: lepsze Sonodynki z subem czy dwa APS IO?
...

I właśnie tu nadchodzi chwila aby "wywalczyć" możliwość porównania bezpośredniego. Jednak nie tylko słuchając znanego materiału muzycznego, ale też wypróbować je w boju - czyli podczas miksu i sprawdzić potem na innych paczkach na ile miks zrobiony na poszczególnych monitorach się będzie bronił. Z wypożyczeniem Sonodyne problemów nie powinno być (testowałem wszystkie 3 modele), a APS IO mnie jakoś nie ciągnie, więc nie wiem. Pewnie też pożyczą.

Kyle

Post autor: Kyle » środa 04 lip 2012, 15:23

Dzięki Bogu Neumann (KH 120A) czy ADAM (S1X - tak ... temu modelowi bliżej do "klasy" 5") są innego zdania.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 04 lip 2012, 15:32

Dzięki Bogu Neumann (KH 120A) czy ADAM (S1X - tak ... temu modelowi bliżej do "klasy" 5") są innego zdania.
...

nie sądzę

ODPOWIEDZ