Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
xanovich - Posty:8
Trzeszcząca obudowa monitorów
autor: xanovich » wtorek 03 lip 2012, 14:44
Witam,
Jakiś czas temu zakupiłem do domowego studia monitory odsłuchowe Behringer TRUTH B3030A i zauważyłem, że przy konkretnych dźwiękach i przy troche większej głośności (input na kolumnach -6 dB wyjście z karty -8 dB ) wzbudzają się i obudowa zaczyna trzeszczeć, co ciekawe w jednym z monitorów trzeszczczenie jest znacznie bardziej słyszalne niż w drugim. Czy jest to wada konstrukcyjna, czy taki już urok tego sprzętu że nie radzi sobie z rezonansem niskich częstotliwości? Mówimy tutaj w sumie o dźwiękach na granicy pasma tych kolumn (F, Fis, G w kontr oktawie)
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » wtorek 03 lip 2012, 15:48
Jesteś pewien że obudowa?świadczyłoby to o tym że jest niesklejona albo popękana
może coś w środku?albo biurko?
-
autor: xanovich » wtorek 03 lip 2012, 17:21
musiałbym je rozebrać żeby sprawdzić czy to nie jakiś luźny element. monitory są odizolowane od biurka odpowiednio i wibracje w żaden bezpośredni sposób nie przenoszą się na blat. zresztą nawet jak brałem je do rąk to cichy chrzęst dalej się pojawiał. zastanawia mnie czy to nie któryś z elementów głośnika, np tuba bass reflexu się nie wzbudza.
-
autor: Zbynia » wtorek 03 lip 2012, 19:00
Może tak być jak piszesz - a wibracje zawsze przeniosa się pośrednio niestety
-
autor: xanovich » środa 04 lip 2012, 00:10
Mam stosunkowo małe doświadczenie z monitorami i właśnie nie wiem czy to w tych jest coś nie tak. Trzescza tez jak sie je troche rozkreci nie tylko przy generatorze dźwięku ale niektorych kawałkach np http://www.youtube.com/watch?v=kDyk8ouEfSQ. I teraz nie wiem co z tym zrobić, czy odsyłać na gwarancji czy to rzecz powszechna przy tak małym głośniku nisko/średnio (6 i 3/4") Generalnie monitory brzmią dobrze, i cała reszta jest jak należy i pytanie jak często będę musiał wykorzystywać je przy takiej głośności.
-
Kyle - Posty:923
czy to rzecz powszechna przy tak małym głośniku nisko/średnio (6 i 3/4") Generalnie monitory brzmią dobrze, i cała reszta jest jak należy i pytanie jak często będę musiał wykorzystywać je przy takiej głośności. ...
Mi trzeszczały tylko komputerowe, "plastikowe" pierdziawki (4" bas, ... a trzeszczały przy nawet cichym słuchaniu, przy pewnej częstotliwości) i uszkodzone kolumny z Unitra Amator (popękane zawieszenie górne). Tak więc nie jest to rzecz powszechna, w nieuszkodzonych, normalnie użytkowanych (może za głośno słuchasz?) , przyzwoitych kolumnach.
-
autor: xanovich » środa 04 lip 2012, 17:46
może powinienem się skontaktować z kimś kto ma ten sam model monitorów i sprawdzić czy zachodzą te same zjawiska przy tym samym samplu i tym samym poziomie dB na wejściu. Martwi mnie bo w sumie kupowałem je w niemczech i jeżeli muszę reklamować to trochę to potrwa.
-
autor: xanovich » środa 04 lip 2012, 18:15
wpadłem przed chwilą na pewien pomysł i zatkałem bass reflexy gąbką wykrojona mniej wiecej na wymiar szpary, i chrobotanie znacznie ustąpiło. Najwyraźniej albo są zbyt luźno przytwierdzone do obudowy albo są za wąskie w stosunku do ilości produkowanego basu. jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć jak takie zatkanie wpłynie na pasmo przenoszenia niskich czestotliwosci? :)
-
zmniejszy głośnośc basu w zakresie który reprodukuje bassrefleks
nie sądzę by były źle zamontowane - behringer jakościowo to bardzo dobre odsłuchy i nie spotkałem się z problemami natury montazowej
sprawdx je w jakims wolnym polu czyli zapodaj odpowiednio mocny sygnał(by nie przesterować wejścia) i trzymaj nie wiem na środku pokoju w rękach i słuchaj
jak cos trzeszczy to wtedy też będzie
-
autor: xanovich » piątek 06 lip 2012, 00:18
Jak będę miał możliwość sprawdzenia w odpowiednich warunkach akustycznych to tak zrobię. Ale tak mnie to nurtuje, czy wszelka interferencja fal w pomieszczeniu może wpłynąć na to że sama obudowa głośników trzeszczy? kombinowałem już z różnymi ustawieniami i ciągle to samo.