SSD w studiu - jak przerzucić programy i Windows ze starego dysku?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:
Re: SSD w studiu - jak przerzucić programy i Windows ze starego dysku?

Post autor: rezist » poniedziałek 02 lip 2012, 02:19

Każdy program bezproblemowo kopiuje partycje i prawidłowo je przenosi - ale nie dostosuje sektorów 512 do 4K

Ja nie piszę o sektorach, tylko o różnicy w lokalizacji partycji HDD i SSD. 63 a 64 bloki na początku.

[addsig]
"... lobbing na rzecz członków ..."

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 02 lip 2012, 16:17

Dlatego nie klonuje się sector do sektora tylko kopiuje partycję - potem format pod nowoczesnym systemem i wgrywasz partycję oczywiście softem który ewentualne starocie potrafi dostosować do nowych sektorów

a najlepiej sie nie bawić tylko strzelić instalke na nowo

ustawić wyższy sektor niż 63 nie jest problemem

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » wtorek 03 lip 2012, 10:47

Przerzuciłem już wszystkie programy wraz z systemem, ale super rewelacji to nie ma:( System chodzi ciut szybciej i mój sampler vst też. Nieco szybciej się też otwiera. Fakt, że HDD, który wcześniej miałem w kompie też był dość nowy... Nie wiem czy gra warta świeczki, może jakiś duży projekt to zweryfikuje.

Pozdrawiam
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » wtorek 03 lip 2012, 11:17

Użyłem Acronis True Image (ok 140 zł) do przeniesienia partycji z systemem z magnetycznego dysku na SSD. Wszystko działa pięknie, nie było problemów. Opcje darmowe rozważałem, ale że ten Acronis jest godny zaufania w moim odczuciu to wolałem zapłacić i zapomnieć o sprawie.

Nie wykluczam, że linuxy i inne programy (nawet te działające na już uruchomionym systemie) też potrafiły by to wykonać dobrze.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 03 lip 2012, 15:50

Backup(kopia partycji) acronisem zawsze robiłem na działającym systemie i zawsze bez problemów

bardzo przyjemny program a WD dodaje go do dysków laptopowych na przykład

ODPOWIEDZ