SSD w studiu - jak przerzucić programy i Windows ze starego dysku?
Tym bardziej że z tego co piszecie widać, że szybkie metody jednak mają swoje ułomności...
Pozdrawiam
Re: SSD w studiu - jak przerzucić programy i Windows ze starego dysku?
Program który wymieniłem powyżej korzysta z mechanizmu Shadow Copy
http://en.wikipedia.org/wiki/Shadow_Copy
co pozwala na zrobienie lustra partycji systemowej uruchomionego systemu operacyjnego w trakcie pracy na nim (testowałem - działa), tak więc problem o którym piszesz powyżej odpada. Jedyne czego nie udało mi się zrobić i nie działało to przerzucenie partycji postawionej na dysku PATA na dysk SATA co skutkowało wiecznym napisem "Zapraszamy" przy ładowaniu systemy Windows. Robiłem to na XP ale kto teraz używa PATA ;) ?
co do kwestii sektorów to tak - kazdy obecnie wuzywany dysk (także talerzowy) korzysta z sektorów 4 kilobajtowych
a na pewno robi to kazdy pendrive i kazdy SSD - owszem można zrobic partycję 512B ale działa to w trybie emulacji, spowalnia działanie a w przypadku SSD wpływa zapewne na zyowtność bo każdy scalak zapisuje dane pewnymi sektorami. zapewne związek jest też taki że zapisanie smiecia który ma poniżej 4kB zajmuje 4kB a nie powiedzmy 300 bajtów. cóż taka ułomność ale istniejąca od zawsze
Zgadza się :) Nie wiedziałem jednak że producenci "przeszli" na sektory o takim rozmiarze. Dobrze wiedzieć :)
Tym bardziej że z tego co piszecie widać, że szybkie metody jednak mają swoje ułomności...
Pozdrawiam
...
Cóż poradzić ;) Twój wybór. Mimo wszystko uważam że więcej czasu zajmie Ci pełna reinstalacja systemu z dodatkami niż przetestowanie dostępnych metod klonowania partycji. Jedyne ryzyko jakie ponosisz jest takie że pomylisz się przy przerzucaniu danych i nadpiszesz sobie partycję systemową ;) Tak czy siak życzę powodzenia!
...Dzięki wszystkim za pomoc:) Chyba jednak zrobię to tradycyjną metodą i od nowa wgram system i programy :(
Pozdrawiam
...
Bardzo dobra decyzja.
Cóż poradzić ;) Twój wybór. Mimo wszystko uważam że więcej czasu zajmie Ci pełna reinstalacja systemu z dodatkami niż przetestowanie dostępnych metod klonowania partycji. Jedyne ryzyko jakie ponosisz jest takie że pomylisz się przy przerzucaniu danych i nadpiszesz sobie partycję systemową ;) Tak czy siak życzę powodzenia!...
Teraz ma okazję do odśmiecenia systemu. Poza tym przy takim przenoszeniu może być problem z przesunięciem bloków (nie o ich wielkość nawet chodzi). Moim zdaniem bardzo dobrze, że nie będzie przenosił tego całego śmietnika, szczególnie że prawdopodobieństwo poprawnego ustawienia bloków i ogólnie dobrego zgrania tego wszystkiego przy przenosinach jest po prostu małe. A nawet gdyby mu się udała, to i tak przeniusłby niepożądany syf zbędnych naleciałości.
EDYCJA W TYPOWO TANDETNYM STYLU (forum nadal nie dorobiło się tej opcji):
A nawet gdyby mu się udało, to i tak przeniósłby niepożądany syf zbędnych naleciałości.
...
EDYCJA W TYPOWO TANDETNYM STYLU (forum nadal nie dorobiło się tej opcji):
A nawet gdyby mu się udało, to i tak przeniósłby niepożądany syf zbędnych naleciałości....
20 sekund jest to czas kiedy wszystkie programy są już odpalone w tym 2x gg antyvirus itd.
[addsig]
Teraz kwestia partycji 4k i 500b. Nie wiem jak dokladnie robi to Acronis True Image ale jezeli korzysta on z kompresji to dane są skladane w jeden kawalek i zapisane w innym szyku niż byly na źródłowej partycji. Zakladajac ze przy operacji odzyskiwania partycji z pliku program odtwarza pierwotny tryb formatowania jakim był 500b moze udaloby sie przeprowadzic jakiś proces konwersji sytemu plików? Tak by pierwotnie zapisane dane położyć w nowej strukturze sektorów. Nawet jezeli miałyby mieć inny rozmiar.
Czy ktoś z was wie ile w rzeczywistości traci sie przy operacjach dyskowych jezeli sformatujemy dysk 4k na 500b? Jezeli moj system dziala perfekcyjnie po co mam rozwalać całą pracę którą w niego włozyłem. Bede szukal ma ten temat informacji, ale poki moze coś wpadnie komuś do głowy.
Pozdrowienia
Mam 3 dyski SSD w komputerze, i nie przyszło mi nigdy do głowy formatować je niżej niż 4K.
Przy przenoszeniu systemu - czego osobiście nie polecam, ale co przechodziłem, najważniejsze jest zachowanie właściwego ułożenia partycji. Żaden ze znanych mi programów do klonowania nie potrafił poprawnie skopiować partycji z jednego dysku SSD na drugi, podobnie z magnetycznym. Również przywracanie kopii obrazu przez narzędzie Microsoftu, nie dawało rady.
Polecam Paragon Alignment Tool i poniższy artykuł:
http://www.sevenforums.com/tutorials/113967-ssd-alignment.html
[addsig]
To nie tak
Każdy program bezproblemowo kopiuje partycje i prawidłowo je przenosi - ale nie dostosuje sektorów 512 do 4K
Systemy Vista i win7 standardowo formatują dyski z sektorem 4K (każde) - w przypadku XP nalezy użyć odpowiedniego narzędzia
Zmiana sektorów na większe ma ten minus że mała paczka danych zajmuje jeden sektor przez co następuje większa utrata miejsca niz w przypadku sektorów 512B jednak przy obecnych ilościach danych ma do dodatkowy plus w postaci zwiększenia wydajności
Obecnie każdy nowy dysk działa na sektorach 4K a 512 obsługiwane jest w trybie emulacji(ma to wpływ na wydajność)
I takie tam
Jest troszkę dokładniejszych opisów w sieci
Nie warto kombinować (jeśli nie posiada sie win xp) i formatować wszystko w 4K (a system stawiać na nowo w przypadku takiej zmiany)