SSD w studiu - jak przerzucić programy i Windows ze starego dysku?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
FreeFan
Re: SSD w studiu - jak przerzucić programy i Windows ze starego dysku?

Post autor: FreeFan » piątek 22 cze 2012, 23:25

...Dysk to OCZ (podobno też samsung...) 120 GB w testach wypada nawet nieźle...
Mam jeszcze pytanko, bo nigdy tego nie robiłem. W komputerze stacjonarnym okazało się że dysk C ma aż 320 GB
-czy to się przerzuci na dysk 120GB?

Pozdrawiam...

Inżynierze Mamoń , nie zmieści się, bo tworzy się obraz tego dysku i nawet gdyby było zajęte tylko

10 Gb to potrzeba 350 Gb na stworzenie obrazu,twojego starego dysku,

link: www.cyfron.eu/clonezilla-manual.html.

Wszystkiego Dobrego

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 22 cze 2012, 23:35

Jeśli planujesz zapchać cały dysk to nacznie straci on na wydajności. Ja mam 128gb i mam go w połowie zapchanego. Windows odpala mi się na obecną chwilę w 20 sekund.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » piątek 22 cze 2012, 23:38

Tak właśnie myślałem ale wolałem się upewnić. Robota mnie ostatnio lubi :)

Pozdrawiam i dzięki
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 23 cze 2012, 09:38

...
Jeśli planujesz zapchać cały dysk to nacznie straci on na wydajności. Ja mam 128gb i mam go w połowie zapchanego. Windows odpala mi się na obecną chwilę w 20 sekund. ...

... to chyba tyle co na moim 6 letnim, talerzowym HDD (transfery średnie ~66 MB/s). ... Win 7 Pro, 16 GB RAM, i5 2400. Zmierz dokładnie ... od momentu jak zgaśnie ekran "od płyty głównej" ... tylko teraz do którego momentu ... jak wyskakuje ekran logowania, czy aż dysk przestanie mielić po zalogowaniu (bo jeśli to drugie, to faktycznie dłużej niż 20 sek)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 23 cze 2012, 12:23

Freefan kazdy dobry program tego typu oznacza wolne miejsce i jest w stanie nawet z 350GB partycji wrzucić ją na 120GB jesli tylko zajete jest mniej niż 120GB

Ważne żeby wcześniej wykonać defragmentację konsolidującą ilość wolnego miejsca(dane są przesuwane na począterk dysku)

Jak się nie uda to po powyższej defragmentacji mozna w zarządzaniu dyskami(jeśli to windows) zmniejszyć rozmiar partycji systemowej

Na pewno byłem w stanie takie rzeczy robić Acronis True Image

w wypadku o którym piszesz obraz partycji zajmie tyle ile zajmują dane plus oczywiście mozliwość kompresji dzięki czemu taki obraz zajmie nawet połowę tego

Ale jest jeden ważny szczegół - większość tych programów nie współpracuje z dyskami w trybie AHCI - trzeba ustawić tryb na IDE wykonać kopię a następnie z poworotem włączyć AHCI dla nowego dysku i spokojnie uruchomić system

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 23 cze 2012, 12:26

aha jedna bardzo wazna kwestia - obecnie wszystkie nowe dyski pracują z obszarem sektora 4K a nie 512B

To jest ustalane podczas formatowania - jeśli na obecnym dysku masz sektor 512B 
NIE POLECAM kopiowania takiej partycji na żaden z nowych dysków - sporo traci sie na wydajności w niektórych wypadkach 

Blaviken

Post autor: Blaviken » sobota 23 cze 2012, 21:11

...Czy ten program umożliwia tworzenie bootowalnego obrazu jak Ghost? Z opisu wynika że podstawową funkcjonalność ma - jeśli spełniałby podstawowe założenia, byłaby to bezpłatna alternatywa, a dobrych darmowych rozwiązań nigdy dość :)...

Możesz zrobić to na dwa sposoby.
http://www.runtime.org/peb.htm
http://www.runtime.org/data-recovery-live-cd.htm

Pierwszy sposób przetestowałem i działa bez zarzutu. Jest przy tym trochę grzebania ale robisz to raz i masz. Drugiego sposobu nie testowałem ale widzę że nic nie trzeba tam grzebać. Ściągasz obraz płyty, wypalasz i wszystko jest gotowe do pracy. Muszę sam to przetestować :)
www.blaviken.com

Blaviken

Post autor: Blaviken » sobota 23 cze 2012, 21:25

Freefan kazdy dobry program tego typu oznacza wolne miejsce i jest w stanie nawet z 350GB partycji wrzucić ją na 120GB jesli tylko zajete jest mniej niż 120GB.
Zgadza się ale niestety większość tego typu programów sporo kosztuje

Jak się nie uda to po powyższej defragmentacji mozna w zarządzaniu dyskami(jeśli to windows) zmniejszyć rozmiar partycji systemowej.
Windows niestety robi to w podstawowym zakresie i jak dysk nie jest zdefragentowany to nie uda się zmniejszyć partycji o zbyt wiele. Polecam z darmowych narzędzi to:
http://www.partition-tool.com/download.htm
Testowałem i mówiąc szczerze działa bez zarzutu :)

Ale jest jeden ważny szczegół - większość tych programów nie współpracuje z dyskami w trybie AHCI - trzeba ustawić tryb na IDE wykonać kopię a następnie z poworotem włączyć AHCI dla nowego dysku i spokojnie uruchomić system.
Z mojej wiedzy wynika że taka zmiana może sprawić że system po takiej operacji w ogóle się nie uruchomi. Robiłem zmiany rozmiarów partycji z dyskami pracującymi w trybie AHCI i wszystko było OK. Program do którego link wkleiłem powyżej robi to bez problemu.

Pozdrawiam.
www.blaviken.com

Blaviken

Post autor: Blaviken » sobota 23 cze 2012, 21:28

aha jedna bardzo wazna kwestia - obecnie wszystkie nowe dyski pracują z obszarem sektora 4K a nie 512B.
To jest ustalane podczas formatowania - jeśli na obecnym dysku masz sektor 512B NIE POLECAM kopiowania takiej partycji na żaden z nowych dysków - sporo traci sie na wydajności w niektórych wypadkach...
Zbynia. Masz na myśli że w nowych dyskach SSD rozmiar sektora jest sztywno ustalony przez producenta na 4 kilobajty?
www.blaviken.com

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 24 cze 2012, 00:36

Blaviken - co do przerzucania z dysku pracującego w ahci chodzi o to że większośc programów takich dysków nie zobaczy z racji że są to programy startowe...tyczy się to takze narzędzi diagnistycznych typu MHDD

co do kwestii sektorów to tak - kazdy obecnie wuzywany dysk (także talerzowy) korzysta z sektorów 4 kilobajtowych

a na pewno robi to kazdy pendrive i kazdy SSD - owszem można zrobic partycję 512B ale działa to w trybie emulacji, spowalnia działanie a w przypadku SSD wpływa zapewne na zyowtność bo każdy scalak zapisuje dane pewnymi sektorami

zapewne związek jest też taki że zapisanie smiecia który ma poniżej 4kB zajmuje 4kB a nie powiedzmy 300 bajtów

cóż taka ułomność ale istniejąca od zawsze

ODPOWIEDZ