SSD w studiu - jak przerzucić programy i Windows ze starego dysku?
Pozdrawiam
Re: SSD w studiu - jak przerzucić programy i Windows ze starego dysku?
Pamiętaj że im więcej danych tym słabsza wydajność dysku.
[addsig]
Mam sata 3 i niezłą przepustowść danych (550 odczyt) więc chyba powinno być dobrze :)
Programy po takiej operacji będą działać? Robił to już ktoś z Was?
Ja bym polecił Partition Magic, a najlepiej Norton Ghost - zrobić najzwyczajniej w świecie zrzut całego systemu, a następnie wgrać go na nowy dysk. Z alternatywy freeware nie ma za wiele DOBRYCH rozwiązań - bo rozumiem że nie szukasz czegoś po taniości. Clonezilli kiedyś używałem - nie jest zła. Ale generalnie Ghost jest chyba najlepszy do tego typu operacji. Nie bez kozery jest też fakt że taki zrzut zajmuje faktyczną ilość miejsca - niektóre programy robią pliki o ogromnych rozmiarach.
Na korzyść Nortona przemawia również fakt, że jeśli masz w miarę stabilny zestaw OS+DAW+wtyczki+reszta softu, tworzysz wzorcowy obraz dysku i jeśli tylko coś się kaszani, w 2 minuty wracasz do punktu wyjścia - dlatego też warto zainwestować, bo inwestycja zwróci się na przyszłość.
A skopiować plików nie skopiujesz - są pliki ukryte, systemowe itd... Dodatkowo są zapisane dane w sektorze MRB, nie mówiąc o odwołaniach do litery dysku. Pamiętaj jednak że litery napędów zawsze możesz zmienić - więc teoretycznie ścieżka dla dysku C może być jak najbardziej aktualna - z tym że tym razem to już SSD będzie miał tą literkę.
Pozwól że zapytam co to za dysk bo to że ma 550 to nic nie znaczy. Nie jeden markowy dysk ma 550 a w testach bardzo słabo wypada.
[addsig]
Od lat używam tego:
http://www.runtime.org/driveimage-xml.htm
Jest za darmo i świetnie się sprawdza. Podłącz nowy dysk, odpal ten program i wybierz opcję Drive to Drive.
Wybierasz dysk źródłowy, potem docelowy i po zakończeniu operacji oznaczasz na nowym dysku partycję z której startuje Ci system jako aktywną za pomocą narzędzia do zarządzania dyskami w Windows, przepinasz dyski, ustawiasz w BIOS aby system startował z nowego dysku i ... tyle ;)
Pozdrawiam.
Czy ten program umożliwia tworzenie bootowalnego obrazu jak Ghost? Z opisu wynika że podstawową funkcjonalność ma - jeśli spełniałby podstawowe założenia, byłaby to bezpłatna alternatywa, a dobrych darmowych rozwiązań nigdy dość :)
...
Czy ten program umożliwia tworzenie bootowalnego obrazu jak Ghost? Z opisu wynika że podstawową funkcjonalność ma - jeśli spełniałby podstawowe założenia, byłaby to bezpłatna alternatywa, a dobrych darmowych rozwiązań nigdy dość :)...
Wsumie dość dziwne że kolega nie dostał takiego programu. Ja dostałem Norton Ghost jak kupowałem samsunga 830.
[addsig]
Mam jeszcze pytanko, bo nigdy tego nie robiłem. W komputerze stacjonarnym okazało się że dysk C ma aż 320 GB
-czy to się przerzuci na dysk 120GB?
Pozdrawiam