Słuchawki otwarte/zamkniete

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Damianin
Re: Słuchawki otwarte/zamkniete

Post autor: Damianin » poniedziałek 08 gru 2003, 20:17

Nic podobnego. Owszem, istnieją na rynku modele słuchawek zamkniętych z nadmiarem niskich tonów, ale wynika to z takiego a nie innego założonego brzmienia, a nie faktu, że są zamknięte.

Jest sporo profesjonalnych modeli, w których wcale niskich tonów nie jest za dużo.

Słuchawki zamknięte zazwyczaj dobrze reprodukują niskie tony w tym sensie, że ich pasmo jest mocno rozciągnięte w dół. Niedoświadczony słuchacz, który nie ma odniesienia w postaci referencyjnego odsłuchu z bardzo dużą membraną i jest przyzwyczajony do pudełkowatego brzmienia zestawów HiFi lub monitorów typu NS10 może łatwo błędnie ocenić taką reprodukcję.

Najlepiej rozciągnięte w dole słuchawki jakie znam to HD 600. Otwarte.

Ale mniejsza z tym bo pewnie i tak znasz lepiej rozciagniete :)

proponuję sprawdzić w słowniku znaczenie terminu "generalizować"

Panie MB, no tu już ci sie wydaje że masz do czynienia z przedszkolakiem. Otóż prawdopodobnie jak ty mam wyższe wykształcenie i takich pierdół w słowniku szukać nie zamierzam. Ale tak dla twojej wiadomości powiem że to to samo co "uogólniać", bo widzę, że mnie nie zrozumiałeś

Dzięki zupełnie innemu mechanizmowi przenoszenia drgań przetworniki zamknięte działające jako tłok nie mają tego problemu (ponieważ ich zadaniem nie jest w ogóle wypromieniowanie fali akustycznej).

Proszę o rozwinięcie tej kwestii.

Twoje teorie dotyczące kompresji powietrza nie mają odzwierciedlenia w praktyce. Trudno mówić o kompresji w komorze przetwornika zamkniętego, jesli wziąć pod uwagę objętość powietrza i znikomą amplitudę drgań - zmiany ciśnienia są promilowe.

Ale są. Czyli teoria ma odzwierciedlenie. Wydaje mi się, że mówisz o przetworniku o bardzo niewielkiej średnicy i minimalnej głośności odsłuchu...

Dużo większa kompresja jest zazwyczaj umieszczana w torze obróbki sygnału i jakoś nie bierzesz jej pod uwagę....

Nie biorę, bo porównujemy 2 rodzaje słuchawek domyślnie uwzględniając taką kompresję. Ale dla jasności załóżmy że w torze sygnału nie będzie użyty kompresor. W ogóle.

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 08 gru 2003, 21:40

To przy okazji, że o słuchawkach akg mowa, co sądzicie o k141?
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 gru 2003, 22:45

...Moze dodam ,ze jestem basista

To lepsze beda chyba zamkniete...

Moze ktos porywnywal modele AKG K55 i AKG K66 i moglby sie wypowiedziec....

Jezeli jestes basista, to k55 moga ale nie musza sie nadawac

Sa to sluchawki zamkniete, o nienajgorszym brzmieniu i dosc duzej glosnosci, ale konstrukcyjnie dosc delikatne. Natomiast sa bardzo dobre dla wokalistow, bo sa zamkniete "z obu stron", co powoduje stosunkowo male przesluchy.

K66 sluchalem i jako basiste powiem, ze 55 lepsze

No bo wlasnie - 240 to sa sluchawki zamkniete czy otwarte czy jak? Ucho obejmuja a na zewnatrz graja?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 gru 2003, 22:49

...To przy okazji, że o słuchawkach akg mowa, co sądzicie o k141?...

Paskudnie niewygodne i w dodatku spore przesluchy - ciekawe, czemu to standard studyjny? Mniejsze malzowiny maja czy jak?

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 08 gru 2003, 23:20

Kompresja powietrza w torze obróbki sygnałowej ?? Czy wam się przypadkiem coś nie.... Czy kompresorem Alesis 3630 mogę napompować materac ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 gru 2003, 23:23

Czy kompresorem Alesis 3630 mogę napompować materac ?...

No co ty - tylko lampowym. Ewentualnie moglby byc optoelektroniczny, 1176 tez da rade.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 09 gru 2003, 00:18

...Czy kompresorem Alesis 3630 mogę napompować materac ?...

No co ty - tylko lampowym. Ewentualnie moglby byc optoelektroniczny, 1176 tez da rade....

Racja lampowy lepszy. Bedzie mozna sobie nim jeszcze poświecić w namiocie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 09 gru 2003, 00:23

Racja lampowy lepszy. Bedzie mozna sobie nim jeszcze poświecić w namiocie....

No i dogrzac troszeczke

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » wtorek 09 gru 2003, 07:59

Quote:
zamknięte są wierniejsze, bo przede wszystkim są w stanie poprawnie reprodukować pełne spektrum. Otwartym słuchawkom zazwyczaj brak niskich częstotliwości, więc są mniej dokładne.

100 % popieram - ja używam tylko zamkniętych i jeszcze raz zamkniętych - są precyzyjniejsze i bas jest lepiej kontrolowany
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » wtorek 09 gru 2003, 09:37

...Moze dodam ,ze jestem basista

To lepsze beda chyba zamkniete...

Ja jestem gitarzystą i wolę zamknięte. Nie pytaj się, które wybrać, bo jedni zaproponują ci otwarte, a drudzy zamknięte. Wybierz sobie sam te, które lepiej ci leżą na uchu i w których mniej się męczysz. Jeśli nie ćwiczysz długo to mogą być nawet otwarte, ale jeśli ćwiczysz dłużej to z własnego doświadczenia i kolegów, którzy również grają mogę polecić ci zamknięte. Mniej się będziesz męczyć, ktoś może się z tym nie zgodzić, ale to jest tylko moja spostrzeżenie

Pozdrawiam
gadu-gadu 4021735

ODPOWIEDZ