Jest sporo profesjonalnych modeli, w których wcale niskich tonów nie jest za dużo.
Słuchawki zamknięte zazwyczaj dobrze reprodukują niskie tony w tym sensie, że ich pasmo jest mocno rozciągnięte w dół. Niedoświadczony słuchacz, który nie ma odniesienia w postaci referencyjnego odsłuchu z bardzo dużą membraną i jest przyzwyczajony do pudełkowatego brzmienia zestawów HiFi lub monitorów typu NS10 może łatwo błędnie ocenić taką reprodukcję.
Najlepiej rozciągnięte w dole słuchawki jakie znam to HD 600. Otwarte.
Ale mniejsza z tym bo pewnie i tak znasz lepiej rozciagniete :)
proponuję sprawdzić w słowniku znaczenie terminu "generalizować"

Panie MB, no tu już ci sie wydaje że masz do czynienia z przedszkolakiem. Otóż prawdopodobnie jak ty mam wyższe wykształcenie i takich pierdół w słowniku szukać nie zamierzam. Ale tak dla twojej wiadomości powiem że to to samo co "uogólniać", bo widzę, że mnie nie zrozumiałeś

Dzięki zupełnie innemu mechanizmowi przenoszenia drgań przetworniki zamknięte działające jako tłok nie mają tego problemu (ponieważ ich zadaniem nie jest w ogóle wypromieniowanie fali akustycznej).
Proszę o rozwinięcie tej kwestii.
Twoje teorie dotyczące kompresji powietrza nie mają odzwierciedlenia w praktyce. Trudno mówić o kompresji w komorze przetwornika zamkniętego, jesli wziąć pod uwagę objętość powietrza i znikomą amplitudę drgań - zmiany ciśnienia są promilowe.
Ale są. Czyli teoria ma odzwierciedlenie. Wydaje mi się, że mówisz o przetworniku o bardzo niewielkiej średnicy i minimalnej głośności odsłuchu...
Dużo większa kompresja jest zazwyczaj umieszczana w torze obróbki sygnału i jakoś nie bierzesz jej pod uwagę....
Nie biorę, bo porównujemy 2 rodzaje słuchawek domyślnie uwzględniając taką kompresję. Ale dla jasności załóżmy że w torze sygnału nie będzie użyty kompresor. W ogóle.