Który stage piano/synth jest dla was najlepszy?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
hermenegilda.herrer
Który stage piano/synth jest dla was najlepszy?

Post autor: hermenegilda.herrer » sobota 09 cze 2012, 15:59

Który stage piano/synth jest dla was najlepszy? Podyskutujmy... Posiadam Kurzweila K2600 i uważam, że to bardzo dobry sprzęt, posiada wystarczające brzmienia fortepianu, świetne rhodesy i hammondy. No i bardzo ciekawą syntezę. Jaka jest wasza opinia? Chciałabym, byśmy podyskutowali...

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Który stage piano/synth jest dla was najlepszy?

Post autor: AkselPL » sobota 09 cze 2012, 20:09

...
Który stage piano/synth jest dla was najlepszy? Podyskutujmy... Posiadam Kurzweila K2600 i uważam, że to bardzo dobry sprzęt, posiada wystarczające brzmienia fortepianu, świetne rhodesy i hammondy. No i bardzo ciekawą syntezę. Jaka jest wasza opinia? Chciałabym, byśmy podyskutowali......

Jak zawsze Kronos :)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 09 cze 2012, 20:38

Nie ma czegoś takiego jak "najlepszy". Każdy instrument jest inny, są lepsze i gorsze modele - pytanie czego się oczekuje.

Przykładowo K2600 to na dzień dzisiejszy najlepsza maszyna w stosunku cena/jakość (jeśli weźmiemy pod uwagę jakość wykonania i ogromne biblioteki zawodowych brzmień oraz cenę poniżej 4k). Przyrównany Kronos jest bardzo mocny jeśli chodzi o bebechy i możliwości, ale niestety cena i ogrom funkcji nie każdemu musi odpowiadać. Za te pieniądze idzie kupić dobre stage piano, syntezator i laptopa - i może zostanie jeszcze na prezent dla żony ;).

Tu dochodzimy do sedna - wszystko zależy od gotówki. Najlepsze to wcale nie najdroższe. Najlepsze to też nie te najnowsze. Przykład - mój stary Korg T3 dynamiką i jakością niektórych patchy kładzie na łopatki M3/M50 (mięcho vs nasterydowany FX bez którego te instrumenty to kicha). Pozytywny - tanie stage piana Yamahy mają brzmienia, których jeszcze parę lat temu nie powstydziły się flagowe stacje robocze Rolanda itd... Co kraj to obyczaj - każdy będzie chwalił to co ma :)

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » niedziela 10 cze 2012, 13:18

Jesli chodzi o syntezator do bassów to tylko Moog [Phatty lub Minitaurus] lub Polivoks
Do wszystkiego: Yamaha Motif
Rhodes/Hammond/Wurlitzer: Clavia Nord Electro
http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

mkobrynski

Post autor: mkobrynski » niedziela 10 cze 2012, 20:56

...Jesli chodzi o syntezator do bassów to tylko Moog [Phatty lub Minitaurus] lub Polivoks

Do wszystkiego: Yamaha Motif

Rhodes/Hammond/Wurlitzer: Clavia Nord Electro...

W basach się nie orientuję, więc się nie odniosę, co do Norda zgoda... Ale nie zgodzę się co do Motifa. Posiadam go od biedy (kolega po znajomości obniżył mi cenę) i używam go wraz z moim Virusem i generalnie nie zachwyca mnie. Moim zdaniem ma bardzo słabe hammondy i rhodesy, jakieś takie chude. Oczywiście i tak trzymają jakieś minimum, ale na tle konkurencji po prostu są słabe. Przez to myślę o zakupie brzmień komercyjnych, bo przy moim Virusie Motif jest jakiś taki... chudy. Tonie. Potrzebowałem koniecznie stage piano, workstation i synth w jednym na szybko i było to koniecznością. Ja bym zainwestował w Kurzweila PC3K8. Świetne rhodesy i hammondy. Może nie tak dokładne, jak u Norda, ale we współgrze z innymi instrumentami fajnie się przebija i uzupełnia. Przez kilka miesięcy używałem kiedyś K2600 na scenie i zdecydowanie mi się spodobał.

Ktoś pisał, że Kronos... Bawiłem się nim w RNR w Poznaniu i jest fajny, ale nie jako stage piano. Bardziej jako synth/workstation, tu pokazuje pazur. Hammondy ma dobre, ale fortepiany i e piana nie przypadły mi do gustu.

Roland Fantom... Nie znam, ale opinię ma złą.

No pozostaje jeszcze S90XS. Tu nie wiem co powiedzieć... Kapitalne piano, ale tak poza tym to przeprojektowany Motif...
Access Virus TI2 Keyboard, Korg Trinity 61, Korg SP-250 SB
Pozbywam się Korgów, adres mailowy mkobrynski@hotmail.com

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 11 cze 2012, 10:44

Mylimy kategorię. Stage Piano to instrument nie posiadajacy sekwencera( to nie stacja robocza workstation). Obecnie Yamaha troszkę odstaje od reszty. S90xs fajne piana, reszta to stary Motif ( o hammondach i rhodesie nie bede wspominał). Jesli brać pod uwagę to co stage powinien miec najlepszego czyli 3 brzmienia podstawowe: Piano, Hammond, Rhodes- to NordStage2 aktualnie jest numerem jeden, jednak cena jest bardzo wysoka. K2600 to inna kategoria instrumentu.

Syntezator - według mnie Virus Ti nadal nie ma sobie równych sprzętowo i brzmieniowo.

Workstation najbardziej zaawansowany aktualnie jest Kronos, Roland Jupiter też jest godzien  zainteresowania.

(Post edytowany przez Admina w dniu 11/06/2012)

mkobrynski

Post autor: mkobrynski » poniedziałek 11 cze 2012, 17:27

...
Mylimy kategorię. Stage Piano to instrument nie posiadajacy sekwencera( to nie stacja robocza workstation). Obecnie Yamaha troszkę odstaje od reszty. S90xs fajne piana, reszta to stary Motif ( o hammondach i rhodesie nie bede wspominał). Jesli brać pod uwagę to co stage powinien miec najlepszego czyli 3 brzmienia podstawowe: Piano, Hammond, Rhodes- to NordStage2 aktualnie jest numerem jeden, jednak cena jest bardzo wysoka. K2600 to inna kategoria instrumentu.

Syntezator - według mnie Virus Ti nadal nie ma sobie równych sprzętowo i brzmieniowo.

Workstation najbardziej zaawansowany aktualnie jest Kronos, Roland Jupiter też jest godzien  zainteresowania.

(Post edytowany przez Admina w dniu 11/06/2012)...

K2600 też można uznać za stage piano / workstation / synth. Hammondy i rhodesy ma bardzo dobre, są wersje z klawiaturą ważoną. Oczywiście tworzonu był do samplingu i syntezy, ale jako stage piano też jest co najmniej dobry. Zgoda co do Virusa i Kronosa... ale Roland? Kiedyś w Music Store w Poznaniu bawiłem się najnowszym Jupiterem i byłem totalnie zawiedziony. Roland generalnie poszedł na stacje robocze niższej klasy (patrz E09, E50, E60) i nie reprezentuje tego poziomu, co kiedyś.
Access Virus TI2 Keyboard, Korg Trinity 61, Korg SP-250 SB
Pozbywam się Korgów, adres mailowy mkobrynski@hotmail.com

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 11 cze 2012, 22:19

......

Workstation najbardziej zaawansowany aktualnie jest Kronos, Roland Jupiter też jest godzien  zainteresowania.(Post edytowany przez Admina w dniu 11/06/2012)...

K2600 też można uznać za stage piano / workstation / synth. Hammondy i rhodesy ma bardzo dobre, są wersje z klawiaturą ważoną.
K2600 nie, natomiast seria Pc1, Pc2 jak najbardziej to są Stage piano

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 12 cze 2012, 18:25

K2600 nie, natomiast seria Pc1, Pc2 jak najbardziej to są Stage piano ...

Dokładnie, np. doskonały PC88. Dla mnie i tak nr 1 jest Roland RD700 - cała światowa czołówka na nim gra, gram i ja .

ODPOWIEDZ