aha co do płyty zobacz ASRock Z68 Pro3 Gen3 - ma przynajmniej radiator na zasilaniu
a co do procka to zobacz i7 3770 - na morele cena taka sama jak 2600 a ma niższe TDP
aha co do płyty zobacz ASRock Z68 Pro3 Gen3 - ma przynajmniej radiator na zasilaniu
a co do procka to zobacz i7 3770 - na morele cena taka sama jak 2600 a ma niższe TDP
Zerknę, ale jutro bo dziś już za dużo % w głowie żeby rozsądnie myśleć. Naprawdę dzięki za pomoc!
A więc z sugestią Kolegi Zbynia wybrałem ponownie: (zobaczcie i skomentujcie)
Zasilacz Logic Concept ZAS-LOGI-LC-600-ATX-PFC
Dysk Western Digital Caviar Black, 3.5'', 500GB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache (WD5002AALX)
Pamięć Corsair 2x4GB, 1600MHz DDR3, CL9, XMS3 Heat Spreader (CMX8GX3M2B1600C9)
Płyta główna ASRock Z68 Pro3 Gen3
Procesor Intel Core i7-3770 SR0PK BX80637I73770-CPP34920501EXIN
Pozdrawiam
Zmieniłem jeszcze pamięć do rekomendowanej na stronie ASRocka - Kingston KHX1600C9D3K2/8GX
Parę dni temu złożyłem sobie zestaw jako że niebawem otwieram serwis komputerowy i kupiłem min. ASrock z77 Fatal1ty Professional ATX.
Płyta za 1000zł i po tym jak zrobiłem upgrade biosa połowa portów nie działa, pewno będę reklamował. Jednalk ASrock to syf, a myślałem że to tylko taki stereotyp.
Nagrałem nawet filmik obrazujacy problem i wyslałem do supportu ASrock, póki co brak odpowiedzi.
http://www.youtube.com/watch?v=mzYIVIFBBOk
Z asusem też są problemy, póki co miałem 4 płyty Gigabyte i to jedyne płyty z którymi nie miałem żadnych problemów.
Co do ramów polecam Patriot Viper Xtreme Division 4 1600
Dysk SDD Samsung seria 830. System wstaje w 10 sekund.
Zasilacz jakiś Corsair, najlepiej z DC. Sam posiadam Thermaltake ToughPower.
To są najlepsze pozycje w tej klasie i w tej cenie, nic lepszego nie znajdziesz.
Co do procesora to 2600K gdyż łatwo i bezpiecznie można go podkręcić za to 2600 ma dwie funkcje więcej ale i tak pewno z nich nie skorzystasz a mnożnik będzie zbalokowany.
Zasilacz Logic Concept ZAS-LOGI-LC-600-ATX-PFC
Kup lepiej jakiś zasilacz, a nie wyrób zasilaczopodobny.
Parę dni temu złożyłem sobie zestaw jako że niebawem otwieram serwis komputerowy i kupiłem min. ASrock z77 Fatal1ty Professional ATX.
Płyta za 1000zł i po tym jak zrobiłem upgrade biosa połowa portów nie działa, pewno będę reklamował. Jednalk ASrock to syf, a myślałem że to tylko taki stereotyp.
No to miałeś po prostu pecha. Ja kilka razy aktualizowałem UEFI w ASRock Extreme 4 P67 i wszystko działa doskonale. Tylko ostatnio przy prymitywnym upgrade (nie było porządnego oprogramowania do aktualizacji) gdybym wyciagnął pendrive za pierwszym restartem to coś mogłoby się stać (nie było komunikatu by nie wyciągać, a na forum czytałem że ktoś wyciągnął i płyta zdaje się coś nie teges, aczkolwiek były sugestie by wcisnął pendrive z tym UEFI i powinno się automatycznie naprawić). Dopiero niedawno zrobili ten najnowszy update jak należy. A co do gigabyte - też miałem kilka ich płyt i jedna mi siadła ... a jedna kuzynowi - bez OC, bez powodu, na dobrych, firmowych zasilaczach. Poza tym w Gigabyte słyszałem nadal nie można sterować prędkością wentylatorów z poziomu BIOS/UEFI - trochę śmierdzi to reliktem.
Witam,
a czy przy składaniu dalej trzeba grzebać biosie ustawiać mnożniki itp.? Jeszcze co z chłodzeniem, Kolega Zbynia poleca mi np to: SilentiumPC Spartan HE923, podobno lepsze niż firmowy cooler.
...
Witam,
a czy przy składaniu dalej trzeba grzebać biosie ustawiać mnożniki itp.?
Nie
Narazie dzięki wszystkim, zamówiłem podzespoły i czekam na nia. W razie kłopotów będę pisał znowu...