2 x S/PDiF - jak nagrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: 2 x S/PDiF - jak nagrać?

Post autor: matiz » środa 16 maja 2012, 13:07

spdif in to są dwa oddzielne wejścia, oddzielnie oznaczone przez asio.
...

No to tanie i dostepne urzadzenie jest. Teraz pozostaje problem synchronizacji - i czy nie aby tez czestotliwosci probkowania przy okazji, jak na szumblastery przystalo?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 16 maja 2012, 13:32

...
...

No to tanie i dostepne urzadzenie jest. Teraz pozostaje problem synchronizacji - i czy nie aby tez czestotliwosci probkowania przy okazji, jak na szumblastery przystalo?
...

Jakie szumblastery? To tak jakbyś napisał że Emu 1820 szumi bo to te same przetworniki. SB działa jako master dla korga m3.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 16 maja 2012, 15:10

...
...
...

...

Jakie szumblastery? To tak jakbyś napisał że Emu 1820 szumi bo to te same przetworniki. SB działa jako master dla korga m3.
...

Zresztą przeczytaj sobie specyfikacje tej karty bo jest zacna jak na takie pieniądze i wszechstronność.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 16 maja 2012, 19:37

...

Zresztą przeczytaj sobie specyfikacje tej karty bo jest zacna jak na takie pieniądze i wszechstronność.
...

Oczywiscie, to profi karta jest przeciez. Tylko ze kiedys wszystkie szumblastery pracowaly z czestotliwoscia probkowania 48, a to jest seria szumblaster a nie emu, wiec sie tylko pytam, czy aby to nie zostalo, pod przykrywka tych wszystkich bajerow

Czyli - jak widac interfejsy sa, mozna zreszta tez wykorzystac cos w tym stylu:
http://www.rme-audio.de/en_products_adi_4_dd.php
i dzialac - pozostaje jednak problem zegara i synchronizacji tego calego balaganu, a nie wiem, na ile klawisze daja sie w ogole synchronizowac...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 16 maja 2012, 19:55

x-fi miało ten plus że już nie ograniczało się do 48kHz

pozostaje jeszcze kwestia jakości toru audio a ten niestety w x-fi odstaje od emu

wracając do tematu

kolego czy optical po przełączeniu w tryb spdif blokuje drugie wejście(coaxialne)?Zgniotłem ostatni światłowód więc nawet nie sprawdzę ale obawiam się że możesz mieć rację - to taki lekki bubel

Sprawdź czy w trybie ADAT coś łyknie :) inaczej niestety - analog albo pojedynczo i synchronizacja przez MTC (co jeśli działa poprawnie nie jest żadnym problemem a całkiem wygodną funkcją - do emu 1820m zresztą była karta do synchronizacji także po bnc i smtpe

danarasz

Post autor: danarasz » środa 16 maja 2012, 19:59

W EMU 1820m też mam dwa wejścia SPDIF (optyczne i coaxial) ale nie mogę ich włączyć razem. Działa albo jedno albo drugie.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 16 maja 2012, 22:12

...W EMU 1820m też mam dwa wejścia SPDIF (optyczne i coaxial) ale nie mogę ich włączyć razem. Działa albo jedno albo drugie.... 

To jako że wszędzie mowa jakoby Elite-pro to multimedialny odpowiednik 1820m pewnie też tak będzie że działać będzie tylko jedno.

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 16 maja 2012, 22:28

Sprawdziłem - nawet w panelu karty jest optical spdif (coax disable)

pozostaje nagrywanie na zmianę

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 17 maja 2012, 00:36

...
Sprawdziłem - nawet w panelu karty jest optical spdif (coax disable)

pozostaje nagrywanie na zmianę...

Ja również sprawdziłem i wychodzi na to że mogę nagrywać aż 3 sygnały cyfrowe jednocześnie. Sprawdzone w FL Studio.

Spdif IN optyczny w interfejsie, Spdif elektryczny w interfejsie i Spdif w karcie tylko nie wiem czy tam jest optyczny czy elektryczny wbądź razie pod małego jacka.

Tak czy owak nagrałem 3 ślady jednocześnie fakt że na sucho bo bez podłączania do nich kabli. Niestety nie mam jak tego dokonać. Nie wiem czy bez podłączania kabli to wiarygodny test.

[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 17 maja 2012, 13:35

Chwilunia, ale jaka synchronizacja SMPTE czy MTC ?? Przecież nie chodzi o synchronizację pozycji czasowej sekwencera tylko o synchronizację zegara próbkującego dla transmisji SPDIF! To zupełnie inny poziom dodkładności!!!

Żeby strumienie danych pochodzące z 2 instrumentów nie rozjechały się w czasie (a przy kilkuminutowym nagraniu to może być spory kawałek sekundy), wszystkie urządzenia źródłowe muszą pracować dokładnie z tym samym zegarem taktującym poszczególne próbki, a przecież te próbki pochodzą bezpośrednio z syntezy, a więc cały silnik instrumentu musi być zsynchronizowany. O tym pisze Matiz od początku, a koledzy chyba w ogóle nie zrozumieli problemu.

ODPOWIEDZ