2 x S/PDiF - jak nagrać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
danarasz
2 x S/PDiF - jak nagrać?

Post autor: danarasz » środa 16 maja 2012, 09:50

Mam dwa instrumenty (Roland XR i Akai S5000) z wyjściami cyfrowymi SPDIF. Czy jest jakieś niedrogie urządzenie do PC, żeby można było nagrywać dźwięk jednocześnie z obydwu instrumentów kablami cyfrowymi? Mam kartę EMU 1820m, ale ona nie daje tych możliwości, mimo że ma kilka wejść cyfrowych. Szukałem w internecie, ale nawet nie bardzo wiem jak sformułować pytanie, żeby coś sensownego wyskoczyło.
Pozdrowienia dla wszystkich

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: 2 x S/PDiF - jak nagrać?

Post autor: matiz » środa 16 maja 2012, 10:09

...Mam dwa instrumenty (Roland XR i Akai S5000) z wyjściami cyfrowymi SPDIF. Czy jest jakieś niedrogie urządzenie do PC, żeby można było nagrywać dźwięk jednocześnie z obydwu instrumentów kablami cyfrowymi? Mam kartę EMU 1820m, ale ona nie daje tych możliwości, mimo że ma kilka wejść cyfrowych. Szukałem w internecie, ale nawet nie bardzo wiem jak sformułować pytanie, żeby coś sensownego wyskoczyło.
Pozdrowienia dla wszystkich...

Marne szanse chyba. Wprawdzie jak widze fantom xr ma tez wejscie spdif, a i zapewne akai tez, ale najwazniejsze pytanie brzmi - czy mozna je przez to wejscie synchronizowac? Watpie... Moze, jezeli akai ma wordclock, pojdzie latwiej, wtedy roland bylby masterem a akai slave po wordclocku, wtedy niestety caly system chodzilby na zegarze z rolanda - nie wiem, czy to najlepszy pomysl... No i dwa wejscia spdif posiadac beda raczej bardziej skomplikowane "systemy nagraniowe".

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 16 maja 2012, 10:37

...
...Mam dwa instrumenty (Roland XR i Akai S5000) z wyjściami cyfrowymi SPDIF. Czy jest jakieś niedrogie urządzenie do PC, żeby można było nagrywać dźwięk jednocześnie z obydwu instrumentów kablami cyfrowymi? Mam kartę EMU 1820m, ale ona nie daje tych możliwości, mimo że ma kilka wejść cyfrowych. Szukałem w internecie, ale nawet nie bardzo wiem jak sformułować pytanie, żeby coś sensownego wyskoczyło.
Pozdrowienia dla wszystkich...

Marne szanse chyba. Wprawdzie jak widze fantom xr ma tez wejscie spdif, a i zapewne akai tez, ale najwazniejsze pytanie brzmi - czy mozna je przez to wejscie synchronizowac? Watpie... Moze, jezeli akai ma wordclock, pojdzie latwiej, wtedy roland bylby masterem a akai slave po wordclocku, wtedy niestety caly system chodzilby na zegarze z rolanda - nie wiem, czy to najlepszy pomysl... No i dwa wejscia spdif posiadac beda raczej bardziej skomplikowane "systemy nagraniowe".
...

Tak swoja droga nawet nagrywanie do DAW dwoch roznych syntezatorow po kolei po spdif moze byc ryzykowne - nie wiem, czy tempo sekwencera brane jest z zegara interfejsu, jezeli jest on taktowany zzewnatrz? Jezeli nie, to sie to wszystko rozjedzie

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 16 maja 2012, 11:32

Ja w swoim X-fi Elite Pro mam dwa Spdif in. :)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 16 maja 2012, 11:57

W emu musiałbyś skorzystać z coaxial i optical czyli musiałbyś skombinowac konwerter z coaxial na optical (mozna spróbować zrobic prosty na diodzie czerwonej 660nm bodajże 5V)

coaxial to sygnał elektryczny - na końcu kabla montujesz diodę i to wpychasz w wejście optyczne tak by go nie uszkodzić :) - ale to prowizorka na maksa

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 16 maja 2012, 11:59

Drugi sposób to wskazany przez Matiza - tylko musisz obydwa instrumenty ustawić na synchronizację po time code z interfejsu wraz z mmc(uruchamianiem z DAW)

danarasz

Post autor: danarasz » środa 16 maja 2012, 12:18

...W emu musiałbyś skorzystać z coaxial i optical czyli musiałbyś skombinowac konwerter z coaxial na optical (mozna spróbować zrobic prosty na diodzie czerwonej 660nm bodajże 5V)
coaxial to sygnał elektryczny - na końcu kabla montujesz diodę i to wpychasz w wejście optyczne tak by go nie uszkodzić :) - ale to prowizorka na maksa...

Dziękuję za odpowiedzi. Mam taki konwerter i oddzielnie mogę na EMU nagrywać obydwa instrumenty (kablem lub światłowodem). Ale EMU może brać na raz sygnał cyfrowy tylko od jednego instrumentu. Zastanawiam się, czy jest jakiś sprzęt do PC, który jednocześnie nagra cyfrowo dwa instrumenty.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 16 maja 2012, 12:43

...
Ja w swoim X-fi Elite Pro mam dwa Spdif in. :) ...

I razem dzialaja?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 16 maja 2012, 12:45

Zastanawiam się, czy jest jakiś sprzęt do PC, który jednocześnie nagra cyfrowo dwa instrumenty.... 

Sprzet to zaden problem, problem jest z synchronizacja tych instrumentow. Bez synchronizacji zegarow bedzie potrzebne przetwarzanie tych sygnalow, to sie oczywiscie da zrobic, ale to nie beda tanie zabawki. I przede wszystkim po co?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 16 maja 2012, 12:49

...
...
Ja w swoim X-fi Elite Pro mam dwa Spdif in. :) ...

I razem dzialaja?
...

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia gdyż tylko jedno urządzenie posiada wyjście optyczne natomiast te spdif in to są dwa oddzielne wejścia, oddzielnie oznaczone przez asio.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ODPOWIEDZ