Ciemne, zamulone piana VSTi

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Robix
Re: Ciemne, zamulone piana VSTi

Post autor: Robix » środa 09 maja 2012, 12:42

Cholerka, rozpętałem off topa...Cool Z grubsza się z tym zgadzam, może trochę źle się też wyraziłem. Przeważnie sampleplayery mają własne narzędzia korygujące, pozwalające dostosować wybrane barwy z banków z innymi. Pisząc kosmetyczny miks mam na myśli minimalne wykorzystanie procesorów "wspomagająco-poprawiających". Przykładowo często dochodzę do 50-70-u śladów (lubię mieć wszystko osobno, żeby w razie czego coś zmienić) nawet w prostszych projektach. Odpowiednie dobranie do siebie barw i ich pogrupowanie pozwala na prostszą edycję i przy takiej ilości śladów często wystarcza 10 korektorów, 1-2 kompresory + jakieś efekty. Fakt, zależy też wszystko od gatunku, ale od mnogości ingerencji na niezbyt pasujących do siebie śladów może zrobić się niezły burdelSmile
...

Też tak uważam. Trzeba też podkreślić, że jeżeli chodzi o fortepian, to dosyć intensywne cięcie korektorem, może pozbawić go naturalnego brzmienia. Dlatego warto poszperać i poszukać taki, który najbardziej nam brzmieniowo pasuje, aby potem ta ingerencja była jak najmniejsza.

Sprawdź jeszcze, o ile nie zrobiłeś tego wcześniej, czy czasem Steinberg nie ma takiego brzmienia, o które Tobie chodzi. Może akurat tego szukasz.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » czwartek 10 maja 2012, 18:16

Bardzo dziękuję za kolejne wpisy w tym temacie.

Drogi dr_After. Ja też oczywiście nagminnie korzystam z wszelkiej maści korektorów podczas pracy nad swoimi - dodajmy od razu - całkowicie amatorskimi miksami. Kłopot polega na tym, że wycinając kolidujące ze sobą pasma poszczególnych instrumentów, tym sposoben nie rozjaśnię przecież "ciemno" brzmiących sampli fortepianu, zaś podbijać filtrami owe sample byłoby działaniem sprzecznym z "książkowymi" regułami dotyczącymi prawidłowego tworzeniu miksu.

Improwizacja dokonana z pomocą Piano in Blue bardzo przypadła mi do gustu, choć miejscami rzeczywiście da się wyczuć drobny przester. Niemniej nadal mam obawy, czy w utworze o dużej rozpiętości dynamicznej, osiem warst velocity na interwał nie będzie zanadto odczuwalny podczas grania. W każdym razie z pewnością warto te sample przetestować.

Do Robixa - grałem swego czasu na Steinberg Grand 2 i niestety - proszę wybaczyć - jak dla mnie było to jedne z najbardziej "zamulonych" fortepianów (szczególnie w dolnych rejestrach) na jakich przyszło mi grać. The Grand 3 zaś nie miałem okazji testować.

Jeszcze raz powtórzę - moim ideałem byłby poczciwy, wysłużony Akoustik Piano, gdyby niestety nie te potwornie dźwięczące "klawisze" w górnych rejestrach.Basy Akoustik ma właśnie takie, jakich potrzebuję, jasne, przestrzenne i selektywne.

Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 10 maja 2012, 18:36

Jeszcze raz powtórzę - moim ideałem byłby poczciwy, wysłużony Akoustik Piano, gdyby niestety nie te potwornie dźwięczące "klawisze" w górnych rejestrach.Basy Akoustik ma właśnie takie, jakich potrzebuję, jasne, przestrzenne i selektywne.
...

Hmm, wiem, że gdzieś kiedyś widziałem samplowane piano Yamaha s90 Natural Grand. Bardzo jasne było ;) Ale to raczej nie był produkt, który można kupić, tylko jakiś user zsamplował do Kontakta instrument.

A tak swoją drogą - może masz głosniki, które zamulają? Jak wymieniłem ostatnio monitory to dopiero usłyszałem jak bardzo zamulające były poprzednie ;)

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 15 maja 2012, 21:13

Braunschweig to pianino, zgadza się. A co do Piano in Blue - muszę przyznać, że mimo informacji o ośmiu warstwach velocity - gra się na tym po prostu pięknie. Choć najbardziej zdumiewające są dwie rzeczy - lekkie górki i masywny dół.

Popełniłem swego czasu taką małą improwizację na Piano in blue - nic wielkiego, ale mniej więcej słychać, jaką daje ono radochę grającemu:

http://soundcloud.com/redemprez/dice-roll

Z przyjemnością posłuchałem sobie Twojej improwizacji. Potrafisz osiągnąć klimat - gratuluję :) A Piano in blue właśnie trochę dotknąłem i rzeczywiście - sympatycznie mnie zaskoczyło.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » środa 16 maja 2012, 20:11

Przepraszam za czasową zwłokę w odpowiedzi. Niestety te gwałtowne wahania temperatury zrobiły swoje i grypsko gotowe.

Dr After - głośników nie mam może najwyższej klasy, ale Adamy A7x takie najgorsze to też nie są. Więc chyba mimo wszystko "zamulające" są te sample.

Chyba skuszę się na to Piano in Blue, skoro tyle ludzi je poleca. Wiem wiem, jestem już nudny, ale gdyby tak jeszcze miało trochę więcej warstw Velocity ...

POZDROWIONKA!

Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » środa 16 maja 2012, 21:44

...
Przepraszam za czasową zwłokę w odpowiedzi. Niestety te gwałtowne wahania temperatury zrobiły swoje i grypsko gotowe.

Dr After - głośników nie mam może najwyższej klasy, ale Adamy A7x takie najgorsze to też nie są. Więc chyba mimo wszystko "zamulające" są te sample.

Chyba skuszę się na to Piano in Blue, skoro tyle ludzi je poleca. Wiem wiem, jestem już nudny, ale gdyby tak jeszcze miało trochę więcej warstw Velocity ...

POZDROWIONKA!...

Mam m.in. Alicia's Keys i przy odpowiednich ustawieniach jest naprawdę niezła - mówię oczywiście o fortepianie :)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ