Słuchawki studyjne zamiast monitorów studyjnych

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Rabbeat83
Re: Słuchawki studyjne zamiast monitorów studyjnych

Post autor: Rabbeat83 » czwartek 10 gru 2009, 16:01

zauważ też, że w przytoczonym przez Ciebie artykule z EiS piszą o DT990 Pro jako o uzupełnieniu monitorów grających małym dołem, właśnie po to, żeby skorygować najniższe tony. 

...................................................................................................

korygować najniższe tony na słuchawkach ?!!!  {#zdziwko}

lubie czasem czytać te wasze pierdoły

Nie mogę nie wiedzieć czemu teraz otworzyć tego artykułu, ale z tego co pamiętam to właśnie coś w tym stylu było tam napisane. Może nie korygować, a kontrolować, ale mniej więcej coś w tym stylu, że sprawdzą się jako uzupełnieni monitorów z małą ilością basu. Ja osobiście generalnie nie lubię słuchania czegokolwiek na słuchawkach i wykorzystuję je tylko jak muszę, ale coś tam zrobić się zawsze na nich da przynajmniej koncepcję utworu, a potem można zmiksować gdzie indziej przy użyciu monitorów.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 10 gru 2009, 17:17

Ignorancie otóż skumaj, że taka muzyka też ma swoje miejsce i zapewne nie jest ją łatwiej zrobić niż coś innego.

Spoko ziom, to jest najtrudniejsza muza, resta stylow to proscizna, duzo latwiej realizowac takiego rocka symfonicznego, bluesa czy opere. Dance jest najtrudniej, dlatego sa miszczowie robiacy to tylko na sluchawkach, muzyki powaznej nikt nawet nie probuje realizowac tylko na sluchawkach, lamusy, za latwo

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 10 gru 2009, 17:59

...
Ignorancie otóż skumaj, że taka muzyka też ma swoje miejsce i zapewne nie jest ją łatwiej zrobić niż coś innego.

Spoko ziom, to jest najtrudniejsza muza, resta stylow to proscizna, duzo latwiej realizowac takiego rocka symfonicznego, bluesa czy opere. Dance jest najtrudniej, dlatego sa miszczowie robiacy to tylko na sluchawkach, muzyki powaznej nikt nawet nie probuje realizowac tylko na sluchawkach, lamusy, za latwo

He he, a ja powiem tak od siebie: po co w ogole ta klutnia i nawracanie? Niech gosc robi jak chce, skoro wie lepiej....Moze kiedys dojdzie do wniosku ze jednak warto ustawiac na monitorach i sluchawkach albo Bog wie czym jeszcze...A jesli nie to bedzie zawsze zyl w przeswiadczeniu ze jego mixy brzmia najlepiej i super:) W sumie ta druga opcja jest lepsza nie zajmuje ci duzo czasu robienie roznego typu ekserymetow, i masz wiecej zdrowia psychicznego, nikt cie nie jeb...ze w kolko gra to samo w domu noi twoje mixy brzmia najlepiej, i to ty jestes najlepszym fachocem{#śmiech}

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » czwartek 10 gru 2009, 21:30

Zatem co ja słyszę, gdy puszczam sobie na słuchawkach sinus 40Hz - może harmoniczne z dzielenia się membrany??

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » niedziela 06 maja 2012, 19:12

...
...
...
Chcesz produkować ? - MUSISZ mieć jedno i drugie. Kropka...

No z tym "MUSISZ" to się nie zgodzę, bo są producenci także polscy którzy robią muzę na nagłośnieniu z wieży i wydają ją na zagranicznych bardzo dobrych labelach... ale tu w grę wchodzą juz umiejętności. Ja jednak mam inne podejście i wiem, że muszę mieć płaską charakterystykę w monitorach lub w słuchawkach. I nie wiem co na początek będzie lepsze.
...

Nie zgodzę się z Tobą, że powyższe metody się sprawdzą. Żyjesz w złudnych marzeniach. Myślisz, że kupując słuchawki nawet za 2 tysiaki zrobisz na nich dobre nagranie – ok. Twoje utwory będą ładnie brzmiały, ale tylko na Twoich słuchawkach. Stracisz wiele godzin tworząc muzykę aby później okazało się, że to lub tamto jednak nie zagrało jak chciałeś. Wsparciem konieczne są monitory.

Poznałam rok temu kilka osób, które tworzyły muzykę w wspomniany przez Ciebie sposób, wysyłając swoją muzykę w podobne miejsca. No i co z tego- satysfakcja hm… bzdura. Zrozum, że takich osób jak Ty jest miliony – może warto zrobić coś bardziej pokręconego niż inni. Pamiętaj, że bez monitorów studyjnych nie zrobisz nic. Sposoby są różne, więc każdy wie czego chce....

Ines nie masz racji. 

Bardzo czesto wystepuje tez sytuacja, ze kawalek chodzi idealnie na monitorkach, a puscisz go np na duzym odsluchu w klubie i kawalek sie rozjerzdża . Najistotniejsze jest wyrobic sobie ucho, i nauczyc sie sluchac, inaczej zadne paczki nie pomogą. Pametaj ze rowniez typowy sluchacz slucha muzyki na typowym konsumenckim sprzecie, a jesli twoj kawalek bedzie na takowym brzmial bardzo zle to co z tego za na twoich monitorach bedzie brzmial dobrze?? Tu juz stawia sie na pewny kompromis

Sluchawki sa jak skalpel, bardzo dokladne ale ciezko ustawic na nich podstawowe poziomy (stopa-bas-instrumenty gł), glosnik ma ta przewage ze sluchasz nie jako ''z boku'' i lepiej wylapac to i dac prawidłowe proporcje.  Dlatego jak  ktos bardzo chce tylko sluchawki, to niech choc spiera sie na biezaco przynajmniej wieza (z wyzerowanym eq) zeby choc troche posiadac wglad, jesli nie stac go w danym momencie na monitory.

[addsig]
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 06 maja 2012, 19:52

a na date popatrzyl?

drummer

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » niedziela 06 maja 2012, 19:56

...a na date popatrzyl?...

popatrzyl
i dopisal swoje
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

ODPOWIEDZ