...
...
...
Chcesz produkować ? - MUSISZ mieć jedno i drugie. Kropka...
No z tym "MUSISZ" to się nie zgodzę, bo są producenci także polscy którzy robią muzę na nagłośnieniu z wieży i wydają ją na zagranicznych bardzo dobrych labelach... ale tu w grę wchodzą juz umiejętności. Ja jednak mam inne podejście i wiem, że muszę mieć płaską charakterystykę w monitorach lub w słuchawkach. I nie wiem co na początek będzie lepsze.
...
Nie zgodzę się z Tobą, że powyższe metody się sprawdzą. Żyjesz w złudnych marzeniach. Myślisz, że kupując słuchawki nawet za 2 tysiaki zrobisz na nich dobre nagranie – ok. Twoje utwory będą ładnie brzmiały, ale tylko na Twoich słuchawkach. Stracisz wiele godzin tworząc muzykę aby później okazało się, że to lub tamto jednak nie zagrało jak chciałeś. Wsparciem konieczne są monitory.
Poznałam rok temu kilka osób, które tworzyły muzykę w wspomniany przez Ciebie sposób, wysyłając swoją muzykę w podobne miejsca. No i co z tego- satysfakcja hm… bzdura. Zrozum, że takich osób jak Ty jest miliony – może warto zrobić coś bardziej pokręconego niż inni. Pamiętaj, że bez monitorów studyjnych nie zrobisz nic. Sposoby są różne, więc każdy wie czego chce....
Ines nie masz racji.
Bardzo czesto wystepuje tez sytuacja, ze kawalek chodzi idealnie na monitorkach, a puscisz go np na duzym odsluchu w klubie i kawalek sie rozjerzdża . Najistotniejsze jest wyrobic sobie ucho, i nauczyc sie sluchac, inaczej zadne paczki nie pomogą. Pametaj ze rowniez typowy sluchacz slucha muzyki na typowym konsumenckim sprzecie, a jesli twoj kawalek bedzie na takowym brzmial bardzo zle to co z tego za na twoich monitorach bedzie brzmial dobrze?? Tu juz stawia sie na pewny kompromis
Sluchawki sa jak skalpel, bardzo dokladne ale ciezko ustawic na nich podstawowe poziomy (stopa-bas-instrumenty gł), glosnik ma ta przewage ze sluchasz nie jako ''z boku'' i lepiej wylapac to i dac prawidłowe proporcje. Dlatego jak ktos bardzo chce tylko sluchawki, to niech choc spiera sie na biezaco przynajmniej wieza (z wyzerowanym eq) zeby choc troche posiadac wglad, jesli nie stac go w danym momencie na monitory.
[addsig]
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ